Silivri Belediyesi'nin 35 yıllık, 7-8 yıldır ciddi sorunlar ile boğuşarak Kentsel Dönüşüme girmeye çalışan Varnalı Konutları ile önemli bir adım attı. İki gündür bu konuyu yazmaya çalışıyorum ama ‘insan hayatı'nın önemini yeterince ifade edememenin sıkıntısı ile ‘daha sonra' deyip erteliyorum…
Şunu fark ettim ki ne kadar ertelersem erteleyeyim kelimeler ile yapılan işin önemini anlatmak mümkün değil.
Birkaç telefondan sonra Fatih Tüfekçi (bölge sakini ve kentsel dönüşüm sürecini yöneten isimlerden biri ya da benim tanıdığım tek kişi…) ile yüz yüze görüştük. 26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrasıydı. Adamakıllı korkmuşlar, ev diye sığındıkları konutlarda hayatı tarif ederken “Biz canlı cenazeler, evlerimiz tabutlarımız” demişti. Deprem tehlikesi falan değil, “Bizim binalar deprem olmadan da yıkılacak durumda” diye tarif etti durumlarını…
Beş dairenin merdiven parasını toplamakta yaşadığı anlaşmazlığı bilip de 68 dairenin ‘kentsel dönüşüm'ünü hesap edin işte.
O müteahhit, bu müteahhit derken işe belediye el attı.
Volkan Yılmaz, Belediye Başkanı olarak hem çok önemli bir icraata atıldı, hem de ciddi mesai ve risk taşıyan bu süreci üstlendi. “Girme bu işe” diye tarafına yapılan uyarıları da konuyla ilgili gelişmeleri paylaşırken defaten ifade etmişliği var. ‘Girme bu işe bırak vatandaş çaresizlik içinde çırpınsın' Allah korusun, enkaz kurtarma ile övünmek de bir şey adamına göre!!!
Uyarılar, tespitler, sayfa dolusu araştırma ve incelemeler… 68 dairede süren onlarca hayat…
***
Dün Fatih bey'i yine aradım… ‘Kentsel Dönüşüm başladı nasıl gidiyor?' dedim… Ne kadar zor bir süreci geride bıraktıklarını ve belediyenin işin içine dahil olması ile ne kadar iyi olduğunu ifade etti. Görüşmelerin başladığı tarihten bu yana inşaat maliyetlerinin %30 arttığını ve Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın ağzından çıkan 70 Bin TL'nin daire başı için neredeyse yeterli gelmemeye başlayacağının farkında olduklarını belirtti. Bu işe belediye dahil olmasaydı ticari hareket etmek zorunda olan müteahhit eliyle dönüşümlerinin ve güvenilir konutlara sahip olmalarının ne kadar uzak bir ihtimal olacağını konuştuk. Ve iyi ki Belediye bu işe girdi, ne mutlu ki Başkan Bey bu riski insanların hayatını düşünerek üstlendi diyerek görüşmemizi sonlandırdık.
Ha bir de Yeni Mahalle Varnalı Caddesi üzerinde bulunan ve 7 blok 68 daireden oluşan konutlarda yıkım işlemi esnasında çıkan demirleri alacak hurdacının mutsuzluğunu paylaştı Fatih Bey… Binalardan neredeyse hiç demir çıkmamış gibi bir şey “Siz bu binalarda nasıl oturdunuz?” diye sorup durmuş hurdacı…
Silivri Belediyesi bünyesinde kurulan Silivri İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (SİYTAŞ) marifetiyle hayata geçirilmesi hedeflenen yeni konut projesiyle ilgili çalışmalar devam ederken, dönüşüm sürecinin ilk aşamasında risk altında olan yapıların yıkım işlemi tamamlandı. Evet, kolay olmadı ama bence en zoru atlatıldı. Bu Kentsel Dönüşüm Hamlesi Silivri Belediyesi'nin ikinci yılını anlamlandıracak en değerli çalışma olarak kayıtlara geçsin lütfen.
İnsanların güvenilir yaşam alanlarına kavuşmasını sağlamak bir yerel yöneticinin, yapabilirse eğer, yerine getirebileceği en değerli hizmetler arasında sayılır. İnşallah bu güzel bir başlangıç olur, sağlıklı ve başarılı şekilde tamamlanır ve de devamı da gelir.
Yönettiğiniz şehirde, yaşadığınız kentte insanların sesini enkaz altında aramak yerine depremden önce duymak ve gerekeni yapmak adına üstlendiği sorumluluk dolayısıyla Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve bu hususta kendisiyle birlikte emek harcayan herkese teşekkürler.