Erken çocukluk döneminde ebeveynle ya da sosyal ortamda okunan masallar çocukların dış dünya ile ilgili fikirlerini betimler. Çocuğa hayat ile ilgili tecrübe sunar ve bireylerin yaşamdaki davranışlarını olaylar ile anlatır. Masallardaki kahramanlar da çocukların kişilik gelişimleri için önemlidir. Bu hususta masal kahramanları bizler için oldukça değerlidir.
Kahramanlar çocuklara sağlıklı rol model olacak şekilde tercih edilmelidir. Kahramanların ürkütücü olmaması gerekmektedir. Kahramanların konuşmalarında argo ve tehdit içeren kelimeler olmamalıdır.
Çocukların dil alanında gelişmesi için düzenli kitap okunması gerekmektedir. Çocuğun yeni kelimeler öğrenmesi okunan kitaplarla mümkün olur. Ayrıca düzenli kitap okuma alışkanlığı kelimeleri doğru telaffuz etme, cümle içinde doğru yerde sözcükleri kullanabilme, kendini doğru ifade edebilme gibi beceriler okuma alışkanlığı ile doğrudan ilişkilidir.
Kendini doğru ifade eden bir çocuk sosyal ortamda daha kolay iletişime geçebilir, duygusal olarak daha rahat hissedebilir.
Kitap okuma alışkanlığı odaklanma ve dikkat süresinin artması içinde faydalıdır. Elbette kitap okumanın sürdürülebilir olması için çocuğun ilgisini çekebilecek, yaş grubuna uygun az yazılı çok resimli hikaye kitaplarının olması gerekir.
Ayrıca ailecek kitap okuma saatlerinin bir rutin oluşturması çocuk ve ebeveynin kaliteli vakit geçirmesine olanak sağlayacaktır.
27 Mart Kütüphane Haftası Kutlu Olsun!