İBB Meclis Üyesi ve Silivri Belediyesi Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, İSKİ'nin 2025 yılı bütçesi ve performans programını değerlendirerek, vatandaşların temiz ve ucuz su hizmetine erişimde yaşadığı sorunları vurguladı.
İBB Meclis Üyesi Sultan Aşkın, İSKİ'nin 2025 yılı bütçe ve performans programının değerlendirildiği Kasım Meclis oturumunda MHP Grubu adına söz aldı. Aşkın, İSKİ'nin sorumluluk alanındaki sorunlara dikkat çekerek, özellikle su temini, atık su arıtma, dere ıslahı ve yüksek kanal bağlama ücretleri gibi konularda eleştirilerde bulundu.
İBB, Kasım meclisinde İSKİ'nin 2025 Bütçe ve Performans görüşmelerinde MHP Grubunun görüşünü aktarmak üzere partinin Silivri Belediyesi Grup Sözcüsü ve İBB Meclis Üyesi Sultan Aşkın söz aldı.
AŞKIN, İSKİ'NİN 2025 BÜTÇE VE PERFORMANS PROGRAMINI DEĞERLENDİRDİ
Aşkın şunları söyledi: “Öncelikle 2025 yılı bütçesinin ve performans programının hazırlanmasında emeği geçen İSKİ'deki tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. İSKİ ile ilgili değerlendirme, tespit ve eleştirilerimi sizlerle paylaşmadan önce, Kasım ayı vesilesiyle birkaç konuya değinmek istiyorum.
10 KASIM VE 24 KASIM VURGUSU
10 Kasım, Cumhuriyetimizin banisi, ebedi Başkumandanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat yıldönümü. Onu rahmetle, şükranla ve minnetle anıyorum. Mekânı cennet, ruhu şad olsun. Ayrıca 24 Kasım, millet mekteplerinin açıldığı, rahmetle andığımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e “Başöğretmenlik” unvanının verildiği çok değerli bir gün. Bu vesileyle, bütün öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü tebrik ediyor, görevlerini sürdüren öğretmenlerimize başarılar, emekli öğretmenlerimize sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum. Hayatını kaybetmiş veya şehit olmuş öğretmenlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.
AŞKIN: İSKİ'NİN İSTANBUL'UMUZ, HATTA ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK
İlgili mevzuata baktığımızda İSKİ'nin çok önemli görevleri olduğunu görüyoruz. Bunlar arasında, içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyaçlarının karşılanması ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, kullanılmış sular ile yağmur sularının toplanması, yerleşim yerlerinden uzaklaştırılması ve zararsız bir şekilde doğaya kazandırılması gibi görevler yer alıyor. Ayrıca, denizler, göller, akarsular ve yer altı su kaynaklarının korunması ve kirletilmesinin önlenmesi de İSKİ'nin sorumluluğunda. Bu görevlerin hepsi İstanbul için hayati öneme sahip.İSKİ'nin İstanbul'umuz, hatta ülkemiz için önemi çok büyük. Bu nedenledir ki bugün görüşmekte olduğumuz 2025 yılı performans programı ve bütçesi de bu bağlamda İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımızı yakından ilgilendiriyor. Çünkü İSKİ'nin hizmetleri, İstanbulluların kullandığı sudan denize girdiği ortamlara kadar, hatta can ve mal güvenliklerine kadar birçok alanı etkiliyor. Dolayısıyla, İSKİ'nin performansını ve bütçesini değerlendirmeden önce, bu önemli görevlerin nasıl yerine getirildiğine bakalım.”
“MUSLUKLARDAN AKAN SUYA VATANDAŞ GÜVENMİYOR”
Aşkın, vatandaşların musluklardan akan suyun kalitesi ve güvenilirliğine dair şikayetlerinin giderek arttığını belirtti. “Çoğu kişi musluk suyunu içmek yerine ya arıtma cihazları kullanıyor ya da hazır içme suyu satın alıyor. Bu durum aile bütçesine ek bir maliyet getiriyor. Su kesintilerinden sonra akan çamurlu suyu ise bırakın içmeyi, kullanma suyu olarak bile değerlendiremiyoruz” dedi.
“SU FİYATLARI YÜKSEK VE DAHA DA ARTACAK”
MHP'li isim, İstanbulluların su fiyatlarıyla ilgili mağduriyetlerini dile getirerek, Mayıs ayında yapılan zammın ardından yeni bir zam teklifiyle karşı karşıya olduklarını ifade etti. “Mayıs ayında %53'e varan zam yapılmıştı. Şimdi ise %17,5 oranında yeni bir zam gündemde. Ayrıca her ay enflasyonun yarısı oranında otomatik güncelleme yapılması planlanıyor. Bu durumu İstanbulluların takdirine bırakıyorum” dedi.
