“Onların sevgiye, eğitime ve kabul görmeye ihtiyaçları var”
3 Aralık Dünya Engelliler Günü Lions Leo Dernekleri Esen İbak Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen programla kaydedildi. Okul salonunda düzenlenen programa Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Mehmet Şen ve Osman Kesici, eski dönem Belediye Başkanı Selami Değirmenci, okul yöneticileri, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, derneğin yönetim kurulu üyelerinden Mesut Söylet, eski dönem AK Parti Belediye Meclis Üyelerinden İnci Aydar, Sarten Ambalaj firması yetkilileri Zeren Sarıbekir Güzelbahar ve Zeynep Oğuz, Lions Kulübü’nü temsilen Tuğba Çiçek Bozezel Birsel, Nedret Güzellik Salonu sahibi Nedret Kahraman katılanlar arasındaydı. Özel öğrenciler ve velileri de yoğun katılım gösterdi. Okulun Müzik Öğretmenlerinden İlhan Sıddık İnanç’ın sunumunda gerçekleştirilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Öğrencilerin yaptıkları etkinliklerin yer aldığı slayt gösterisiyle devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşma sınıf öğretmeni Rukiye Özgür tarafından yapıldı.
ÖZGÜR: HEM BİREY HEM DE AİLESİ İÇİN KOLAY VE YAŞANILIR BİR HAYAT HEDEFLENMEKTE
Özgür, şöyle konuştu: "1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü "Uluslar arası Engelliler Günü” olarak ilan etti. Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli bildirisiyle üye ülkelerce 3 Aralık gününün "engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istedi. Ve o günden beri, 3 Aralık "engelliler günü” olarak bilinmekte. Her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde yetersizliği olan insanlarla ilgili konuyu daha fazla dile getirmek, dikkatleri buraya çekmek ve nerede olduğumuzu hangi işleri hangi istikamete yönlendirdiğimizi görmek amacıyla bir araya geliyoruz. Özel eğitim, çocuğu bulunduğu yerden alıp ulaşabileceği en uç noktaya ulaştırma sanatıdır. Bu doğrultuda okulumuzda orta ve ağır düzeyde öğrenme güçlüğü çeken, down sendromu, otizm, görme ve bedensel engelli öğrencilerimiz eğitim öğretim almaktadır. Okulumuzda temel gelişim becerileri, günlük yaşamda gerekli sayısal bilgiler, günlük yaşamda gerekli okuma ve iletişim, uyum becerileri gibi konular akademik bir bütünlük içerisinde verilmektedir. Yapılan bu çalışmalarla çocuğun mutluluğu, kendi sınırları içerisinde mümkün olduğunca bağımsız olması, ailenin ve toplumun günlük yaşamına entegre olup, yaşamı hem birey hem de ailesi için güzel, kolay ve yaşanılır kılmak hedeflenmektedir. Bugün burada, fırsat verildiğinde, engeller kaldırıldığında bu öğrencilerimize destek verildiğinde neler yapabileceklerini göstermek istedik.
"ACIMAK YERİNE KURUMSAL HİZMETLER GELİŞTİRİLMELİ”
Yetersizliği olan insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil, ailelerini, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. İnsanların yetersiz olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, yetersizliği olan insanların normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır.
Onların sevgiye, eğitime ve kabul görmeye, bizim için önemli olduklarını hissetmeye ihtiyaçları var acımaya değil. Hep birlikte bunları yapalım ve davranışlarımıza yansıtalım. Bu 3 Dünya Engelliler Günü’nde kalbimizdeki ve beynimizdeki engellerin kalkması dileğiyle hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”
BERKTAŞ: İYİ NİYETLİ ÇABALAR BİZLERİ UMUTLANDIRIYOR
Sınıf öğretmeni Rukiye Özgür’ün ardından veliler adına Korhan Berktaş konuştu. Berktaş, şu sözlerine yer verdi: "Öncelikle öğretmenlerimizin hakkını teslim etmek isterim. Evlatlarımıza öğretmenin ötesinde bir anne bir baba şefkatiyle emek verip, doğru yolu gösterip biz ailelere kılavuz oldular. Uyguladıkları eğitim programlarını sevgiyle harmanlayarak engellerle mücadele konusunda biz aileleri de eğittiler. Son yıllarda gerek devletimizin, gerek yerel yönetimimizin ve toplumumuzun engelli bireylerimizin engelleri aşmaları konusunda desteklerini görüyoruz. İyi niyetli çabalar bizleri umutlandırıyor.
