Milli İstihdam Seferberliği iş camiasına anlatıldı

Milli İstihdam Seferberliği iş camiasına anlatıldı

13.04.2018 09:54:54

Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği üyelerine, Milli İstihdam Seferberliği kapsamındaki teşvik ve destekler anlatıldı.

İşgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesine yardımcı olmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokolle hayata geçirilen ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' projesi, 11 Nisan Çarşamba günü tertip edilen Nisan ayı Çayın Yanında Simit toplantısında masaya yatırıldı. Yeni istihdam olanaklarına imkân sağlayacak seferberlik hakkında Büyükçekmece İŞKUR İş ve Meslek Danışmanları Can Akansu ve Umut Çetinkaya bilgilendirmede bulundu. Dernek Başkanı Hakan Kocabaş ve yönetim kurulu üyeleri ile Çayın Yanında Simit toplantısının yakın takipçileri Silivri Belediyesi Kariyer ve İstihdam Ofisi Sorumluları Önder Çolak ve Orhan Öpçin, İstihdam Seferberliği ve Yeni İstihdam Destekleri konulu toplantıyı büyük bir ilgiyle takip etti.

MİLLİ İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ DESTEKLERİ
Bu seferberlik ile işverenlere, çalışanlara ve yeni işe başlayacaklara ne gibi teşvikler/destekler geliyor? Merak edenler ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' kapsamında yayınlanan istihdam teşvikleri uygulamasına ilişkin temel noktalara bilgilendirme broşüründe yayımlanan şu detaylı açıklamadan ulaşabilir:

