Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası Nevruz Bayramı, Selimpaşa Ahmet Ziylan Ortaokulu tarafından hazırlanan renkli ve dopdolu programla kutlandı.
Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası Nevruz Bayramı, Selimpaşa Ahmet Ziylan Ortaokulu tarafından hazırlanıp dün sunulan programla kutlandı. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, MHP İlçe Başkan Yardımcısı Zafer Ercan, AK Parti Belediye Meclis Üyeleri Mustafa Zorlu ve Filiz Güler, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Mehmet Şen ve Osman Kesici, okul yöneticileri, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Şoförler Odası Başkanı Recep Akıncı, AK Parti İlçe Yönetim kurulu üyeleri, AK Parti SKM Başkanı Elif Koryürek, CHP İlçe Yönetim kurulu üyeleri, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.
Türkay Polat'ın Müdürlüğünde, Selimpaşa Ahmet Ziylan Ortaokulu öğretmenlerinden Ayhan Özkan, Beyhan Paçalı, Ayça Rodoplu, Serap Gençaslan'ın sorumluluğunda, Fatma Adıyaman'ın sunumunda, Müzik Öğretmenleri İbrahim Orçin ve Mehmet Kıssal, Halk Oyunları eğitmeni Yavuz Dinçer'in katkılarıyla hazırlanan program, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Türk büyüklerinin manevi huzurunda saygı duruşuna ve ardından İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başladı.
POLAT: NEVRUZ, BİRBİRİMİZİ DOĞRU ANLAMAK İÇİN VESİLE SAYILMALIDIR
Okul Müdürü Türkay Polat tarafından yapılan açılış konuşmasında şu ifadelere yer verildi: “Adı ne olursa olsun, bayramların kültürümüzde hep birleştirici bir gücü olmuştur. Bayramlar uzakları ve uzaktakileri yakın etmiştir. Sevgi hamurunun mayası olan bayramlar, geçmişten bugüne kadar yaşadığımız ve yaşattığımız ortak kültür değerlerimizdir. Bayramlarda geçmişten getirdiğimiz kıymet hükümlerimizi yeni nesillere aktarırız. Uzun bir tarihi geçmişi olan nevruz da bizi bize yakınlaştıran, kenetlenmemizi sağlayan bir bayramdır.
Nevruz baharın müjdecisidir. Nevruz Türk mitolojisinde “güneşin koç burcuna girdiği yeni gün” anlamına gelir. Türk dünyasında “sultan nevruz” olarak ifade edilen bu bayram, Çin Seddi'nden Adriyatik'e kadar Türklerin varlığını sürdürdüğü geniş bir coğrafyada coşkuyla kutlanır.
Maddi ve manevi temizliğin gerçekleştirildiği, yeni yılın başı olarak kabul edilen nevruz, geçen onca asrın bizden koparamadığı kadim bir bayramdır. Türklerin Ergenekon'dan çıkışının yıldönümü olarak kabul edilen nevruz, geçmişten bugünlere taşıdığımız ortak kültür mirasımızdır. Nevruz Türklerin tarih sahnesine çıkışını da temsil eder. Onun içindir ki “ Ergenekon Bayramı” olarak da ifade edilir.
Nevruz sevgidir, hoşgörüdür, muhabbettir, umuttur, dayanışmadır, fikren ve bedenen yenilenmedir. Onun içindir ki bu en eski bayram bizi birbirimize bağlayan bir manevi bağ olmalıdır. Birbirimizi doğru anlamak için vesile sayılmalıdır. Farklılıklarımızdan daha çok benzerliklerimizin ve ortak değerlerimizin olduğu bilincini bizlere aşılamalıdır.
Nevruz uzun geçen kışın ardından yıpranmış yanlarımızın tamiridir. Kışın kısalan günler gittikçe uzar. Toprak uyanır derin uykusundan. Bolluk ve bereketin habercisi olan çiçekler açmaya başlar. Yakılan nevruz ateşleri, kış boyunca üşüyen içimizi ısıtır. Nevruzda sadece tabiat yenilenmez, bizde ruhen yenileniriz. Gönüllerimiz bahar neşesini doyasıya yaşar. Baharın gelişiyle birlikte kış mevsiminin içimizde bıraktığı tortuları atarız. Nevruz da sadece doğa dirilmez, ruhumuzdaki cevherin yansıması olan iyi duygularda dirilir.
