Merhaba sevgili Hürhaber okurları; Çocuklarımızda müzik eğitimi, enstrüman eğitimi konusunu ele aldığımız bir önceki yazılarımızda, hangi enstrüman ve çocuklarımızın ileriki dönemlerde hangi enstrümanla devam edecekleri gibi konular ailelerde hep merak konusu olmuştur.
Çocuklar her türlü materyalden elde edilen sesleri kullanma, deneme, öğrenmeye gereksinim duyarlar. Çocukların melodik kavramları, yetişkinlerinkinden farklıdır ve yetişkinlerin standartlarına göre değerlendirilmemeleri gerekir. Okul öncesi çocuk öncelikle seslerle ilgilenir, neyin hangi sesi çıkardığını merak eder. Müzik çocuğun yaşamının bir parçası olmalıdır. Eğer müzik çocuklar için bir dil olacaksa onu kullanmaları gerekir. Yapılan araştırmalar, çocuklara ritim çalışması yapan öğretmenlerin, bu çalışmaların, öğrencilerin sadece uygun zamanda uygun ritmi vermesinin geliştirilmeye çalışılması olmadığı, öğrencinin ritmik etkiye karşı kendi fiziksel tepkisini ortaya koyabilme özgürlüğünün de ritim çalışmaları sırasında verilmeye çalışılması gerektiğinde birleştiklerini ortaya çıkarmıştır.
Dolayısıyla ritim, müziğin ve bir enstüman çalmanın ilk ayağı ve temeli kabul edilir. Ritim ile olumlu dönütler alınan çocukların fizyolojik özellikleri göz önünde bulundurularak yaşına göre piyano, prodigies müzik vb programlar ile başlaması ele alınan müzik öğretim yöntemleriyle birlikte çocuğun gelişimine katkıda bulunur. İyi hazırlanmış bir müzik eğitimi programıyla çocuk; yaşamın zevkini ve anlamını, sınıf içinde, toplumda, dünyada yaşamayı anlayabilir. Tarih bilincini anlamlı kılabilir. Bilim, sanat, sosyal bilimler, sağlık, gibi alanlara ilgiyi geliştirip bilgilendirilebilir. Yaratıcılığı, değişik tür aktivite düşünceleri geliştirilebilir ve davranışlarında olumlu gelişmelerin yanı sıra temel müzik eğitimini ve profesyonel müzik hayatına geçiş yapmış olacaktır. Daha sonrasında doğru rehberlik ile 6-12 yaş döneminde perdeli çalgılar, yaylı çalgılar, perdesiz yaylı çalgılar, tezeneli çalgılar gibi enstrümanlarla profesyonel müzik hayatını devam ettirebilirler.
Enstrüman öğrenmedeki başarıda, disiplin faktörleri önemli bir olgudur. Süreklilik, motivasyon, egzersiz, alıştırma, problem çözme, tekrar, zaman ayırma ve çevre faktörü etkileyici sonuçlar yaratacaktır. Çocuğun Enstrüman çalmadaki başarısı sosyal ilişkileri ve örgün eğitim hayatını da pozitif etkileyeceği kesindir. Sizlere sanat ile dolu bir hafta diliyorum, görüşmek üzere..