Silivri Belediyesi, Memleket Şairi Nazım Hikmet Ran'ı ölümünün 54. yıldönümünde yine bir 3 Haziran günü özel bir programla andı. Araştırmacı yazar, şair ve belgeselci Dursun Özden'in katılımı ile gerçekleşen Galina'nın Nazım'ı konulu söyleşi ve imza günü etkinliğinde, ünlü şairin bilinmeyen yönleri ve özel anıları katılımcılarla paylaşıldı.
Silivri Belediyesi, ölümünün 54. yılında ünlü şair, oyun yazarı, senarist ve romancı Nazım Hikmet Ran için anma programı düzenledi. Araştırmacı yazar, şair ve belgeselci Dursun Özden'in konuşmacı olarak katıldığı Galina'nın Nazım'ı söyleşi ve imza günü etkinliğine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Türk ve dünya şiirinin ulu çınarını, 4 kez ölümden ve Sovyet istihbarat güçlerinin baskılarından kurtaran Dr. Galina Kolesnikova'nın sevdalı yüreğinden anlatan Özden, ağırlıklı olarak ozanın sürgün yılları ve vatan hasretine odaklanarak, ilginç yaşam öyküsünden izlenimlerine yer verdi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çay Bahçesi'nde gerçekleşen ve sunuculuğunu Silivri Belediyesi'nden Ömer Sebahattin Çetin'in üstlendiği programa; Silivri Belediyesi Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Silivri Şube Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu ve çok sayıda Nazım Hikmet sevdalısı katıldı.
BİLİNMEYEN YÖNLERİYLE GALİNA'NIN NAZIM'I
Büyük şairin Moskova'da hastanede yatarken tanıştığı ve 7 yıl boyunca birlikte olduğu Rus doktor sevgilisi Galina Kolesnikova ile tanışma ve anılarını birinci ağızdan dinleme şansına sahip olan araştırmacı gezgin Dursun Özden, yaklaşık 2 saat süren söyleşide trenle Sibirya'yı 10 bin kilometre geçerek, Nâzım Hikmet'in izinde yol alışını ve bu yolculuk sırasında 90 yaşındaki ‘Nazım'ın Galya'sını' ziyaret edişini değerlendirdi. Özden, büyük şairin pek bilinmeyen şiirleri, aşka olan umudu, çokça yurtseverliği, sosyalizme inanmışlığı ve evrenselliği üzerinde durdu. Votkinsk kasabasındaki annesinden kalma küçük evini Nâzım Hikmet Müzesi yapan Kolesnikova'nın 7 yıllık sevda öyküsüyle katılımcıların ilgisini çekmeyi başardı. 3 Haziran 1963 sabahı Moskova'da sonsuzluğa uğurlanan Nazım Hikmet'i yurtsever ve yurduna hasret ölen bir sürgün olarak anlatan Özden, onu “Hasret Şairi” olarak tanımladı. Söyleşide Nazım Hikmet'in şiirinden bir parça da okuyan Özden, büyük alkış topladı.
OKURLARI İÇİN KİTAPLARINI İMZALADI
Söyleşi sonunda Silivri Belediyesi tarafından katılımcılara armağan edilen Han Duvarları, Ateşli Al Atlar, Galina'nın Nazım'ı, Uygarlık Harikası Karızlar ve Kam Kültürü Şamanizm isimli kitaplarını imzaladı. Katılımcılardan gelen konuya ilişkin soruları da cevaplandırdı.
DURSUN ÖZDEN KİMDİR?
21 Ekim 1950'de Niğde'nin Ulukışla ilçesi Beyağıl Köyü'nde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Ulukışla'da okudu. Yoksul bir ailenin çocuğu olarak yatılı okuduğu Niğde Lisesi'ni 1970'de bitirdi. İşletme ve jeodezi (haritacılık) eğitimi aldı. A.Ü. Basın-Halkla İlişkileri bitirdi. İlk şiiri 1970 yılında yayınlandı. 1973 yılında İstanbul Sinematek Derneğinde çalışmaya başladı. 1975 yılında İSTA Haber Ajansında gazeteciliğe başladı. Karayolları, Tekfen ve IGL-STFA'da haritacılık yaptı. Politika, Cumhuriyet, Milliyet, Bizim Gazete, MilHa, DHA, AA, Assa-Irada, Azer News ve Daily News Travel'de çalıştı. Ayrıca çeşitli reklam ajansı, gazete ve dergilerde metin yazarlığı, editörlük ve genel yayın yönetmenliği yaptı. Araştırmacı Yazar Özden; Uygur Karız Ustaları, Malezya Aborjinleri ve Sarawak Yerlileri, Che'nin fotoğrafçısı Alberto Korda, Ayon Oros Ortodoks Keşişleri, Balkan Çingeneleri, Dağlık Karabağ Kaçkın ve Göçkünleri, Atatürk'ün manevi kızı Anadol Adilova, Umman Sultanı Gabus ve Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro başta olmak üzere gittiği 99 ülkede yaptığı özel röportajlarıyla tanındı. Latin Amerika, Asya, Afrika ve Ortadoğu'da kaybolan etnik kültürleri araştırdı. Yıllarca UNESCO'nun düzenlediği Dünya Su Forumu ve Konferanslarında Türkiye'yi temsilen sunumlar yaptı. Televizyon kanallarında ve radyolarda açık oturumlara katıldı. Eserleri çeşitli dillere çevrildi ve bazı şiirleri bestelendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TRT Belgesel Kanal adına dış yapımcı ve yönetmen olarak su temalı belgeseller çekti. Bilim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (BESAM) kurucu üyesi ve denetçiliği yaptı. Uluslararası Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET), Dünya PEN Yazarları Merkezi, İçel Sanat Kulübü üyesi, Türk-Arap Bilim, Kültür ve Sanat Derneği (TASCA) kurucu üyesi, Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir. Belgesel Sinemacılar Meslek Birliği (BSB) Denetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Dünyanın 99 haline tanıklık eden Özden; şair, gezi ve araştırma yazarlığı yanı sıra çevreci ve belgesel olarak da Bağımsız Belgesel Sinemacılar Birliği (FDFU), Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği (IAAU) çatısı altında çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan; Türk Dili Dergisi, Berfin Bahar, Kıyı, Tempo, Focus, FIJET, Travel, Gezi, Yol Boyunca, Ekonomi Dünya, Söylem, Çalı, İçel Sanat gibi dergilerde yazıları yayınlanıyor.
Haber:
Hazal BAŞARAN