“Otomotiv Yan Sanayi toplamda Türkiye’de ihracatta birinci sırada”

“Otomotiv Yan Sanayi toplamda Türkiye’de ihracatta birinci sırada”

13.11.2019 10:30:26

Sertplas Yönetim Kurulu Başkanı Mürsel Serter, Küpe FM'de “İş Dünyası” programında 41 yıllık iş dünyası yolculuğunu ve hizmet verdiği otomotiv sektörünü anlattı.

Silivri SİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sertplas Yönetim Kurulu Başkanı Mürsel Serter, 12 Kasım 2019 tarihinde Küpe FM'de Turhan Alyakut'un sunduğu “İş Dünyası” programına konuk oldu. Serter, iş dünyasında ve otomotiv sektöründeki 41 yıllık yolculuğunu paylaştı.
Turhan ALYAKUT: Kaç yıldır iş dünyasının içerisindesiniz?
Mürsel SERTER: Aktif olarak 41 yıldır iş dünyasının içerisindeyim. Allah sağlık verdiği sürece ilk günkü heyecan ve enerji ile çalışmaya devam edeceğiz.

“SÜREKLİ GELİŞMEKTE OLUP BUGÜNKÜ HALE GELDİK”
Turhan ALYAKUT: Bu programları yapmaya başladığımızda Türkiye ve yurt dışında önemli üretim ve çalışmalar yapmakla tanınan bölgemizde bulunan ancak bizim tanımadığımız firmalar olduğunu gördük. Sertplas da bunlardan biri… Firmanızı anlatır mısınız?
Mürsel SERTER: Sertplas 1955-56 yılları arasında rahmetli babam Hasan Serter tarafından kuruldu. Biz ilk, ortaokul, lise sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik Bölümüne girdim ben hem okuyarak hem çalışarak kendisine yardım ettik. Büyüdü. Ben 1975 yılında İngiltere'ye lisansüstü eğitim için gittim, 1978'de döndüm işin başına geçtim. O dönemde Topçular'da 200 m2 kiralık bir yerde çalışıyorduk. 1984 yılında Küçükköy'deki fabrika yerimizi aldık, 1987 yılında binayı yaparak oraya geçtik. Katlı 3800 m2'lik bir yerimizdi ama büyüğüme bir hayli hızlı olduğundan yetmemeye başladı. Katlı sistemde üretim de çok zor oluyor. 2004 yılında Büyük Kılıçlı'daki 2300 m2'lik ilk binamızı aldık. Sonra yandaki arsaları da alarak buradaki kapalı alanımızı 12 500 m2'ye açık alanımızı da 40 bin m2'ye çıkarttık. 2008 yılında Küçükköy'den komple buraya geçtik. Sürekli gelişmekte olup bugünkü hale geldik.
OYEM tabir ettiğimiz, Türkiye'de üretilen araçların yan parçalarını üretenler yan sanayi veya tedarikçi diye adlandırılır. İkisi de aynı anlama geliyor aslında. Yan sanayi denildiğinde merdiven altı üretim yapan, belgesi olmayan üretici olarak algılanıyor. Biz yan sanayiyi kullanıyoruz. Değiştirilebilir iç parçalar piyasasına çalışıyoruz. İç piyasa artı 1984'te ilk ihracatımızı yaptık. Giderek de ihracat payımızı arttırıyoruz, üretimimizin %72'sini ihraç eden vaziyete geldik. Son 4-5 yıldır direkt ana sanayiye mal verelim fikri oluşmaya başladı. Şu anda Mercedes Türkiye Aksaray, Mercedes Almanya ve Mercedes Brezilya'ya tır, otobüs ile ilgili bazı parçalar vermeye başladık. Ciromuzun %8'lik kısmını karşılamaya başladı. Bunun yanında BMC'ye çalışmamız var, mal veriyoruz. Ford ile yazışmalarımız bir hayli ilerledi. Dorse davetimiz, çekici tırların arkasına Dorse üreten en büyük firma TIRSA, bunun yanında Ankara ve Konya'da bazı firmaları da komple elektrik seti ve gövde parçaları artı bazı hava ve kablo bağlantılarını veriyoruz. Çalışmalarımız bu şekilde.

“OTOMOTİV YAN SANAYİ TOPLAMDA TÜRKİYE'DE İHRACATTA BİRİNCİ SIRADA”
Turhan ALYAKUT: Otomotiv sektörü tedarikçileri olarak rekabet koşullarında nasıl ayakta kalıyorsunuz?
Mürsel SERTEL: Otomotiv yan sanayi konusunda ilk kıvılcımı Koç Grubu yaktı. Ve gelişerek yan sanayi %70-%80 civarında kendi parçalarını üretir hale geldi. Ve şu anda 1 Milyon 550 Bin araç Türkiye'de üretiliyor ve Avrupa'da 6. duruma geldik. 1 Milyon 200 Bin civarında ihracat yapılıyor. Bizler de TAYSAD - Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği çatısı altında birleştik. 2018 yılında 11 Milyar Dolar civarında ihracatımız var. Bu yıl %5 civarında bir düşme oldu ama otomotiv yan sanayi toplamda Türkiye'de ihracatta birinci sırada. Türkiye otomotiv sektöründe Avrupa'da merkezi konumda. Volkswagen grubu Türkiye'yi niye seçiyor çünkü burada bir birikim var. Karşı çıkanlar var ama bence ne yapıp, edip gelmesi sağlanmalı, bunda yarar var.

