“Organize müdahale fantezi değil gereklilik”

“Organize müdahale fantezi değil gereklilik”

01.02.2020 15:52:31

Silivri Dayanışma Platformu'nun Silivri Kaymakamlığı ve Belediyesinin işbirliğinde düzenlediği Deprem Çalıştayı yoğun ilgi altında gerçekleşti.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın sunuculuğunu Erman Paçalı gerçekleştirirken, açılış konuşmasını Dayanışma Platformu adına Nursel Erel üstlendi.

EREL: TÜM CANLILARIN YAŞAM HAKKI İÇİN ÇIKTIĞIMIZ YOLDA DEPREM GERÇEĞİYLE YÜZLEŞTİK
Erel tüm canlıların yaşam hakkı savunma duyarlılığı ile yola çıktıkları Silivri Dayanışma Platformu içinde deprem gerçeğiyle yüz yüze kaldıklarını söyledi ve bu hususta en önemli sorumluluğu ekip içinde geçmiş dönem Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan'a verdiklerini ifade etti.
Platformun yapısı hakkında paylaşımlarda bulunan Erel, Deprem Çalıştay'ı ile ilgili Silivri Kaymakamı ve Belediye Başkanına duyarlılık ile destekleri için teşekkür etti, diğer tüm katılımcılara yönelik de “Bizleri daha çok çalımak için cesaretlendirdiniz” ifadelerini kullandı.

YILMAZ'IN İBB'DE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ DEPREM İÇİN EYLEME GEÇME ÇIKIŞINA DODURKA'DAN DESTEK
Erel'den sonra programda söz alan İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Taner Dodurka, oldu. Doduka sözlerine Elazığ depremi ile ilgili başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı ve kısa bir süre önce İBB Meclisinde Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın deprem ile ilgili gerçekleştirdiği, “Artık eyleme geçme zamanı” çıkışına destek veren ifadelerle devam etti.

“DEPREMDEN SONRA
İLK SAATLER ALTIN DEĞERİNDE”
“Deprem olunca çantaları hazırlıyor sonra unutuyoruz. Son depremde merdivenlerde yaşamını kaybeden insanlarımız bize hala afet anında nasıl hareket edeceğimizi bilmediğimizi gösterdi. Deprem anında hala nasıl davranacağımızı bilmiyoruz” diyen Dodurka, eğitim ve bilinçlenmenin önemine işaret etikten sonra “Depremden sonra ilk saatler altın saatler” hatırlatmasını yaptı. Rektör Bey, sözlerine şöyle devam etti: “72 saatten sonra iş mucizelere kalıyor… Etkili bir şekilde depremden sonra binalara ekipler anında müdahale edebiliyor mu? Ekipler gelene kadar etrafımızda komşularımız olacak. Onların eğitimli olması işte bu noktada çok önemli. Bu tarz farkındalık yaratma etkinliklerinin ‘Komşuluk hareketinin' oluşması için bir adım olmasını umut ediyorum, inşallah bunu başarabiliriz. Bu adımın etkisini güçlendirmek için de eğitim, donanım, araç ve gereçlerin ihtiyacının karşılanması çok önemli” dedi.

“ORGANİZE MÜDAHALE FANTEZİ DEĞİL GEREKLİLİKTİR”
“Gönüllü itfaiyecilik hareketini yıllardır savunuyorum” diyen Dodurka, bu hareketin artması ve geliştirilmesi gerektiğinin altını çizerken, itfaiyenin sadece yangın söndürme teşkilatı olarak düşünülmemesi her türlü kaza durumunda bu organize kuruluş mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini savundu, “Fransa'da itfaiyecilerin %90'ı gönüllü. Deprem anında hızlı müdahale şart. Profesyonel ekiplerin gelişinden önce yerelde organize müdahale hayat kurtarır. Organize bir afet fantezi değil olması gerekendir…” dedi.

DEPREM HAZIRLIKLARI
HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Rumeli Üniversitesi Rektörü daha sonra deprem konusunda gerçekleştirdikleri çalışmaları paylaştı. 13 kişilik psikoloji ekiplerinin Elazığ'a yardım için gideceğini. İlk yardım konusunda 40 öğrencilerinin eğitmen olarak hazırlandığını, afet durumunda yemek ve barınma imkanları hakkında bilgi verdi.

YILMAZ: YENİ BİNALAR KONUSUNDA DERS ALINDI ANCAK ESKİLERİ YENİLEMEDE SINIFTA KALDIK
Çalıştayda söz alan Silivri Belediye Başkanı Volan Yılmaz, platform temsilcileri ve vatandaşlara duyarlılıkları için teşekkür ederek başladı sözlerine. Türkiye ve Silivri'nin deprem şartlarına atıfta bulunan Yılmaz, paylaşılan ortak acılardan dersler konusuna dikkat çekti, Elazığ'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Depremden sonra yapılan binaların iyileştirildiğini ancak eski yapı stokunun yenilenmesi hususunda gerekli adımların atılmadığını belirten Başkan Bey, “Elazığ/Sivrice'de yaşanan depremlerin telafisi belki tartışılır ama İstanbul'da, böyle yıkıcı bir depremin eski binalar ile ilgili acilen önlem alınmadığı taktirde, olmaz!” şeklinde konuştu.