“SU SAYAÇLARI GEÇ OKUNUYOR, FATURALAR YÜKSELİYOR”
Sultan Aşkın, İSKİ'nin su sayaçlarının geç okunması nedeniyle vatandaşların mağdur olduğunu vurguladı. “Sayaçlar geç okunduğunda tüketim üst kademeye giriyor ve vatandaş %52,3 daha pahalı su kullanmış oluyor. Vatandaşların bu konuda yaptığı itirazlar ise İSKİ tarafından reddediliyor” diye konuştu.
“İSKİ'NİN YATIRIMLARA ÖNCELİK VERMESİ GEREKİYOR”
MHP Grubu adına konuşan Aşkın değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Özetle vatandaşların temiz, kaliteli ve ucuz su hizmetinin sürdürülebilirliği için İSKİ'nin yatırımlara öncelik vermesi gerekiyor. Hiçbir mazerete sığınılmadan yapılmalı. Ancak geçtiğimiz yıllarda bu konuda yeterli yatırımı göremedik. 2025 bütçesinde de yatırımlara ayrılan oranlar yetersiz görünüyor. İstanbul'un nüfusu hızla artarken, su ihtiyacımız da artıyor. Ancak mevcut su kaynaklarımız bu ihtiyacı karşılamıyor. Melen gibi büyük projelerle yeni su kaynakları yaratılmalı ve su kayıp-kaçak oranları düşürülmelidir. İSKİ, su tasarrufunu da sağlamalı. Bunlara ilişkin İSKİ'nin bir çalışmasına maalesef şahit olamadık. Su kullanımının azaltılması, buna yönelik teknolojilerin geliştirilmesi dünyada gelişirken İSKİ'nin bu konudaki çalışmaları maalesef yetersiz.
“TASARRUF BİLİNCİNİN SAĞLANMASI AÇISINDAN İSKİ CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPMAK ZORUNDA”
Okul çağından itibaren tasarrufun teşvik edilmesi, özendirilmesi ve tasarruf bilincinin sağlanması açısından İSKİ ciddi çalışmalar yapmak zorunda. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ve İstanbul'umuz susuzluk tehdidi altında maalesef.
“İSKİ'NİN HAYATİ ÖNEME SAHİP GÖREVLERİNDEN BİRİ DE DERELERİN ISLAHI”
İSKİ'nin hayati öneme sahip en önemli görevlerinden biri de derelerin ıslahıdır. Deprem tehlikesi kapımızdayken, derelerin ıslahı hayati bir öneme sahiptir. Sel felaketlerinin de en ana nedeni İSKİ'nin görev ve yetki sorumluluğunda olan dere ıslahlarını yapmaması.
Büyükşehir Belediye Başkanımız geçen aylarda “Avcılar, Bakırköy, Başakşehir, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Çatalca, Esenyurt, Küçükçekmece ve Silivri'den oluşan Avrupa 2. Bölgede eksik ve yetersiz kesitli derelerdeki ıslah çalışmalarımızı tamamladık. Bunun yanı sıra mevcutta ıslahlığı ve ıslahsız durumdaki derelerin bakım, onarım ve temizliğini yaparak çevre koruma çalışmalarımızı tamamladık” dedi. Sayın genel müdür de az evvel aynı bölgeyle alakalı “Taşkın riskini ortadan kaldırdık” diye meclisimize bilgi verdi. Ancak bu konuda da yeterli çalışma yapılmadığını üzülerek görüyoruz. Örneğin, Silivri Semizkumlar Mahallesi'nde yaşanan sel felaketi bunun en somut örneklerinden biridir.
Buradan İBB Başkanımızın dikkatine sunmak istiyorum; Çamurlu Dere'nin ıslah edilmemesi sebebiyle sel altında kalan Silivri Semizkumlar Mahallemiz tarih 29 Kasım 2023. Vatandaşlarımız defalarca şikâyet etmiş olmasına rağmen, derenin ıslah edilmemesi nedeniyle sel felaketi tekrar tekrar yaşanıyor. Vatandaşımız şöyle feryat ediyor: “Bu afet 4. kez oluyor. Belediyeye kaç kere şikayet ettik, “Dereler ıslah edilsin” dedik. Hiç oralı olmuyorlar. Millet dün geceden beri bekliyor. Elektrikler, trafolar patlıyor. Yaklaşık 4-5 kez patladı. Kaloriferlerimiz yanmıyor. Bunlar ne yapıyorlar? Bu taşmaya sebep olan yağış öğlen saat 12 civarında başladı. Bütün evleri su bastı. Bizim evde bir sorun yok şükür, komşuların evini su bastı, onlar da bizim eve sığındı. Mecburlar, başka imkanımız yok. Kim bilir ekipler kaç saat sonra gelirler. Herkes mağdur durumda” diyor.
