Önder Çiftçi, 15. yılını kutladı

Önder Çiftçi, 15. yılını kutladı

Silivri Önder Çiftçi Derneği'nin 15. kuruluş yıldönümü, Mega Silivria'da düzenlenen yemek daveti ile kutlandı.

Silivri Önder Çiftçi Derneği'nin 15. kuruluş yıldönümü, Başkan Metin Oral'ın ev sahipliğinde, 13 Aralık Çarşamba günü, Mega Silivria'da özel bir gece ile kaydedildi. Protokol mensuplarının yoğun katılımı ile gerçekleşen programa Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil ve yönetimi, AK Parti İlçe Başkanı Rıfat Kutlu ve yönetimi, İyi Parti İlçe Başkanı Ozan Ersaraç ve yönetimi, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Salih Aynural, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Alparslan Çalış, siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, sivil toplum temsilcileri, tarımı destekleyen kurum ve kuruluşlar, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

GÜRSU: HER ŞEYE RAĞMEN ALIN TERİMİZLE ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Gecede konuşan Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, güç şartlar altında çalışan çiftçilerin ekonomiye olan katkısını ve hızla artan dünya nüfusuna karşı en temel ihtiyaç olan gıda üretiminin önemini vurguladı. Gürsu, “Biz Silivri bölgesinde tarımla iç içe, kardeşçe yaşayan, üretmeyi amaç edinen, ürettiğini de sofrasına götüren gerçek emekçileriz. Bunu Silivri Ziraat Odası olarak herkesin önünde özellikle belirtmek istiyorum; bizim önümüzde Silivri Belediye Başkanı Sayın Özcan Işıklar var. Huzurlarınızda tarımı desteklediği ve bizlerle beraber olduğu için kendisine çok büyük alkış istiyorum. Tarıma gönül veren Oda'larımız, Yağlı Tohumlar, Tarım Kredi Kooperatifi, Önder Çiftçi olarak hepimizin amacı geçimimizi sağlayabilmek, kendimize ve toplumumuza gıda üretmek. Şartlar bizi çok zorluyor. Teknolojiyi kullanmak istiyoruz, maliyetler çok yüksek. Günlük değişimlerle dalgalanan girdi maliyetleri inanın belimizi büküyor. Her şeye rağmen biz emekçiyiz, alın terimizle üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz. Eli öpülesi annelerimiz ve babalarımızdan aldığımız bu kutsal emanete yaşadığımız sürece sahip çıkacağız. Bizden sonrası için de dışa bağımlı olmadan, ürettiği ile karnını doyuran, Türkiye'yi hiç kimseye muhtaç etmeyen bir nesil yetiştirmek istiyoruz. Bu vesile ile bu güzel geceyi düzenleyen Önder Çiftçi Derneği'ne ve tüm katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Şahsım ve Ziraat Odası adına hepinize afiyet olsun diyor, saygılar sunuyorum” diye konuştu.

IŞIKLAR: TOPRAKLARIMIZI RANTA KURBAN ETTİRMEYECEĞİMİZE YILLAR ÖNCE KARAR VERMİŞTİK
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, tarımda kalkınmaya verdiği büyük önemle ilgili duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Önder Çiftçi Derneği'nin kuruluşu Silivri Yerel Gündem 21'in altında oluştu. Onun ilk kurucu genel sekreteri benim. Metin Başkan hatırlattı, şimdi tevazu göstermenin anlamı yok. İstanbul'da bir ilkti. O zaman ki Belediye Başkanı, “Kötü bir şey yaptırmazsın” diyerek bana olan güvenini göstermişti, sağ olsun. Birlikte kurduk ve ilk defa bir platformda Müftü, Jandarma Komutanı, Ağır Ceza Reisi yan yana dizilip Genel Sekreteri seçti. Böyle herkesi bir araya getirip seçim yapan başka bir platform hatırlamıyorum. Şimdi öyle bir durum yok. Allah rahmet eylesin Süleyman Demirel'in Rio'da ülkemizi temsil ettiği İnsan Yerleşmeleri Konferansı'nda altına imza attık. Türkiye ve Birleşmiş Milletler bunu destekledi. 2004 yılına kadar sürdü. Ulusal Gündem 21'le süreç bitti. Sonra yasayla Kent Meclisleri kuruldu. Bunları onun altında destekledik. Bir gün Klassis'te toplantı yapıyoruz. Hiyerarşi yok. Protokol belli bir alana ayrılmıyor. Kaymakam geldi, baktım öne doğru geçiyor. Hemen kulağına fısıldayarak arkada boş sandalye olduğunu oraya geçmesini söyledim. “Olur mu öyle şey?” dedi. Usul böyleydi. Gitti en arkada oturdu, sonra kızdı bize. İşte olay buydu aslında. Dünya Bankası bize kredi vermedi. Kent Meclisi onayı yoksa kredi alamıyordunuz. İşte tarım önceliği de oradan çıkmıştı. Bizimki Tarım Komisyonu olarak kurulmuştu. Metin kardeşim sağ olsun Önder Çiftçi Derneği'ni o zaman İhsan ağabeylerle beraber kurmuştu. Burada tarımı geliştirmek için beraber o projeyi yapmıştık. Bu proje 2000 yılında başladı. Silivri'nin tarım önceliği olduğuna Metin kardeşlerimle o günlerde karar vermiştik. Tarım topraklarını koruyacağımıza, betona, demire mahkûm etmeyeceğimize, inovatif tarımı geliştireceğimize, burasını bir İnsani Gelişme Merkezi'ne dönüştüreceğimize o zaman karar vermiştik. Allah nasip etti, belediyede göreve gelince devam ettirdik. Bu yeni bir şey değil.