“1) İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI (İEP) (İŞKUR)
=> EN AZ İKİ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞYERLERİNE BİR ÇALIŞAN DA İŞKUR'DAN!
=> PROGRAM SÜRESİNCE KATILIMCI ZARURİ GİDERİ (GÜNLÜK 61,65 TL, ÖĞRENCİ 46,23 TL, İŞSİZLİK MAAŞI ALAN 30,82 TL) VE KISA VADELİ SİGORTA PRİM GİDERLERİ İŞKUR TARAFINDAN KARŞILANMAKTADIR.
İşbaşı Eğitim Programı Yararlanma Şartlan (Katılımcı):
Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
15 yaşını tamamlamış olmak,
** İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı olmamak (Anne, baba, çocuk, kardeş ve torun) işverenin veya işveren vekilinin eşi olmamak.
İşbaşı Eğitim Programı başlangıç tarihinden önceki 1 aylık süre içinde 1 gün dahi olsa sigorta geçmişi olmamak.
İşbaşı Eğitim Programı başlangıç tarihinden önceki 3 aylık süre içinde program düzenlenecek firmada çalışmamış olmak.
İşbaşı Eğitim Programlarının Süresi:
Bilişim ve imalat sektörlerindeki mesleklerde düzenlenen işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla 6 AY olarak uygu-lanabilecektir. Diğer sektörlerde ise en fazla 3 AY olarak uygulanabilecektir.
Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir.
2) İŞBAŞI EĞİTİM PROGAMI SONRASI PRİM TEŞVİKİ
=> PROGRAMA KATILAN KİŞİLERİN İSTİHDAM EDİLMESİ DU¬RUMUNDA İŞVEREN PRİMİ İŞKUR TARAFINDAN KARŞILANMAKTADIR.
Prim Teşviki Şartları:
İşbaşı eğitim programını tamamlayan; 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan program sonrasında en geç üç ay içinde tamamladıkları işbaşı eğitim programlarına ilişkin meslek alanında işe alınması durumunda işe alan işverenler imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren primi işsizlik Sigorta Fonundan karşılanmaktadır.
Teşvik Süresi;
31.12.2018 tarihine kadar geçerli olacaktır.
3) GENÇ VE KADIN İSTİHDAMI TEŞVİKİ
=> 31.12.2020 TARİHİNE KADAR; YENİ İŞE ALDIĞINIZ İŞÇİLERİN SİGORTA PRİMLERİNİN İŞVEREN HİSSELERİNİ İŞKUR ÖDEMEK¬TEDİR. YENİ İŞE ALDIĞINIZ İŞÇİYİ SAHİP OLDUĞU NİTELİK VE MESLEKİ BELGEYE UYGUN İŞTE ÇALIŞTIRMANIZ KOŞULUYLA;
18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile18 yaşından büyük kadınlardan;
Mesleki yeterlik belgesine sahip olanların 48 ay.
Mesleki ve teknik eğitimi tamamlayanlar veya mesleki eğitim kurslarını bitirenlerin 36 ay.
Hiçbir belge veya niteliğe sahip olmayanların 24 ay,
29 yaşından büyük erkeklerden, mesleki belge veya niteliğe sahip olanların 24 ay;
SGK işveren primini İŞKUR ödemektedir.
• Yukarıdaki maddelerde sayılan niteliklere sahip olan işçilerin İŞKUR'a kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde ilave olarak 6 ay,
• Çalışmakta iken, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki belge veya niteliğe sahip olanların 12 ay, 18 yaşından büyüklerden; hiçbir mesleki belge veya niteliğe sahip olmayanların İŞKUR'a kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde ise 6 ay SGK işveren primini İŞKUR ödemektedir.
Teşviklerden yararlanabilmek için; işe alınan kişinin son 6 ay işsiz olması, işe girdiği işyerindeki son 6 aylık personel ortalamasına ilave olarak işe alınması gerekmektedir.
4) ENGELLİ ÇALIŞTIRMA TEŞVİKİ
=> Engelli işçi çalıştıran işverenlerin, çalıştırdıkları her bir engelli işçinin prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hissesinin tamamı Hazinece karşılanmaktadır.
Teşvikten yararlanabilmek için;
• Çalışma gücündeki kayıp oranı, % 40 ve üzerinde olan kişiler "Engelli" olarak değerlendirilir.
• Engelli işçinin raporunun İŞKUR'a onaylatılması ve engelli işçinin emekli olmaması gerekmektedir.
5) İLAVE İSTİHDAMA SGK VE GELİR VERGİSİ DESTEĞİ (4447 GEÇİCİ 17. VE 18. MD.) (YENİ)
Sigortalı yönünden aranılan şartlar:
İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4- a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,
İŞKUR'a kayıtlı işsiz olması,
1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince istihdam edilmeleri,
İşyeri yönünden aranılan şartlar:
Sigortalının işe giriş tarihinden önceki takvim yılına ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya muhtasar prim hizmet beyannamelerindeki ortalamaya ilave olarak çalıştırılması,
Destek tutarı:
Destek tutarı, işyerinin faaliyette bulunduğu sektöre göre farklı hesaplanacaktır.
a) İmalat veya bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde ilgili döneme ait günlük brüt asgari ücretin sigortalının prim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, ilave istihdam edilecek her bir sigortalının 5.412 TL'ye kadarki prime esas kazanç tutarı için ödeyecekleri tüm primler (761,06 ila 2.029,50 TL) ile 121,95 TL'lik damga ve gelir vergisi karşılanacaktır. (Toplamda 883,01 ila 2.151,45TL)
b) Diğer sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerinde ilave istihdam edilecek her bir sigortalı prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak tüm primler (761,06 TL) ile 121,95 TL'lik dam¬ga ve gelir vergisi karşılanacaktır. (Toplamda 883,01TL)