“STABİL BİR EKONOMİ OLMASI BİZİM İÇİN HER ZAMAN İYİDİR”
Turhan ALYAKUT: Piyasalardaki sıkıntının sektöre yansımaları nasıl oldu?
Mürsel SERTER: Etkileniyoruz tabi ki… Bizi en çok etkileyen dövizin hareketliliği. Üretim pek bir dışa bağımlı hammadde açısından. Stabil bir ekonomi olması bizim için her zaman iyidir. ÖTV'leri devlet eli yerine sektörün dinamikleri belirlese daha iyi olur.

“BÜTÜN YENİLİKLERİ
TAKİP EDİYORUZ, TAKİP ETMEK MECBURİYETİNDEYİZ”
Turhan ALYAKUT: Otomotiv sektörü teknolojik gelişmelerin de en yakından takip edildiği alan. ARGE çalışmalarınızı ne şekilde yapıyorsunuz?
Mürsel SERTEL: Biz bütün yenilikleri takip ediyoruz, takip etmek mecburiyetindeyiz. Beyaz yakalı dediğimiz kalifiye kadromuzu giderek arttırıyoruz. Çok iyi bir danışman firmamız var sürekli eğitimlerle çalışanlarımızın niteliklerini geliştiriyoruz. ARGE çalışmalarımız var Kayzen uyguluyoruz. Basit, yakın üretim uyguluyoruz. Makine ekipmanımız yeterlidir. Devlet teşviklerine başvurularımız var, projelerimizi sunduk. ARGE ve Endüstri 4.0 ile ilgili teşviklerimiz vardı. Devlet kabul etti, robotlarımızın siparişini verdik. 6 mühendisimiz de çalışmalara başladı, bu şekilde devam edip faaliyetlerimizi geliştireceğiz.

“ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİ KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLANDI”
Turhan ALYAKUT: Yerli araç üretim konusundaki görüşlerinizi merak ediyorum?
Mürsel SERTEL: Çok güzel bir konuya değindiniz. Benzin ve mazotlu araç üretiminden vazgeçilerek elektriklisinin üretimi konusunda anlaşma sağlandı. İki yıldır çalışmalar var epey de yol alındı. Bizde bu projenin içindeyiz, elektrikli araç şarj aleti üretimi konusunda çalışıyoruz. Tahmin ediyorum bir yıl içinde çıkartacağız. Bu araçların üretim konusuna önümüzdeki 5-10 senede yoğunlaşma sağlanır diye tahmin ediyorum. Elektrikli araç üretimi yapmak doğru bir karardır. Türkiye'de şu andaki nesil güzel çalışmalar yapıyor.

“SESİMİZ HER YERDEN DUYULUYOR”
Turhan ALYAKUT: Toplum sivil örgüt üyesisiniz.
Mürsel SERTER: TAYSAD Üyesiyiz. Gurur duyduğum Silivri SİAD Yönetim Kurulu üyesiyim. Bayağı bir hedef yükselttik. Sağ olsun Başkanımız Hakan Kocabaş ve yönetim kurulundaki arkadaşlarla birlikte elimizden geldiğince derneğimizi geliştiriyoruz. Sesimiz her yerden duyuluyor.

“ALINAN TEDBİRLERLE İNŞALLAH 2020 YILINDA DÜZE ÇIKARIZ”
Turhan ALYAKUT: Silivri SİAD'ı, üyeleri ve yaptığı projeleri dolayısıyla Türkiye'nin iş dünyasında çok önemli bir sivil toplum kuruluşu olarak görüyorum. 2019 yılı sizin açınızdan nasıl geçti? 2020 yılı beklentileriniz nedir?
Mürsel SERTER: Tamamen içe dönük çalışan firmalar, tabi ki zorlandı. Yüzde 40-50 civarında cirolar düştü. Bizim gibi ihracat ağırlıklı çalışan firmalar muhakkak ki yüzde 3-5 civarında düşmeler oldu. 2019 yılını çok fazla etkilenmeden geçirdik. Diğer firmalara tavsiyem mümkün olduğunca ihracata yönelmeleri, iç piyasada bu kriz 2018 yılında başladı, 2019'da devam etti ve 2020 yılında azalarak belki de devam edecektir. Alınan tedbirlerle inşallah 2020 yılında düze çıkarız.

“AKTİF VE VERİMLİ ÇALIŞMALARINI TAVSİYE EDİYORUM”
Turhan ALYAKUT:
Gençlere çalışma hayatıyla ilgili neler tavsiye edersiniz?
Mürsel SERTER: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bize getirdiği en güzel şey çağdaş uygarlığa ve eğitime önem verilmesi. Çağdaş eğitim, ülke için çok önemli. Yenilikleri başka türlü takip edemeyiz, yeni nesli başka türlü yetiştiremeyiz. Biz aile şirketiyiz. İki kardeşimle birlikteyiz. Kardeşlerim üniversiteyi bitirip geldiler ve birlikte çıtayı yükselttik. Şimdi benim ve kardeşimin çocukları devreye girmeye başladı. Onlara da her zaman sonuna kadar aktif ve verimli olarak çalışmalarını tavsiye ediyorum. Medya cihazları; cep telefonu v.s. çok güzel hepimiz faydalanıyoruz ama iş ortamında veya sürekli kendini uykusuz bırakacak şekilde bunlarla vakit geçirmek iyi bir şey değil.
Turhan ALYAKUT: Geldiğiniz ve
sektörünüzle ilgili paylaştığınız önemli
bilgiler için çok teşekkür ederiz.
Mürsel SERTER: Bize bu olanağı sağladığınız için ben teşekkür ederim.
Haber Merkezi

YORUM YAP