Bu olaydan iki ay sonra, aynı bölgede yine sel felaketi yaşandı. Tarih30 Ocak 2024.
Sorum şu: Bu bölgede yaşayan insanlar daha ne kadar bu tehlike altında yaşamaya devam edecek? Çünkü sel riskine rağmen derelerin ıslahı hala tamamlanmadı. Vatandaşlarımız, bu kışta da aynı tehlike altında.
“İNSANLARI HEM DEPREM HEM DE SEL RİSKİNE MAHKÛM EDİYORSUNUZ”
İstanbul'da derelerin ıslah edilmemesi, birçok evin taşkın alanında kalmasına ve bu alanların "imar yasaklı bölge" ilan edilmesine neden oldu. Bu yüzden vatandaşlar kentsel dönüşüm de yapamıyorlar. Örneğin, Tuzla Deresi bölgesinde insanlar, sel tehlikesi ve imar yasakları nedeniyle adeta “tabut” evlerine mahkum edilmiş durumdalar. Yetkililer "ihale aşamasındayız, çalışıyoruz" gibi açıklamalar yapıyor ancak yıllardır bu sorun çözülmedi. İnsanları hem deprem hem de sel riskine mahkûm ediyorsunuz.
Gerekli yatırım bütçesi ayrılarak dere ıslah çalışmaları hızla tamamlanmalıdır.
İSKİ'nin bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalar yetersiz olduğu gibi 2025 bütçesiyle de derelerin ıslahının tamamlanması maalesef mümkün görünmüyor.
“İSKİ'NİN GÖREVLERİNDEN BİRİ DE ATIK SULARI ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN BERTARAF ETMEKTİR”
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) su havzalarından alınan ham suları arıtıp içilebilir su temin etmesi asli görevi. Görevlerinden biri de çevre ve insan sağlığını esas alarak atık suları biyolojik arıtma tesislerinden geçirerek çevreye zarar vermeden bertaraf etmektir. Ancak bunu gerçekleştirebilmiş midir? İstanbul'da bir günde kaç m3 evsel atığın yani kanalizasyonun kaç m3'ün ileri biyolojik ve biyolojik atık tesislerinden geçirildiği, kaç m3'ün de hiçbir arıtma olmaksızın derelere ve Marmara Denizi'ne aktığını her İstanbullu gibi ben de merak ediyorum.
Örneğin, Silivri Gümüşyakainci gibi müstesna bir sahil mahallesinde evsel atıklar hiçbir arıtma işleminden geçmeden denize deşarj ediliyor. Yaz aylarında bu bölgelerde denize giren vatandaşlar sağlık riskleriyle karşı karşıya kalıyor. Temiz bir çevre için bir damla suyun bile arıtılmadan denizlere bırakılmasını kabul etmemeliyiz. Ben aynı zamanda Silivri Belediye Meclis Üyesiyim. Yıllardır adeta yalvarmamıza rağmen hiçbir arıtmadan geçmeden atık sular denize deşarj ediliyor. Sürekli tarih veriyorlar ama bir türlü buradaki sorun giderilemiyor.
KANAL BAĞLAMA ÜCRETLERİ BİR DİĞER SORUN
Kanal bağlama ücretleri bir diğer sorun, İSKİ'nin talep ettiği fahiş kanal bağlama ücretleridir. 2019'da 2.000 TL olan bu ücret, bugün 130.000 TL'ye çıkmıştır. Bu kadar yüksek bir ücret, vatandaşı ev yapmaktan alıkoyuyor. Ayrıca, kanal hizmeti olmayan bölgelerde dahi bu ücret talep ediliyor. Vatandaş hem bu ücreti ödüyor hem de kanal olmadığı için fosseptik çukuru yaptırmak zorunda kalıyor. Bu durum hem doğaya zarar veriyor hem de vatandaşın mağduriyetini artırıyor.
İSKİ'nin hizmetlerini daha etkin bir şekilde sunması ve vatandaşa yük getiren uygulamalardan kaçınması gerekiyor. İstanbul için büyük öneme sahip bu sorunların çözülmesi, halk sağlığı, güvenliği ve huzuru için elzemdir.
İSKİ'nin 2025 yılı bütçesinin, bu sorunların çözümüne yönelik adımlar atacak şekilde kullanılmasını temenni ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm vatandaşlarımız adına yetkilileri göreve davet ediyor, saygılarımı sunuyorum.”
Sevginar SALİ