Özer: Afete daha duyarlı olmalıyız

Özer: Afete daha duyarlı olmalıyız

18.07.2024 10:55:05

Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer'den “Afet konularında duyarlı olmalıyız” uyarısı.

Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, geçtiğimiz hafta sonu Silivri'de yaşanan yangın tehlikesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Özer, yangının Pazar günü öğleden sonra başladığını ve yerleşim alanlarının yanına kadar geldiğini belirterek, yaşanan tehlikenin ciddiyetine dikkat çekti.
"ÇİFTÇİLERİMİZ ANIZ YAKMAZ"
Başkan Özer, çiftçilerin anızlarını yakma düşüncesinde olmadığını vurgulayarak, "Çiftçilerimiz, anız sapının topraktaki organik maddeleri artırdığı bilincindedir. Bu nedenle anız yakmazlar. Ancak bir üyemizin 45 dönümlük biçilmemiş buğdayı yangında zarar gördü" şeklinde konuştu. Özer çiftçilerin bilinçli tarım uygulamaları konusunda duyarlı olduklarını ifade etti.
"DUYARSIZLIK YANGINA SEBEP OLDU"
Yangının çeşitli ihmaller sonucu çıktığını belirten Özer, "3,5 dakikalık sigara keyfi, söndürülmeden araba camından atılan izmaritler, arazi ortasında tel örgüyle çevrilip konteynır temizliği sırasında yakılan ateş ve yapılan mangal keyfi bu vahim sonuçları doğurdu" dedi. Bu durumun önemli ölçüde halkın duyarsızlığından kaynaklandığını vurgulayan Özer, yangına sebep olan bu ihmallerin kabul edilemez olduğunu belirtti.
"BİZ ÇİFTÇİLER DE SINIFTA KALDIK"
Özer, yangına müdahale konusunda çiftçilerin de yetersiz kaldığını itiraf etti. "İki traktör ve iki kepçemiz vardı. 59 yaşındayım ve birçok anız ve orman yangını gördüm. Traktörlerle, tankerlerle söndürüldü. Kepçe, grayder ve traktörlerle sürerek söndürülebilirdi. Ancak bu sefer vurdumduymazlık olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Özer, çiftçilerin yangınla mücadelede daha etkin ve hazırlıklı olmaları gerektiğine dikkat çekti.
"AFET KONULARINDA DUYARLI OLMALIYIZ"
Muhtarlık yaptığı dönemde afetler için hazırlıklar yaptığını belirten Özer, "Afetler için listeler hazırlardık. Traktör, tanker, kepçe ve mümkünse grayderlerle müdahale programları oluşturduk. Şimdi de bu tür hazırlıklar yapılabilir" dedi. Ayrıca yerleşim yerlerinin yakınındaki boş alanlara ve yol kenarlarına yeşil kurutan atılarak yabancı otların kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.
Yangının söndürülmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Özer, afet konularında daha duyarlı olmamız gerektiğini bir kez daha vurguladı. Özer, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için hem halkın hem de yetkililerin daha bilinçli ve hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti. Sevginar Sali

YORUM YAP