Destek Süresi:
2020/Aralık ayı aşılmamak kaydıyla, destek süresi 1/1/2018 ile 31/12/2020 tarihleri arasında istihdam edilen her bir sigortacı için 12 aydır. Ancak istihdam edilen sigortalının, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya Kuruma kayıtlı engelli olması durumunda destek 18 ay olacaktır.
Ek Kurallar:
Bilişim sektöründe destekten yararlanacak işyerlerini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri ile daha önce tescil edildiği halde ortalama sigortalı sayısının hesaplandığı yılda sigortalı çatıştırmayan işyerleri; 1/1/2018 tarihliden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aydan itibaren 12 veya 18 ay süreyle bu destekten yararlandırılır.
Bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanılmaz.
6) BİR SENDEN BİR BENDEN İSTİHDAM TEŞVİKİ (YENİ)
Sigortalı yönünden aranılan şartlar:
-18 yaşından büyük 25 yaşından küçük olmaları,
-1/1/2018 ila 31/12/2018 tarihleri arasında işe alınmış olması, işe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4 a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,
-İŞKUR'a kayıtlı işsiz olması,
-işe giriş tarihi itibarıyla işverenin birinci derece kan veya kayın hısmı ya da eşi olmaması, gerekmektedir.
İşyeri yönünden aranılan şartlar:
-İmalat sektöründe faaliyet göstermesi ve bu sektörde ustalık belgesi sahibi olunan özel sektör işverenine ait olması,
-işyerinin 2017 yılındaki sigortalı sayısı ortalamasının 1 ila 3 olması,
-Sigortalının işe alındığı işyerine ait 2017 yılında Kuruma bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması,
-Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde kuruma verilmesi, tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi, Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması gerekmektedir.
Destek tutarı:
2018 yılı için asgari ücretli çalışanın işverene aylık toplam maliyeti 2.486,14 TL'dir. İşyerlerince 2017 yılına ilişkin ortalama sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edecekleri belirtilen şartları taşıyan sigortalılar için ücret, prim ve vergi desteği sağlana-caktır.
-Prim Desteği; prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sigortalı ve işveren hisselerinin tamamı tutarında (761,06 TL) destek sağlanacaktır.
—Ücret Desteği; 53,44 TL'nin sigortalının prim günü sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda (1.603,20 TL) destek sağlanacaktır.
-Vergi Desteği; Maliye Bakanlığınca destek kapsamındaki sigortalıların asgari ücret üzerinden hesaplanacak gelir ve damga vergileri karşılanacaktır.
Destek Süresi:
Bu teşvik kapsamında sağlanacak destekler 2018 yılı Aralık ayı/ dönemi aşılmamak üzere, sigortalının ise alındığı ayı takip eden ilk aydan başlamak üzere her ikinci ay için yararlanılır.
7) ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ
Asgari ücrette yapılan yüksek oranlı artışlardan kaynaklı olarak mevcut istihdam üzerinde oluşabilecek olumsuz etkilerin önüne geçmek amacıyla 2016 ve 2017 yıllarında uygulanan Asgari Ücret Desteği işverenlerimize 2018 yılının ilk 9 ayında da sağlanacaktır.
İşverenler Yönünden Aranan Şartlar:-
Özel sektör işyeri işverenleri,
5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde belirtilen kamu idareleri dışında kalan diğer kamu işyeri işverenleri,
Sigortalılar Yönünden Aranan Şartlar:
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında haklarında uzun' vadeli sigorta kolları (MYÖ) hükümleri uygulanan sigortalılar,
Destek Tutarı:
-2018 yılı öncesi tescil edilen işyerleri için prime esas günlük kazancı Bakanlar Kurulunca belirlenecek tutar ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı aşılmamak kaydıyla 2018 yılında cari ayda bildirilen sigortalıların prim ödeme gün sayısının,
-2018 yılında tescil edilen işyerleri için ise tüm sigortalıların prim ödeme gün sayısının.
Bakanlar Kurulunca tespit edilen günlük tutar ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar asgari ücret desteği verilecektir. Finansmanı İşsizlik Sigortası Fonundan sağlanacaktır.
-Kayıt dışı çalışma ile sahte sigortalı bildiriminin tespiti halinde verilen destek geri alınacaktır.
8) NİTELİKLİ ELEMAN İSTİHDAM DESTEĞİ (KOSGEB)
Destek Unsurları;
Bu destek, işletmede son 12 (on iki) ay içinde istihdam edilmemiş yükseköğretim kurumundan mezun (MYO, Lisans ve Yüksek Lisans) ve işletmede tam zamanlı olarak çalışacak eleman için verilir.
İşletme, destek üst limiti dâhilinde aynı anda en fazla 2 (iki) eleman için bu destekten yararlanabilir.
Program süresince desteğin üst limiti 50.000 (ellibin) TL'dir. Destek Başvurusu, Değerlendirme ve Onay;
Destekten yararlanmak isteyen işletme, www.kosgeb.gov.tr internet adresinden elektronik ortamda doldurarak çıktısını aldığı Nitelikli Eleman Desteği Başvuru Formu ve istenilen diğer belgeler ile ilgili Uygulama Birimine başvuru yapar.
Başvuru sonucu işletmeye KOBİ Sistemi üzerinden bildirilir.”
Haber:
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP