İKİNCİ el oto galerilerinin şehir dışına çıkartılması ile ilgili süreç İçişleri Bakanlığı'nın ısrarlı takibi, Valilikler ve belediyelerin konuya ilişkin kararlı uygulaması ile devam ediyor. Silivri Belediye Meclisi'nde konunun karara bağlanarak Aralık 2012 sonuna kadar tanınan süre sona ererken, yerel yönetim tebligatları ilgili esnaflara iletti. Önce ruhsatı olmayan yerler mühürlenecek ardından, süre bitiminde ruhsatlı işletmelerin de kapatılması yönüne gidilecek. 2. el oto galericilerin, iş yerlerini şehir içinden genelge ve yönerge ile belirlenen şekilde taşımama ısrarı bilinirken, kamuoyunda bu yöndeki beklenti de uzun süredir kendini her fırsatta hissettiriyor.
Önümüzdeki süreçte apartman altlarında araç alım satımı yapan esnaflar ile belediye arasında yaşanacak gelişmeler merakla beklenirken, Bakanlık kararlı, "genelgeyi uygulamayan kamu görevlileri hakkında yasal işlem yapılacak”.
BAKANLIK GENELGESİ
İçişleri Bakanlığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü 19/11/2008 tarihinde İstanbul Valiliği'ne ulaştırdığı genelge ile ikinci el oto galerilerin şehir dışına çıkartılması konusunu iletti. "Ülkemizde meydana gelen ekonomik ve sosyal gelişmelere bağlı olarak, motorlu araç sayılarında büyük artışlar olmuştur. Bunun sonucunda, büyük illerimiz başta olmak üzere bütün kentlerimizde, ikinci el oto alım satımı yapan işyeri sahipleri tarafından kiralanmaktadır. Satışa sunulan araçlar, apartman girişlerinde, yol kenarlarında, kaldırımlarda ve zaman zaman da yol ve caddelerde sergilenmektedir. Birçoğu LPG'li olan bu araçlar, özellikle geceleri apartmanların giriş katlarındaki dükkanlarda bırakılmak suretiyle, bina sakinleri bakımından büyük risk oluşmasına sebep olunmakta, binada ve çevrede bulunan halkın can ve mal güvenliğini tehdit etmekte, insanların kaldırımlarda rahatça yürümelerini ve trafiğin sağlıklı akışını da etkilemektedir.
Halkın can ve mal emniyetini temin etmek idarenin başlıca görevlerindendir. Bu kapsamda, muhtemel tehlikelere karşı önlem alınması, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrede güvenli yaşam alanlarının oluşturulması, gerek valiliklerin gerekse yerel yönetimlerin temel görevleri arasında bulunmaktadır.
Kentlerin sağlıklı ve daha kolay yaşanılabilir hale getirilmesi, hizmetlere ulaşımın kolaylaştırılması ve kalitesinin arttırılması bakımından, ortak özellikler taşıyan işyerlerinin ihtisas dallarına göre kentlerin belli yerlerinde toplanması büyük önem taşımaktadır. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 5393 sayılı Belediye Kanunu işyerlerinin belli alanlarda toplanması bakımından, bu tür düzenlemelerin yapılmasını belediyelere zorunlu görev olarak vermektedir.
Yeni yürürlüğe giren 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun ile belediyelere ek mali kaynaklar sağlanmış ve işyerlerinin belli alanlarda toplanması gibi faaliyetlere daha rahat kaynak tahsisi mümkün hale getirilmiştir.
Bu kapsamda ilgi (a) ve (b) genelgemiz doğrultusunda bu güne kadar (15) ilimizde oto galerilerinin yerleşim alanı dışına çıkarıldığı, (45) ilimizde çalışmaların devam ettiği, (17) ilimizde çalışmalara henüz başlanmadığı ve (4) ilimize ise oto galerisi bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu önemli sorunun çözümü konusunda belediye başkanlarımızın konuyla bizzat ilgilenmelerini, Valimizin de yakın ilgi ve takibi ile belediyelerimize bu anlamda destek olunması sorunlu hale gelmiştir.
Bu sebeple, ikinci el oto galerilerinin yerleşim alanı dışına taşınması hususunda aşağıdaki tedbirlerin alınması uygun bulunmuştur.
İKİNCİ EL OTO GALERİLERİ 2009 YILI MAYIS AYININ SONUNA KADAR TAŞINACAK
Öncelikle büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yüz binden fazla olan ilçe belediyeleri, ikinci el oto galerilerini 2009 yılı Mayıs ayının sonuna kadar yerleşim alanları dışına belirlenecek mekânlara taşıyacaklardır.
VALİLER, BAKANLIĞA ÜÇ AY ARAYLA BİLGİ VERECEK
Çalışmalara başlamayan illerimiz başta olmak üzere çalışmaları devam eden illerde valiler genelge emirlerini titizlikle takip ederek faaliyet sonuçlarını genelgenin yayımı tarihinden itibaren üçer aylık dönemler itibariyle Bakanlığa bildireceklerdir. İkinci el oto galerileri için tahsis edilen yerlerde, araç alım –satım ve devirlerinin hızlı bir şekilde yapılması ve işlemlerin sonuçlandırılması bakımından; vergi ve harçların ödenmesi ile araç tescilinin buralarda yapılmasına imkân veren idare büroların açılması valiler tarafından sağlanacaktır.
KAPATMA DA DAHİL HER TÜRLÜ YASAL İŞLEM UYGULANACAK
İnsanların kullanımına ayrılan kaldırımların, ikinci el oto galerilerinde satışa sunulan araçlar yoluyla işgali önlenecek ve aykırı davranan işyerleri hakkında kapatma da dahil olmak üzere her türlü yasal işlem yapılacaktır.
İZİN VERİLMEYECEK, RUHSATSIZ AÇILANLAR DERHAL KAPATILACAK
Bundan böyle, can ve mal emniyetini tehdit edecek şekilde apartman ve bina girişlerinde yeni oto galerisi açılmasına izin verilmeyecek ve ruhsatsız açılan işyerleri derhal kapatılacak.
"UYGULAMADA İHMALİ GÖRÜNEN KAMU GÖREVLİLERİ HAKKINDA GEREKLİ YASAL İŞLEM YAPILACAK”
Genelge uygulanmasına ilişkin koordinasyon bizzat valiler tarafından sağlanacak ve uygulamada ihmali görünen kamu görevlileri hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır. Ayrıca, denetimlerde genelge emirlerine uyulup uyulmadığı, Bakanlığın denetim elemanları tarafından incelenip gereğinin yapılması temin edilecektir.
GEREĞİNİN YAPILMASI İÇİN BELEDEYELERE DUYURULSUN
Bilgilerinizi ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden gereğinin ifası için genelgenin ilimiz dahilindeki belediyelere duyurulmasını rica ederiz.
İBB, UKOME KARARI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından ilçe belediye başkanlıklarından (38 ilçe) görüş sorulmuş, 17 ilçe belediye bakanlığı yönerge hakkında görüş bildirmiştir.
OTO ALIM-SATIM VE OTO TEŞHİR YERLERİ YÖNERGESİ ŞU ŞEKİLDE
"AMAÇ- Madde 1- Bu Yönerge, İstanbul Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde Oto Alım-Satım ve Oto Teşhir Yerlerinin (Shovvroom) nerede, nasıl ve ne şekilde yapılması ile ilgili usul ve şartların belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
DAYANAK-Madde 2- İçişleri Bakanlığı'nın; ikinci el oto alım-satım yerleri, (Oto Galerileri) hususundaki 19.11.2008 tarih ve 2008/71 Sayılı Genelgesi gereği, UKOME'nin 16.12.1993 tarih ve 93/19.2 Sayılı Kararı ile kabul edilen "Oto Alım-Satım ve Oto Teşhir Yerleri ” Yönergesinin, geçen zaman içinde işlerliğini yitirmesinden dolayı revize edilmesi gerekmektedir.
TANIMLAR-Madde 3- Bu yönergede geçen tanımlar; Oto-Centerler- Oto Alım Satım Merkezleri (OASM): Yeni sıfır Km. ya da ikinci el oto alım satım işi yapılan, içinde çok sayıda bağımsız bölüm (oto galeri) bulunan iş ve ticaret merkezleridir. Oto Galerileri: Her cins ve model sıfır ya da ikinci el araçların alım ve satımının yapıldığı Oto Çenterler (OASM) içinde yer alan işyeri (dükkan) bağımsız bölümlerdir.
Oto Alım-Satım ve Oto Teşhir ve Yerleri; (Shovvroom): Sıfır Km yeni model araçlar ile ikinci el araçların teşhir satış ve takasının yapıldığı, (OASM) Oto Centerlerinden dışında bağımsız iş yerlerdir. Bunlar İmar Planında Konut Dışı Alanlarsa (Ticaret ve benzeri) lejantlarda ve yeterli büyüklükteki imar parsellerinde yapılabilecek olan işyerleridir.
Ulaşım ve Trafik Düzenleme Komisyonu (UTK): İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ulaşım ve trafikle ilgili yapması gereken görevleri ile ilgili konularda teknik kararlar alan, üyeleri ilgili müdürler olan, Ulaşım Daire Başkanlığının başkanlığında toplanan komisyondur.