"EBEVEYN OLARAK SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRMELİYİZ”
Tabi biz ailelerin üzerine düşen önemli sorumluluklar var. Sadece eğitimcilerimizin ders saatinde verdikleri eğitimlerle engelleri aşacağımızı düşünmek hayalcilik olur. Ebeveyn olarak kendimizi geliştirmek, eğitim seminerlerine katılmak, en önemlisi onları sevmek. Bizim de katkıda bulunmamız gerekli.
DEVLET BÜYÜKLERİNDEN İSTEK
Bir engelli babası olarak ilçemizde düzenlenen seminerlere gittiğim zaman salonların yarısının bile dolmadığını görünce içimin nasıl acıdığını tarif edemem. Sırası gelmişken devlet büyüklerinden de isteğim ilçemizdeki engelli bireylerimizin sayısının her geçen gün arttığını düşünürsek doğa ile iç içe bir okul, alt yapıda eğitim ve tatil köyü ihtiyacı kaçınılmaz.”
ÖZTÜRK: GEREKEN ÖNEM VE ÖZENİ GÖSTERECEĞİMİZE İNANIYORUM
Okul Müdürü Nazım Öztürk, günün anlam ve önemine değinerek başladığı konuşmasına engelli bireylerin topluma uyum sağlamaları, kendi kendilerine yeterli duruma gelebilmeleri konusunda sivil toplum kuruluşları ve sorumlu her insana görev düştüğünü belirterek devam etti. Dünya nüfusuyla başlayarak engelli bireylerin sayısal rakamları paylaşan Öztürk, ülkemizdeki rakamın 7.5 milyon olarak açıkladı ve konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sadece bugün değil engelli bireylere daha fazla ilgi gösterilmeliyiz. Sorunlarının çözümü konusunda yardımcı olmalıyız. Engelli vatandaşlarımıza gereken önem ve özeni gösterdiğimize ve göstereceğimize, hayatlarını olabildiğince kolaylaştırmayı kendimize ilke edineceğimize yürekten inanıyorum.”
KESİCİ, ENGELLERİN KALDIRILMASI NOKTASINDA YAPILMASI GEREKENLERDEN SÖZ ETTİ
İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Osman Kesici yaptığı konuşmaya Engelliler Günü’nün nasıl belirlendiğine, engelliliğin tanımına, nedenlerine değinerek başladı ve şöyle sürdürdü: "Günümüz dünyasında gelinen noktada engelli vatandaşlarımıza eğitim, istihdam, barınma, rehabilitasyon ve bakımlarının sağlanması, ailelerinin desteklenmesi, engellilerimizin üreten bireyler olarak kendi kendilerine yetinir duruma gelebilmeleri, yaşam koşullarının iyileştirilmesi en önemli olmalı. Onların sorunlarına çözüm üretmek, tüm haklardan eşitlik içinde yararlanmalarını sağlamak, insanlığa borcumuzun yanı sıra gelişmiş bir devlet olmanın en önemli gereklerinden. Bu duygu ve düşüncelerle engelli vatandaşlarımızın önlerindeki engellerin kaldırılması, kendilerinin ve ailelerinin yaşam kalitelerinin yükseltilmesi ve yaşama sevinçlerinin arttırılması umuduyla, sağlıklı günler dilerim.”
