Danamandıra'da hayvan yetiştiricinin ektiği Maralfalfa bitkisini inceleyen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, özellikleri hakkında bilgi paylaştı.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Danamandıra köyünde, kendi hayvanları için, Maralfalfa dikimi yapan Ramazan Demirel'i geçtiğimiz günlerde ziyaret etti.
“MARALFALFA, YÜKSEK BESİN İHTİVA EDEN SİLAJLIK YEM BİTKİSİ”
Kaba yem ihtiyacını düşük maliyet ve yüksek verimle karşıladığı için alternatif bir yem ihtiyacı olarak düşünülen bitki hakkında İlçe Müdürlüğünce yapılan paylaşım şöyle: “Maralfalfa çok yüksek besin ihtiva eden slajlık bir yem bitkisidir. Ekimden 45 gün sonra biçime gelir. Biçimlerden sonra tekrardan, bir çok kez biçime gelir. Sezonda 3 defa biçim alınır. Melez bir bitkidir. 3-4 metreye kadar boylanabilir.
“EN YÜKSEK SLAJ VERİMİ”
Metrekareden 28.5 kg, dekardan 28.5 ton ot hasat edilir. Dünyada dekardan en yüksek slaj verimi bu bitkidedir. Birim alandan çok yüksek verim alınır. Bu nedenle Maralfalfa yem bitkisinde hayvancılık için çok geniş arazilere lüzum yoktur.
SICAK İKLİM BİTKESİNİN İÇERİĞİ
Maralfalfa sıcak iklim bitkisidir. Sıcak iklim kuşaklarında ekilmektedir. Bünyesinde %19.1ham protein içerir ayrıca %12 karbonhidrat oranına sahiptir. Hazmolma yeteneği yüksektir. Hayvanlar tarafından severek tüketilir. Hayvanlarda çok yüksek verim artışı sağlar. Dünyada çok yaygın ekimi yapılan bir bitkidir.
Maralfalfa dekara sıra arası 70 cm sıra üstü 70 cm olacak şekilde dönüme yaklaşık 2000 adet çelik olarak dikilir. Daha fazla dikmek ilk planda verim artışı sağlasa bile ikinci yıldan itibaren yüksek kardeşlenme kapasitesi nedeniyle sorun oluşturur ve verim kaybına yol açar. Maralfalfa genel olarak 60 ila 90 gün arasında bir hasada gelen bir bitkidir. 60 günde 3 metreden fazla, 90 günde 5 metre boya ulaşır.”
Seda ŞİMŞEK