HEDEFLER - Madde 4- Bu yönergenin hedefleri; İçişleri Bakanlığı'nın: ikinci el oto alım-satım yerleri, (Oto Galerileri) hususundaki 19.11.2008 tarih ve 2008/71 Sayılı Genelgesi doğrultusunda öncelikle olarak oto galerilerin konut olarak kullanılan apartman altlarından çıkarılarak, ortak özellik taşıyan işyerlerinin ihtisas dallarına göre kentin belli yerlerinde oto çenter (OASM) gibi iş ve ticaret merkezlerinde toplanması hedeflenmektedir.
OTO ALIM SATIM VE OTO TEŞHİR YERLERİ İLE İLGİLİ HUSUSLAR:
Madde 5- Daha Önceden Verilmiş Ruhsatlı İş Yerleri; Oto Alım Satım Yerleri (Oto Galeriler) İçişleri Bakanlığı'nın 19.11.2008 tarih ve 2008/71 Sayılı Genelgesi doğrultusunda; ikinci el oto alım-satım yerleri, (Oto Galerileri) apartman altlarından çıkarılarak, ortak özellik taşıyan işyerlerinin ihtisas dallarına göre kentlerin belli yerlerinde toplanması öngörüldüğünden; bundan sonra bu amaçla yapılmış olan, oto plaza, oto çenter, OAVM gibi iş merkezleri haricinde (cadde üzerlerindeki apartman atlarında, yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerde) 2.ci el oto alım-satımı yapan oto galerilerin çalıştırılmasına müsaade edilmemesi gerekmektedir.
Madde 6- Yeni Ruhsat Talep Eden Oto Alım-Satım ve Oto Teşhir Yerleri Açılabilmesi için;
a) Açılacak olan işyerleri imar planı gereği kamuya terkinli alanlar çıktıktan sonra geriye kalan imar parseli alanı en az 400 m2 büyüklüğünde ve meri planda "konut, donatı, park, yeşil alan ile konut+ ticaret” lejantı konulmuş alanlar hariç "ticaret, MİA, sanayi, küçük sanayi, depolama, lojistik vb” plan lejantında sahip alanlarda yapılması ve parsel üzerinde en az 100 m2 ofis hizmeti verecek yapı ile otoların park edeceği yeterli açık kapalı oto park alanlarının bulunması, bu yapı ve otopark alanlarının yönetmeliklerle belirlenmiş olan standartlara uygun mekân ve yaya güvenliği açısından sınırları belli araç giriş ve çıkışlarının trafiği olumsuz etkilemeyecek şekilde düzenlenmiş olması,
b) Bu iş yerlerinde araç sınıfları dikkate alınarak tüm mekânlarda misafir araçları için 3 araçlık otopark bulundurmak üzere ayrıca otomobiller için en az 20 araçlık minibüs ve kamyonet sınıfı araçlar için 15 araçlık, ağır tonajlı araçlar için en az 8 araçlık açık veya kapalı otoparkının olması,
6-c) Teşhir edilecek veya alım satımı yapılacak varsa LPG'li araçların açık alanda teşhir edilmesi, kapalı alanda bulundurulmaması,
Madde-7- Yeni Açılacak İşyerleri İçin Müracaat Nereye ve Nasıl Yapılacağı;
İlk Müracaat; İlçe Belediye Başkanlığı Ruhsat Müdürlüklerine ruhsat için gerekli olan belgeler dilekçe ekinde sunularak yapılır. Ruhsat Müdürlüğünce ön inceleme yapılarak oto teşhir yapılacak taşınmaz, yukarda belirtilen imar planı şartlarına uyuyor ise; gerekli belgeler (İmar durumu-tapu kiralık ise kira kontratı, yapılı bina var ise iskân belgesi) olduğunun anlaşılması diğer mevzuat yönünden ruhsat almasında sakınca olmadığı kanaatine varılması halinde; bir üst yazı ekinde (tapu, kira kontratı, imar durumu, iskân belgesi vb) belgelerle birlikte İBB Ulaşım Dairesine dosyası gönderilerek ulaşım ve trafik yönünden uygun olduğuna dair UTK (Ulaşım Trafik Komisyon ) kararı alınır. Alınan UTK kararının dağıtımını müteakip ilçe Belediye Başkanlığınca Ruhsat verilir.”
TİCARET+KONUT ALANINDA OTO GALERİ İŞLETMECİLİĞİ GENELGEYE TERS
13 ilçe belediye başkanlığı teklif yönergenin uygun olduğunu bildirmiş olup, diğer 4 ilçe (Çekmeköy, Küçükçekmece, Silivri ve Sultangazi) mevcut oto galerileri de göz önünde bulundurularak imar planlarında tiaret+konut alanında kalan parsellerde de oto galeri işletilmesini teklif etmiştir. İBB UKOME "Söz konusu bu teklif İçişleri Bakanlığı'nın ilgili genelgesindeki oto galerilerinin apartman altından çıkartılmasına yönelik amaca ters düşmektedir” görüşünde bulundu.
Haber:
Sevginar UYGUN