Tarihten, atalarımızdan gelen bu güzel geleneği, bu ortak kültür değerimizi sonsuzda dek yaşatma ve bize yurt olan doğa ve çevremizi en iyi şekilde koruma bilinç ve arzumuzla Nevruz'un hepimizi birbirimize sevgi bağı ile dostluk ve kardeşlik bağı ile bağlamasını, milli birlik ve beraberliğimizin kuvvetli bir bağı olmasını niyaz ediyorum. Nevruz bayramınız kutlu olsun.”
Okulda düzenlenen şiir yarışmasında eseri birinci seçilen Sude Naz Ergül, şiirini okudu. Ardından okul öğrencileri yöresel kıyafet defilesi yaparak bol bol alkış aldılar. Müzik öğretmenleri İbrahim Orçin ve Mehmet Kıssal, Anadolu'yu buram buram hissettiren baharı müjdeleyen baharın sevinç ve heyecanını dile getiren türküleri seslendirerek coşkuyu arttırdılar. Daha sonra Yavuz Dinçer'in yetiştirdiği “Bigados Halk Dansları” halk oyunları ekibi Karadeniz yöresi oyunlarını alkışlar eşliğinde sahnelediler.
AY: ATALARIMIZIN MİRASINA SAHİP ÇIKIYORUZ
İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, programda yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi: “İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak çocuklarımızı ve gençlerimizi, geleceğe hazırlarken bir taraftan çağın gerektirdiği bilgi, beceri ve teknoloji uygulamalarını, diğer taraftan milli manevi ve insani değerlerle donanmış nesiller olarak yetişmelerini arzuluyoruz. Dinimiz, tarihimiz, sanat ve edebiyatımızla birlikte örf ve adetlerimiz milli kültürümüzün önemli unsurlarındandır. Bu kapsamda Türk Dünyası ve Topluluklarının Bayramı Nevruz yurt genelinde olduğu gibi ilçemizde de büyük bir heyecan ve coşkuyla kutlanmakta. Köklü bir geçmişe ve geleneklerimiz içerisinde önemli bir yere sahip olan Nevruz Bayramını yaşatırken atalarımızın mirasına sahip çıkıyoruz. Geçmişimizin düşünüş ve yaşayışından aldığımız feyzle tabiat gibi tazelenmek, yenilenmek, canlılık katmak için kendimizde güç buluyoruz. Biliyoruz ki kendi kültürlerini koruyamayan toplumlar gelecek sahnesinde kendilerini temsil edecekleri bir bir kaybederler. Yüce yaratıcının binbir nimetini sunduğu doğaya böylesine saygı gösteren atalarımızın şu dünyada baki olanın barış ve kardeşlik olduğunu genç nesle göstermek amacındayız. Böyle bir günde bizi bir araya getiren ve programın hazırlanmasında emeği geçen okulumuz idareci, öğretmen ve öğrencilerine teşekkür ediyor hepinize saygılar sunuyorum.”
IŞIKLAR: NEVRUZ; YARADANA KARŞI ŞÜKÜR, KARDEŞLİK VE BARIŞTIR
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bizi biz yapan, bizi var eden milli değerlerimizi ifade eden bayramlardan birini bugün burada kutluyoruz. Medeniyet olarak üç kıtada çok büyük bir coğrafyada izlerimiz var. Medeniyetlerin nasıl derin kültürlerle bezendiğini gösteren Nevruz bunlardan bir tanesidir. Nevruz; yaradana karşı şükür, toprak, üretim, bitki, verdiği nimetlere karşı eşitliğin, kardeşliğin, barışın sembolüdür. Milletimizin özellikle böyle zamanlarda birlik, beraberliğin en çok ihtiyaç olduğu dönemlerde güç ve kudreti, en çok tarihte bulabiliriz. İnsanın üreterek var olduğunu, üreterek zenginleşeceğini, özgürleşeceğini ve medeniyetler kurabileceğinin en güzel göstergelerinden biridir. Toprakla özleşmesi çok büyük bir anlam taşımakta. Ülkemizin zenginliğini yaşatmaya vesile olan, katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.”
Işıklar'ın konuşmasının ardından Bigados Halk Dansları tekrar sahne aldı. Birlik ve beraberliğimizin sembolü Birlik Halayını protokol üyeleri de davet edildi. Ardından Demir dövme töreni yapıldı. Nevruz Ateşi Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay tarafından yakıldı. Piri Mehmet Paşa İlkokulu izcileri, Nazire Çorbalı'nın liderliğinde törende hazır bulundu. Program okul velileri tarafından hazırlanan bir birinden lezzetli yöresel ikramlarla son buldu.
Renginar SALİ