Orman köyleri, Silivri’nin mahallesi oluyor

Orman köyleri, Silivri’nin mahallesi oluyor

13.10.2012 10:41:03

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın komisyon incelemesi devam ediyor. Kanunun önümüzdeki hafta mecliste onaylanması beklenirken, getireceği değişiklikler dikkat çekiyor.

ORMAN KÖYLERİ, İLÇE  MAHALLESİ OLUYOR
"İstanbul ve Kocaeli il mülki sınırları içerisinde bulunan köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak bağlı bulundukları ilçe belediyesine mahalle olarak katılmıştır” şeklindeki madde Silivri'de bir çok dengeyi değiştirecek nitelikte. 5216 sayılı yasanın 2004'da yürürlüğe girmesi ile birlikte 2009 yerel seçimlerinin ardından Silivri'nin 7 belde belediyesi – Büyükçavuşlu- Değirmenköy- Çanta- Gümüşyaka- Kavaklı- Ortaköy-Selimpaşa söndürüldü. Bölgeler mahalle olarak ilçe merkezine bağlandı. Celaliye-Kamiloba beldemiz ise Büyükçekmece sınırlarına dahil oldu. Bu süreçte Alipaşa, Gazitepe, Yolçatı, Kadıköy, Küçük Kılıçlı da tüzel kişilikleri sona ererek, Silivri'nin mahallesi konumuna geldiler.

MAHALLE OLACAK 13 KÖYÜMÜZ
Büyükşehir Belediyesi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının kabul edilmesinden sonra Silivri'nin 13 orman köyü de tüzel kişiliklerini yitirerek, Silivri'nin mahallesi haline dönüşecek. Tüm varlıkları ilçe belediyesine aktarılacak. İşte Silivri'nin mahallesi olacak 13 köy: B.Kılıçlı, Çeltik, Danamandıra, Sayalar, Beyciler, Çayırdere, Akören, B. Sinekli, Bekirli, Seymen, Küçük Sinekli, Kurfallı ve Fenerköy.

BURADAKİ SEÇMEN SİLİVRİ BELEDİYESİ'NE OY KULLANACAK
Orman köyü statüsünü yitiren bu bölgeler Silivri Belediyesi'ne oy kullanamıyordu. Sadece İl Genel Meclisi, Muhtar ve İBB Başkanı seçebiliyordu. Tasarının yasallaşması sonrasında orman köylerindeki seçmenler Muhtar ile İBB'nin yanı sıra, Silivri Belediye Başkan ve Meclisi için de oy kullanacak.

İL ÖZEL İDARESİ LAV EDİLİYOR
Büyükşehir olan ve yeni ilan edilen illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılıyor.

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR OLUYOR
* Tekirdağ ilinde, Tekirdağ Belediyesi'nin mahalleleri merkez olmak üzere, Tekirdağ merkez ilçe sınırları içerisindeki köyler ile belediyelerden oluşan Süleymanşah ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
* Tekirdağ ilinde Kapaklı Belediyesi merkez olmak üzere ekli (17) sayılı listede yer alan köy ve belediyesinden oluşan Kapaklı ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
* Tekirdağ ilinde Marmaracık Belediyesi merkez olmak üzere ekli (18) sayılı listede yer alan mahalle, köy ve belediyelerden oluşan Ergene ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
Yasa ile ilgili teklifin kabul edilmesi ile birlikte yürürlüğe girecek çeşitli hükümler de şu şekilde:
MADDE 3- (1) İlçe belediyeleri veya ilçe belediyelerinin talep etmeleri halinde büyükşehir belediyeleri bu Kanuna göre tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüşen köylerde yapılacak ticari amaç taşımayan yapılar için yürürlükteki imar mevzuatı doğrultusunda yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun tip mimari projeler yapar veya yaptırır. Tip mimari projenin uygulanacağı alan sınırını belirlemeyle ilgili ilçe belediyesi yetkilidir. Tip mimari projeler doğrultusunda ilgili belediyesince gerekli mühendislik projeleri yapılır ya da yaptırılır. Bu projeler ilgili belediyesince başvuru sahiplerine ücretsiz verilir ve uygulaması denetlenir. Yapılacak inşaatlarda tip projeler dışında özel proje uygulanmak istenmesi durumunda bu projeler yürürlükteki mevzuat uyarınca ilçe belediyesi tarafından onaylanır.
(2) Mevzuatla il özel idarelerine yapılan atıflar bu Kanun kapsamında tüzel kişiliği kaldırılan il özel idareleri için ilgisine göre bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatına, Hazineye, valiliklere, büyükşehir belediyelerine ve bağlı kuruluşlarına veya ilçe belediyelerine yapılmış sayılır. Tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerine 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ve diğer mevzuatla verilmiş olan yetki, görev ve sorumluluklar ilgisine göre bu kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılır ve yerine getirilir. Söz konusu il özel idarelerinin mahkemelerde süren davaları ile il özel idaresi olarak faaliyet gösterdikleri dönem ve yapılan işlemlere ilişkin olarak açılacak davalarda muhatap, devir işleminin yapıldığı ilgili kurum ve kuruluştur.

YATIRIM İZLEME VE KOORDİNASYON MERKEZİ
MADDE 4- (1) Büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde yatırım ve hizmetlerin etkin olarak yapılması, izlenmesi ve denetlenmesi; afet ve acil yardım hizmetlerinin koordinasyonu ve yürütülmesi; ilin tanıtımı; gerektiğinde merkezi idarenin taşrada yapacağı yatırımların yapılması ve koordine edilmesi; ildeki kamu kurum ve kuruluşlarına rehberlik edilmesi, hukuki destek sağlanması ve bunların denetlenmesini gerçekleştirmek üzere valiye bağlı olarak kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri kurulmuştur. Bakanlar Kurulu kararı ile bu illere bağlı ilçeler ve diğer illerde de Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi kurulabilir. Bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşları, ödeneğini göndermek şartıyla illerde yapacakları her türlü yatırım, yapım, bakım, onarım ve yardım işlerini yatırım izleme ve koordinasyon merkezleri aracılığıyla yapabilirler.
(2) Yatırım izleme ve koordinasyon merkezi tarafından, merkezi idarenin adli ve askeri teşkilat dışında taşradaki tüm birimlerinin hizmet ve faaliyetlerinin etkinliği, verimliliği ve kurumların stratejik plan ve performans programlarına uygunluğu ile ilgili hazırlanacak rapor, valinin değerlendirmesiyle birlikte Başbakanlığa ve bu kurumların bağlı veya ilgili olduğu bakanlığa gönderilir. Bu raporlar yıllık olarak hazırlanır ve takip eden yılın mart ayı sonuna kadar yukarıdaki mercilere gönderilir.
(3) Yatırım izleme ve koordinasyon merkezleri hukuk, afet ve acil yardım, yatırım izleme, rehberlik ve denetim, strateji ve koordinasyon birimi ile idari birimden oluşur. Gerektiğinde geçici birimler kurulabilir. Yatırım izleme ve koordinasyon merkezlerinin çalışma usul ve esasları İçişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
(4) Yatırım izleme ve koordinasyon merkezinin sevk ve idaresi, vali tarafından görevlendirilecek bir vali yardımcısı tarafından yerine getirilir. Vali yardımcısı bu görevlerini vali adına yürütür ve valiye karşı sorumludur. İlçelerde bu görev kaymakamlar tarafından yerine getirilir.
Sevginar UYGUN

YORUM YAP