Panik atak ve panik bozukluğu günümüzde sıklıkla karıştırılan durum halime gelmiştir. Sizlerle panik atak ve panik bozukluğunun arasında ne gibi farklar olduğunu nasıl ayırt edilmesi gerektiğini paylaşacağım. Öncelikle panik atağı tanımak ,hangi belirtilerle ortaya çıktığını bilmek önemlidir. Panik atak, bir kaç dakikadan bir kaç saate kadar sürebilen yoğun bir kaygıyla birlikte kendini tehlike içinde hissettiği ve aşağıdaki belirtilerden 4 veya daha fazlasının yaşandığı bir durumdur.
Çarpıntı
Terleme
Titreme ya da sarsılma
Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma
Baş dönmesi ayakta duramama
Titreme , üşüme , ürperme ya da ateş basması duyumu
Gerçekdışılık(derealizasyon) gerçek dışı olma duyumu
Ölüm korkusu gibi daha bir çok durumlar panik atakta ,panik bozukluğu dahil bir çok farklı durumda yaşanabilmektedir. İlk panik ataktan sonra tekrar panik atak geçirme korkusudur. Bu korkuyla beraber aynı semptomları hissetmedir.
Halk arasında tam olarak tanınmasında panik atak bir hastalık değil bir semptom yani bir belirtidir. Hastalık olarak değerlendirilen durum ise panik bozukluğudur. Panik bozukluk tanısında belli durum ve ortamlarda hoş olmayan ve kendisinden gelişen tekrarlayıcı panik atakları, yeniden panik atak yaşamaya ilişkin yoğun kaygı ve atak yaşamamak için kaçınma davranışını görürüz.
Panik atağa neden olan kişilik bozuklukları; kaçıngan, çekingen, paranoid (şüpheci), sınır(borderline), bağımlı hayır diyemeyen bozukluklar eşlik eder.
PANİK BOZUKLUĞU NEDEN OLUŞUR?
Panik Bozukluğu, beynimizde nöron adı verilen sinir hücrelerinden salgılanan, heyecan ve duygusal yaşantılarımızı düzenleyen bazı beyin hormonlarının anormal çalışması sonucu oluşmaktadır.
Günlük yaşantımızda yaptığımız bazı davranışlarımızın sonucunda ortaya çıkan ve tamamen “doğal ve zararsız” olan çarpıntı, terleme, nefes sıkışıklığı ya da baş dönmesi gibi bedensel belirtilerin, hasta tarafından kötü bir hastalığın belirtileri olarak değerlendirilmesi ve bunun sonucunda da “kalp krizi geçiriyorum, öleceğim”, “çıldırıyorum”, “felç olacağım” şeklinde yanlış yorumlanması ile oluşur
Tedavi şekilleri ilaç tedavisi, bilişsel davranışçı tedavi şeklindedir.
İlaç tedavisi; Panik Bozukluğunun tedavisinde, beyin sinir hücrelerindeki bozuk olan hormon faaliyetlerini düzelterek Panik Ataklarını önleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Halen, ülkemizde bu hastalığa iyi gelen oldukça fazla sayıda ilaç bulunmaktadır.
Bilişsel-davranışçı tedavi yönteminde ise iki amaç vardır:
Hastanın, aslında tamamen “zararsız” olan Panik Atağı belirtileri hakkındaki yanlış bilgi ve inanışlarının düzeltilmesi ve hastanın bu belirtiler ile korkmadan baş edebilmesinin öğretilmesi amaçlanır.
Panik Atağın geleceğinden korktuğu için tek başına bulunmaktan kaçındığı yer ve durumlarla aşamalı bir şekilde tekrar tekrar karşılaştırılması, böylece korkularının“üstüne gitme”si sağlanarak korkularını yenmesi amaçlanmaktadır.
En iyi dönüş bu iki tedavinin birlikte uygulanması ile alınmaktadır.
Lütfen unutmayınız!
PANİK BOZUKLUĞU, KESİNLİKLE ÖLÜME, ÇILDIRMAYA YA DA FELÇ OLMAYA YOL AÇAN BİR HASTALIK DEĞİLDİR!