Silivri Belediye meclis toplantıları iktidar açısından olduğu kadar muhalefet için de icraat ve güç arenası niteliğindedir. İktidar yaptıklarını vitrine koyar, muhalefet de eksik bıraktıklarını gün yüzüne çıkartır. 5 yıllık iktidarlarının ardından Silivri'de ana muhalefet görevini AK Parti ile paylaşan MHP'ye gelince bu dönemde de Grup Sözcülüğünü üstlenen Sultan Aşkın'a geniş bir paragraf ayırmak şart. Aşkın, MHP'nin iktidarında da Grup Sözcüsüydü bu yeni bir durum değil. Konum farklılığı ile gelen en belirgin özelliği ise Aşkın'ın siyasette genişleyen özgürlük alanı. Partisi iktidardayken de etkinliğinden kaynaklanan gücünü hissettik de şimdi duruşu, ifadesi ayrı bir anlam kazandı.
Gazetecilikte “iyi haber haber değildir” anlayışı vardır. Siyasette bunun uzantısı eleştirinin, takdir ile övgüden daha çok ses getirmesi, etkili olması.
Aşkın, geçen dönem birçok kritik noktada Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ı kendisinden bile daha iyi savunması, icraatlarını daha etkili biçimde kamuoyuna anlatması ile dikkatleri zaten üzerine çekmişti. Ancak arka planda kalma gayreti belki de baskısı da bu dönemki kadar kendini hissettirmesine engel teşkil etmişti.
6 aylık sürecin sonunda yerel yönetim konularına hakimiyeti, konumu, yaptıklarından emin tutumu ile Aşkın, yalnız muhalefetin değil, iktidar taraftarlarının da ilgi odağa haline dönüştü.
Geçen dönem biraz da şartların etkisinde kendisi sevimsiz bulan CHP'lilerin, şimdi zevk ve hayranlıkla izlediklerini itiraf etmekten çekinmemelerini de Bora Başkan düşünsün…
Yeni dönemin başında, seçim atmosferinin duygusallığında sergilenen abartı hareketler, her iki cephe de de yerini hızlıca sağ duyuya bıraktı.
Aşkın'ın net muhalif tutumu MHP'nin yeniden iktidar kararlılık ve umudu olarak ön plana çıkarken, CHP iktidarına alternatif konumunu emin adımlarla inşa ediyor. AK Parti'nin gel gitleri iktidar umudunun zayıflığı olarak rahatlıkla okunabilir.
Silivri Meclisinde bu dönem iktidarın lokomotifi nasıl ki Başkan Bora Balcıoğlu ise muhalefetinki de Sultan Aşkın olarak öne çıktı. Silivri Belediyesinin yönetimsel hafızasına dair derinliği, zekâsı, hukuki donanımı ve siyasi yetenekleri Aşkın'ı zorlu bir rakip, güçlü bir ittifak ortağı olarak belirginleştiriyor.
Meclis oturumlarında söz aldıkça Başkan Balcıoğlu'nun, “Keşke karşımda değil de grubumda yer alsaydı” diye içinden geçirdiğini iddia edebilir ama tabi ki kanıtlayamam : ) Grubunuzda böyle bir meclis üyesi ile her şeyi doğru biçimde yapma zarureti de geliyor. Ve biliyoruz ki yerel yönetime yönelik talepler her zaman yasalar çerçevede çözülmesi kolayca mümkün olan şeyler değil ne yazık ki… Üst yönetimi seçilen, tabanı bürokrasinin hakimiyetindeki belediyelerde hem çözüm odaklı hem de yasal çerçevede hareket etmek giderek zor kurulan bir denge. İş ve hizmet üretiminde ısrarlı anlayışın ayrıca güçlük çektiği ve hatta cezalandırıldığı da bir ortam. İdealist kalmak, kamu yararına yönelik mücadelenizi inançla sürdürmek yerel (gerçi genelde de durum pek farklı değil) yönetime seçilenlerin en büyük sınavı.
Geçen dönem Aşkın ile farkı partilerden olan, daha deneyimli meclis üyeleri ve siyasetçilerin dahi görüşlerine gönül rahatlığı ile itimat ettiği, dönemin belediye başkanı (Volkan Yılmaz'ın kimseye kolay kolay güvenmediği de göz önünde bulundurulsun) tarafından da bu yönde gördüğü değer bilinir.
Gerek siyasette, gerekse meclis ve yerel yönetimde Sultan Aşkın gibi rol modellere çok ihtiyacımız var. Aklı, kabiliyeti ve duruşunun yanı sıra giyim tarzı ile dış görünüş özenine de ayrıca dikkatinizi çekmek isterim. MHP ve Volkan Yılmaz iktidarı ardından sayısız eser ve hizmetin yanı sıra Silivri siyasetine böyle bir aktörü de kazandırdılar. Kimler geldi kimler geçti bu görevden son 23 yılda düşünüyorum da bazıları hiç olmamış gibi unutulurken, çok azı yıllar sonra bile anılmaya devam edecek. Gelinen konumun hakkını teslim etmek gerek.
Aşkın'a yerel yönetim ve siyaset görevinde başarılarının devamını, Silivri açısından da böyle meclis üyesi örneklerimizin artmasını diliyorum.