Milli tarihimiz ve kültürel değerlerimiz içinde önemli bir yeri olan 21 Mart Nevruz Bayramı münasebetiyle Gazi İlkokulu tarafından hazırlanıp sunulan program ayakta alkışlandı.
İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, İlçe Emniyet Müdürü Cemil Erim, İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Artar ve şube müdürleri, İlçe Tarım Müdürü Nuri Ertuğrul, CHP İlçe Başkanı Berker Esen, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, İYİ Parti İlçe Başkanı Ahmet Refik Bek, okul müdürleri, MHP Kadın Kolları Başkanı Zerrin Çimen, SİBESO Başkanı Nuray Koçer, öğretmen, öğrenci ve veliler törene katılım sağladı.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız okundu.
SOLAK: BAHARIN GELİŞİ ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP
Günün anlam ve önemini belirten konuşma Gazi İlkokulu öğretmenlerinden Kevser Solak tarafından yapıldı. Solak, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası Avrasya'nın Ortak Bayramı Nevruz, Türklerin ilk anayurdu Orta Asya'dır. Türkler, Orta Asya' dan çeşitli yönlere göç ederek ulaştıkları bölgelere kültürlerini taşımışlardır. Türk Dünyası ve toplulukları ile iyi ilişkiler kurabilmek ve onlarla her alanda iş ve gönül birliği yapabilmek amacıyla 21 Mart nevruz gününü içine alan hafta, Türk Dünyası ve toplulukları haftası ilan edilmiştir. Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan, toprağı "ana" olarak vasıflandıran Türk'ün düşüncesinde "baharın gelişi" elbette önemli bir yere sahip olacaktı. Nevruz dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bahar bayramıdır.
1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri'nde Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan 21 Mart Ergenekon / Nevruz Bayramı'nı "Milli Bayram" olarak ilan etmişlerdir. Bu günün coşkuyla kutlanmasına büyük önem vermektedirler. Türk kültüründen kaynaklanan Ergenekon/Nevruz bayramı, her yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş ananevi ve temeli beş bin yıllık Türk tarihine dayalı milli bir bayramdır. Türkiye'de de 1991 yılında Türk Dünyası ile birlikte ortak bir gün olarak resmi tatil olmaksızın bayram ilan edilmiştir.
“NEVRUZ GÜLLERİ GELECEĞE UMUTLAR TAŞISIN”
Nevruz; Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon'dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak ortak kültür ocağında binlerce ruhu Isıtacaktır. Avrasya'nın, Türk âleminin Nevruz toyu kutlu olsun, Nevruz gülleri geleceğe umutlar taşısın.”
Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından 3. Sınıf öğrencileri tarafından Bahar Dansı gösterisi sunuldu. Anasınıfı öğrencisi mani okudu ve manilerle atışma gösterisi sahnelendi. Protokol üyeleri de manilerini çekerek okudular. Öğrenciler, hazırladıkları boyalı yumurtaları protokol üyelerine dağıttı. Yumurtalar tokuşturuldu. Geleneksel yumurta taşıma ve ip oyunu coşku içinde gerçekleştirildi.
4. Sınıf öğrencilerinin halk oyunları gösterisi ayakta alkışlandı.
Demir dövme törenin ardından konuklar, nevruz ateşinin üzerinden atladı.
Günün anısına çekilen toplu fotoğrafın ardından Nevruz Bayramı töreni sona erdi. Renginar SALİ