BALCIOĞLU: İLÇEMİZDE BAŞARIYI YAKALAMIŞ DURUMDAYIZ
Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: "Engelli bireylerinin hayatlarını kolaylaştırmak noktasında Silivri gerçekten diğer ilçelere göre büyük farklılık göstermekte. Gerek engellilere bakış açımız, gerek kültürel, sosyal, sağlık anlamında farklıyız. Bunu nasıl daha da büyük faydaya dönüştürme peşindeyiz. Bütün kurumlarımız; Kaymakamlığımız, Belediyemiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, iş adamlarımız el birliğiyle bir güç olmuş durumdayız. Yeter ki isteyelim, birlik olalım, beraber olalım. Engelliliğin en büyük dezavantajı sevgisizlik. Sevgi, saygı, birlik ve beraberlik aynı zamanda huzur ve başarıyı getirecek. İlçemizde başarı yakalanmış durumda. İnsana bakış açımız çok önemli. Önce insan diyoruz. Başarıyı yakalamak kolay, zor da olabilir ama asıl önemli olan onu devam ettirmek. Bu anlamda Okul Müdürümüzü, emeği geçen tüm öğretmenlerimizi, İnci Aydar’ı kutluyorum. Bizim üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız, yapıyoruz da. En büyük işimiz sabır. Sabredeceğiz ve her türlü engellerin üstesinden geleceğimize inanıyorum. Yeter ki isteyelim.”
TİYATRO OYUNLARINI ÖĞRETMENLERİ YAZIP YÖNETTİ, ÖĞRENCİLER OYNADI
Protokol konuşmalarının ardından bir ilke de imza atılarak Müzik Öğretmeni İbrahim Orçin’in yazıp yönettiği oyunculuğu ise özel öğrencilerin üstlendiği ritmik tiyatro gösterisi ve tiyatro oyunu sahnelendi.
İlk önce Yerli Kabilesi adlı ritmik tiyatral gösteriyle sahne aldılar. Okulun Müzik Öğretmeni İbrahim Orçin’in yazıp yönettiği, sahne tasarım ve kostümünü Ayla Kaya Bitirmiş, Alime Okyay ve Pınar Polat’ın hazırladığı, Funda Beştaş’ın ışıktan, müzikten ise Hasan Avni Kocabaş’ın sorumluğu olduğu Seymen Avcı, Eda Altıntaş, Orhan Seri ve Mustafa Karabaş’ın oynadığı gösteri coşku aldı, beğeni topladı.
Yine İbrahim Orçin’in yazıp yönettiği, sahne tasarımı ve kostümlerini Ayla Kaya Bitirmiş, Alime Okyay ve Pınar Polat’ın yaptığı, Hasan H.Akkar, Hülya Dönmez, Seymen Avcı, Aleyna Bozdoğan, Mustafa Karabaş, Onur Alkış ve Gülay Doğu’nun rol aldığı Mutlu Olmanın Sırrı adlı tiyatro oyunu sunuldu. Başarılı tiyatro gösterileriyle konuklarına hoş bir sürpriz yaşatan öğretmen ve özel öğrenciler büyük ilgi gördü. Oyunlar beğeniyle ve coşkulu alkışlar eşliğinde izlendi.
Yine özel öğrencilerden oluşan Zumba Dans Grubu sahne aldı. Aleyna Bozdoğan adlı öğrenci şiir, Burcu Uzun ise "Hayat Bayram Olsun” adlı şarkıyı okudu.
SARTEN, RESİM ÖĞRETMENLERİNİ ÖDÜLLENDİRDİ
Gösterilerin ardından Sarten Ambalaj firması yetkilileri Zeren Sarıbekir Güzelbahar ve Zeynep Oğuz, okul öğrencileri arasında düzenledikleri resim yarışmasında emek veren okul öğretmenlerine hediye takdim etti.
Programın sona ermesiyle birlikte öğrencilerin yaptıkları el işi ürünleri, resimlerinin yer aldığı sergi gezildi.
Renginar SALİ