“40 BELEDİYE BAŞKANI BİR
ARPA BOYU YOL ALAMADIK”
İBB meclisinde deprem konusunda gerçekleştirdiği çıkışı hatırlatan Silivri Belediye Başkanı, konuşarak değil farkındalığı eyleme geçerek ortaya koyma zamanı geldiğinin vurguladı. “İstanbul'da 40 belediye başkanıyız ama deprem konusunda bir arpa boyu yol alamadık” itirafını dile getiren Yılmaz, “Amacım bu zamana kadar yapılmayanlar ile ilgili sorumlu aramak değil harekete geçmek gerektiğini anlatmak” dedi.
İstanbul'da yaşanacak büyük deprem konusunda artık herkesin hemfikir olduğunu belirterek, eski yapılar konusunda acil strateji ve eylem projeksiyonunun ortaya konması gerektiğini savundu.
İnsan hayatını ön plana koyan her türlü ayrımcılık etkilerinden arınmış şekilde eski yapıların yenilenmesi için Silivri'de gerçekleştirilen hazırlıkları hükümet ve İBB nezdinde paylaşan Başkan Bey, 8 Nisan 2019 tarihinde göreve başlar başlamaz en önemli gündem maddeleri arasında depreme yönelik önlemlerin oluşturduğunu anlattı.

“SİLİVRİ'NİN KENSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ BELGESİ MAYIS'TA
HAZIR OLACAK”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talep ettiği Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi ile ilgili İstanbul'un 39 ilçe belediyesi arasında sadece üçünde ilgili çalışmanın yapıldığını söyleyen Yılmaz, hazırlığın Silivri açısından ayrıntılarını anlattı. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlıklarının Silivri'de ihale edildiğini Mayıs gibi çalışmanın tamamlanacağını söyleyen Yılmaz, “Araştırma ve inceleme bize ilçemizin tüm jeoloji etütleri, heyelan bölgeleri ve bina stokunu ayrıntılı bir şekilde verecek. Kentsel dönüşüme nereden başlamamız, nerede yapılaşma olmaması gerektiğine yönelik doneler elimizde olacak.

“TEK BAŞIMA DA
KALSAM ELİMDEN
GELENİ YAPACAĞIM”
Ve tekrar etmek istiyorum Kentsel Dönüşüm konusunda ilçe belediyesi olarak tabi ki Hükümet ve İBB desteğine ihtiyacımız var. Ama buradan hiçbir destek görmesek bile Silivri Belediyesi olarak imkanlarımız dahilinde elimizden gelen her şeyi sonuna kadar yapacağız. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi elimize ulaştıktan sonra asıl çalışma başlayacak ve bu süreçte vatandaşlarımıza da çok iş düşecek. Her türlü kaygıdan uzak bir kentsel dönüşümde el ele vermemiz lazım. Herkesin bir ucundan tutup süreci gidebileceğimiz yere kadar taşımalıyız” dedi.
Yılmaz, Bakanlık ve İBB'nin kentsel dönüşüm hedefleri gibi Silivri Belediyesi olarak da bir planlama içinde olduklarını ifade ederken, çarpışı bir örnekle sürece ilişkin görüşlerini aktarmayı şöyle sürdürdü: “5 yıllık arabayı üstüne para koyup değiştiriyoruz ama 40 yıllık binayı değiştirirken “metre kare azalmasın”, “cebimizden para çıkmasın” diyoruz. Bu olmaz… Rant gütmeden tamamen insan ve hayat odaklı projeler ile kentsel dönüşümü Silivri'de hayata geçireceğiz.”

VATANDAŞIN İSYANI: YA YENİ BİNA VERİN YA DA ÖZEL İMAR
Yılmaz'ın açıklamaları esnasında salonda bulunan bir vatandaş “40 yıllık binada yaşıyoruz. Biz enkaz altında kalmadan ya yeni bina yapılsın, ya da özel imar verilsin” diyerek Büyük Kültür Sitesi'nde yaşanan sorunu dile getirdi.
Yılmaz, “40 yılda olmayanı 40 günde olduramayız” diyerek belediye olarak her türlü yardıma hazır olduklarını ve her vatandaşın duyarlılıkla konutunun durumunu takip etmesini istedi.

TURAN: BİNAMIZI SAĞLAM KIZIĞA BAĞLAYALIM Kİ KAYIP GİTMESİN
Açık oturumun birinci bölümüne geçmeden önce oturum başkanı Silivri Belediyesi geçmiş Dönem Belediye Başkanı İnşaat Mühendisi Hüseyin Turan kısa bir konuşma yaptı. Turan, “Silivri'de yaşıyoruz bu kente karşı sorumluluklarımız var. Binamızı sağlam kazığa bağlayalım ki binamız kayıp gitmesin. Dayanışma Platformu olarak yaktığımız çoban ateşi bizi yakmasın yolumuzu aydınlatsın inşallah” diyerek sözü konuşmacılara bıraktı.

Çalıştaya dair açık oturum bölümü ve diğer tüm ayrıntıların haberi Salı günü Hürhaber'de
Haber Merkezi

YORUM YAP