Birçok çalışmanın tasarım ve hazırlık sürecinde muhakkak ki yarar sağlamak amacıyla hareket edilir. Ancak sağlanan netice, ortaya çıkan sonuç farklı olabiliyor.
Silivri Belediyesi’nin 4,5 yıldır sürdürdüğü mahalle konseyleri toplantısının gerçekte nasıl bir geri dönüşümü olduğunu hep merak etmişimdir. Bugüne kadar süreci bizzat izlememek benim ayıbım olmakla birlikte (mesleki anlamda, kişisel bir şey yok tabi) Salı akşamı Büyükçavuşlu’da bu faaliyetin nasıl bir şey olduğunu bizzat izledikten sonra gözlemlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
Başkan Işıklar’ın her defasında görev süresinin ilk zamanlarından anlatımlarına başlaması bir süre sonra ilginin dağılmasına sebep olmakta. İyi bir hizmet sunmak ve kaliteli yönetim noktasında verdiği mücadeleyi anlayışla ne kadar karşılarsam karşılayayım artık buna gerek yok çünkü tekrar tekrar yaşananları dinlemeye kimsenin ihtiyacı kalmadı. Işıklar, kendini ispat etmek ve anlatmak için farklı bir söylem geliştirmeli.
Evet, belde belediyeleri kapatıldı, birleşme çok sıkıntılı bir süreçti ama Büyükçavuşlulu kendi derdinde...
Her gün geçtiği yolun, çocuğunun oynadığı parkın, gençlerinin spor yaptığı sahanın, çevre sorunu teşkil eden deresi ile ilgili sorunlarının, alt yapı, arıtıcı gibi sıkıntılarıyla ilgili çözüm peşinde. Selimpaşalı, Ortaköylü hemşerisi için dertlenemiyor buradaki insanlar. Önce can, sonra canan…
Işıklar kendi sıkıntılarını (kişisel değil tabi belediye başkanı olarak yaşadığı zorlukları) anlatmaya öncelik vermek yerine, çözümü sağlanan konulara bu denli geniş yer vermektense; halen daha devam eden aksaklıklara önceliği tanımalı, halkın beklentilerine odaklanmalı.
Nitekim Silivri genelinden mahalle özeline indiğimizde soru ve cevaplarda, halk toplantı sürecine daha çok müdahil olduğunda, program gerçekte amacına yaklaştı, hizmet etti…
Işıklar, olaylara belediye başkanı olarak bakıyor doğal olarak ama o toplantıya katılanların dünyası mahalle sınırlarıyla kısıtlı. Biliyorlar tabi Silivri’yi, merkezde ve diğer beldelerde yapılanlar ile ilgi ve bağları var ancak öncelik kendileri ve yaşam alanlarında.
İsteklerinde mütevazı oluşları, var olan imkânların geliştirilme talepleri, fırsat yaratılması beklentisi insanların her şeyin bilincinde olduğunun kanıtı. Hak ve hukuklarını arama yaklaşımları da son derece makul.
Belediye başkanı çok dolu… Ama geçmişi geçmişte bırakmayı iyi ve olumsuz yönleriyle daha çok başarmalı. Tahminim bu toplantılar yönetimi değil, halkı rahatlatmak için düzenleniyor. Halkın daha çok katıldığı (sayısal ve içerik açısından), sesini duyurduğu yaklaşımla sürdürmelerinde hepimiz için daha fazla yarar sağlayacağını düşünüyorum.
Benim için çok yararlı bir toplantı oldu, belediye ve başkanı adına da aynı şekilde işlerin yürüdüğüne inanıyorum. Geriye Büyükçavuşlu halkı kaldı; istekleri ile hassasiyetlerini sadece dinlemek değil, takibi noktasında da gerekenler yapılırsa onların da memnuniyeti sağlanacaktır.
Genç arkadaşın sunumunu bir kez daha alkışlıyorum… Kadınlar ve gençler; (erkekler hiç alınmasın onlar toplumdaki egemenliklerini zaten tartışılmaz biçimde yürütüyor) iyi ki varsınız… Varlığınız farklılığını, özelliğini hissettiriyor.
Son bir şey daha; nasıl bir akla hizmet Büyükçavuşlu, Silivri’nin mahallesi sayılabiliyor inanın çok düşündüm bölgeye varana dek yol boyunca. Buraya araç gönderen, hizmet ve yatırım programlayanlar da her defasında kara kara ‘bunun altından nasıl kalkılır’ın hesabını yapıyor muhtemelen. Kapı komşunuza bile soğutmadan bir kap yemek götüremezken, 50 kilometre mesafedeki mahallenize hizmet ulaştırmak...
Zor, çok zor!