Bazı tanımları çok duyar ama ne yazık ki az yaşarız! Örnek Belediyeciliği de yerel yönetimlerin ister moda, ister klişe söylemleri kategorisinde değerlendirebilirsiniz. İçi doldurulamayan her tanım anlamsızlığa mahkûm olur…
Eğitimde çok uzun süredir lisans eğitiminin yanına 2-3 yabancı dil, yurt dışı tecrübesi vs aranır oldu. Bir üniversite bitirmek tek başına çoktandır bir ayrıcalık değil, hatta sıradanlıktır. Gelelim belediyeciliğe; asli görevlerinizi dört dörtlük yerine getirseniz bile (ki genelde onu da mumla arar olduk) bu yerel yönetiminizi başarılı kılmaya yetmez.
Silivri gündeminde Seymen'de kendisine iletilen okul taleplerine “Okul açmak belediyenin işi değil” diyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun sözleri tartışıladursun Silivri Belediyesi ve Elginkan Vakfı iş birliği ile hayata geçirilen Ümmehan Elginkan Anaokulu, Haziran 2021'de gerçekleştirilen temel atma töreninin ardından açılış için gün sayıyor.
AK Parti'nin İBB döneminde açılan Ertuğrul Gazi, Abdulezel Paşa, Oğuz Aral okullarını da AK Parti İBB Meclis Üyesi Filiz Güler, “Yapılan spor salonlarını saymıyorum bile” diyerek hatırlattı.
Hükümetin yaptıklarını saymıyorum çünkü evet asli görevi. Sorumluluk alanınız içinde bir şeyi yaptığınızda görevinizi, bunun sınırını aşan hizmet, yatırım ve çalışmalarda başarınızı ortaya koyarsınız. Başka kurumlara sorumluluk alanlarındaki eksiklerini gösterip, giderilmesini sağlarsanız, buna yol açarsanız başarınızı pekiştirirsiniz.
'Olanı geliştirmeyi' önemsiz gibi düşünen varsa bir daktilo ile yapabilecekleri ile bir bilgisayarla ortaya çıkartacakları işi düşünsünler. Temelde ikisiyle de yazı yazabilirsiniz ama ikinci seçenek size çok daha fazla fonksiyonu gerçekleştirme imkanı sunar.
Örneğin 2009 yılında göreve geldikten kısa bir süre sonra Özcan Işıklar tarafından Silivri Belediyesi Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi kuruldu ve halen de hizmet vermekte. Ancak geçen sene Ağustos ayında temelleri atılan Silivri Belediyesi Gülşen Nakipoğlu - Ökkeş Nakipoğlu Engelsiz Yaşam ve Eğitim Merkezi tamamlandığında Silivri Belediyesine ait sosyal birimler donanımlı bir komplekste tek çatı altında toplanacak. Engelsiz Yaşam ve Eğitim Merkezinde; Engelli Eğitim Merkezi, Aile ve Engelli Yaşam Merkezi, Bizden Size Sosyal Market (geçen dönem Gıda Bankası olarak faaliyet gösteriyordu), Aşevi, Sosyal Yardım Mağazası (geçen dönem kuruldu ve halen faaliyet gösteriyor), Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi, Engelsiz Kafe, kütüphane, hobi odaları, spor odası, mutfak atölyesi, oyun odası, meslek edindirme odaları ve el emeği ürünlerin sergilenmesine yönelik üniteler yer alacak. Sosyal Yardım Müdürlüğü binasında ise; tüm vatandaşlara hizmet verebilecek terapi ve özel eğitim odaları, diyetisyen, psikolog, pedagog, sosyolog, muayene odaları ve fizik tedavi birimleri hizmet verecek. Merkezin açık etkinlik alanları da; amfi tiyatro, engelsiz kondisyon alanı, engelsiz çocuk oyun alanı, engelsiz hobi bahçesi ve etkinlik çayırı gibi bölümlerden oluşacak. Yeni Mahalle'de bulunan Kiptaş 1 Konutları karşısında toplam 15.000 metrekare alanda, 3 ayrı bloktan oluşması planlanan merkez ile Silivri'de yaşayan dezavantajlı vatandaşlara yönelik sosyal belediyecilik hizmetleri daha konforlu ve daha çağdaş koşullarda verilebilecek.
Olanı, kısa sürede bir değil, on tık ileri taşımak sadece gelişme değil, ciddi bir emek ile çabanın sorumlulukla birleşerek sağladığı başarıdır.
Yeni Mahalle, Ortaköy, Kavaklı ve Değirmenköy'den sonra Gümüşyaka'ya da mahalle sakinlerinin daha rahat ve konforlu alışveriş yapabilecekleri, düğün, nişan, asker eğlencesi gibi sosyal etkinliklerini gerçekleştirebilecekleri kapalı pazar yerinin inşaatı devam ediyor. Selimpaşa'da var olan Pazar yerine eklenen fonksiyonlar arasında tesisin çatısına kurulacak güneş panelleriyle belediyenin tüm binalarındaki elektriğin % 80'e yakın bir kısmı üretilecek. Aynı zamanda bu projede yağmur suları, 7000 m2 çatı üzerinden süzülüp toprakla buluşmayacak. 150.000 tonluk bir depoda toplanıp Selimpaşa'daki parkların, bahçelerin sulanmasında ve pazar yerinin ihtiyaçlarında kullanılacak.
Çok şükür ki Silivri açısından örnekleri ve alanları çoğaltabilecek bir süreçten geçiyoruz.
2,5 yılın ardından İBB'nin karşılamadığı sahil düzenlemesi talepleri için Silivri Belediyesi'nin kolları sıvamasından sonra Ekrem İmamoğlu'nun alana ilişkin acil eylem planı ilan etmesi Volkan Yılmaz'ın örnek belediyeciliği iddiasına ‘sürükleyici' özelliğini destekleyen başka bir örnek… Bu hususta İBB kendinde bir sorgulamaya giderse iyi yapar, Silivri halkı olarak biz aldığımız hizmete bakmakla yetinebiliriz.
Bazı küçük eleştirilerimi gönüllü olarak kendime saklıyorum bu kadar önemli işler karşısında ama Allah aşkına zaten sığmadığımız yolları kaldırımları genişletme hesabına daha fazla daraltmayın. Şehirler insanlar için olabilir ama araçları, trafikte saç baş yolma durumumuz da görmezden gelemeyeceğimiz gerçeğimiz. Kaldırımı genişletmenin, yolu daraltmadan bir çaresini de bulmasını, her şeyin en iyisini bildiği iddiasındaki, Belediye Başkanımdan bir vatandaş olarak bekliyorum…
Görev süresinin üçüncü yılında, döneminde bunun sağlanması beklenirken, örnek belediyecilik ile isminin yan yana getirilmesi Volkan Yılmaz'ın Silivri halkına verdiği koşma sözüne sadakatini ortaya koyuyor.
Öğrenciler karne heyecanı yaşadı hafta sonu, sınavlarda gelecek hedeflerini cevap anahtarlarına nakşetti birçok gencimiz… Örnek Belediyecilik konusunda Volkan Yılmaz'a bir karne düzenleyecek olsak; teşekkür almadığı için üzülmez her halde takdir karşısında.