“SİLİVRİ'Yİ TUTTUKÇA DAHA DA DEĞERLENECEK”
Bugün 255 dönüm yerde (Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi) 46 çeşit ürünün mahreç çalışmaları devam ediyor. Bünyesinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Distilasyon (Uçucu Yağ Damıtımı) Tesisi kuruldu. Karabuğday tesisini kuracağız. 6 tane Kalkınma Kooperatifimiz var. Sözleşmeli tarım örneğine geçeceğiz. Babadan kalma usuller bunları yapabilmek için artık yetmiyor. Tüm bunları eğitimle yapabileceğimizi gördük. Bilmediğimiz meslekler birkaç yıla kadar önümüze gelecek. Merak edenler İsrail'in okul müfredatlarına bir göz atsın, bilmediğimiz mühendislik bölümleri bir karış toprağı olmayan o ülkede var, bizde yok. Lisemizi açtık inşallah üniversitesinde bizde okutacağız. Geri kalma lüksümüz yok. 64 öğrencimizle ilçemizde faaliyet gösteren bir fabrikayı ziyaret ettik. Yöneticileri şimdiden çocuklarımızı asgari ücretin birkaç katına işe almayı taahhüt etti. Yetişmiş personel ihtiyacının giderek artmasının bir sonucudur bu. Bölgesel refahı bu topraklar üzerinde kuracağız. Bu toprakları ranta kurban etmeyeceğiz. İhanet de etmeyeceğiz. Bunları söylerken inanın bütün kalbimle söylüyorum. Hiçbir kastım yok sadece az önce Metin'in söylediği gibi 17 yıl önce planlanmış, bu kente adanmış bir düşünceden bahsediyorum. Siyaset yapmıyorum. Adanmış bir düşüncenin hayata geçme mücadelesinden başka bir şey değil bu. Bizim bir niyetimiz var. Burayı tutmak lazım. Tuttukça değerlenecek. 4 üniversite alanı olan başka bir ilçemiz yok. 2 tane teknopark yapılabilecek başka bir ilçe yok. Burada tarım ve gıda teknolojilerinin AR-GE'sinin yapılacağı mükemmel alanlarımız var. Daha birkaç gün önce Bakanlık, gıda ve tarım alanlarının kullanılma yönetmeliğini çıkardı. Büyük havza ve tarım sit alanı ilanı yapıldı. Tarım organize bölgeleri kurulması kanunu çıktı. Burasını tarım organize bölgesi olabilmesinin imkânı açıldı. Tarıma dayalı endüstri coğrafyasına dönüşmemizin önünde hiçbir engel yok. Bilim, teknoloji, inovasyon ve girişimciliği tarıma entegre etmek durumundayız. Tarımla ilgili bu dayanışmanın daha çok güçlenmesini temenni ediyorum, hepinize iyi akşamlar diliyorum.”

AYNURAL: İNSAN ODAKLI İMARA GERİ DÖNMELİYİZ
İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Salih Aynural, konuşmasında talan dönüşümüne dikkat çekti. Aynural, “Önder Çiftçi Derneğimizin 15. yıldönümünü kalbi duygularımla kutluyorum ve nice 15 yıllar boyunca güzel hizmetler sunmalarını temenni ediyorum. Osmanlı tarihine baktığımız zaman şehirler hep tepeler, kayalıklar üzerine kurulmuştur. Verimli araziler de tarım için kullanılırdı. Maalesef son 40-50 yıldır bu iş tersine döndü. Verimli arazilerimizde binalar türemeye başladı. Dağlık taşlık yerler de boş kaldı. Dolayısıyla deprem kuşağında olan ülkemizde en ufak bir depremde binalar yerle bir oldu, binlerce insanımız vefat etti. Bizim arttık bu yanlıştan geri dönmemiz lazım. Verimli arazilerimizi kurtarmanın yollarına bakmamız gerekiyor. Verimli arazileri imar rantına kurban etmemek çok önemli bir husus. Özellikle İstanbul'da tarım yapılan birkaç ilçe var. Bunlardan biri Silivri. Bizde artık bir Silivrili olarak buradaki tarım arazilerinin verimli ve bilinçli bir şekilde işletilmesi açısından üniversite olarak da her zaman çiftçilerle beraberiz. Elimizden gelen ne varsa da arkanızdayız” dedi.
Hazal BAŞARAN
Engin AKIN

YORUM YAP