Türkiye 24 Haziran 2018, Pazar günü tarihi bir seçimde bulunmaya hazırlanıyor. Silivri'de de yaklaşık olarak 121 bin seçmen, 387 sandıkta sabah saat 08.00'dan itibaren saat 17.00'a kadar oylarını kullanarak yeni dönem Cumhurbaşkanı Adayı ve TBMM kadrosunu belirleyecekler.
Siyasi partiler ilk kez ittifak yaparak seçime girecek. İttifak yapan partiler oy pusulasında 'ittifak' unvanları altında yan yana yer alacak. Seçmenlerin cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için kullandıkları 2 ayrı oy tek zarfa konularak sandığa atılacak. Genel seçimlerde Cumhur İttifakında AK Parti ve MHP, Millet İttifakında CHP, İYİ Parti (DP, İYİ Parti listelerinden seçime giriyor) ve SP yer alırken, HDP, Vatan Partisi ve HÜDAPAR tek başlarına seçime katılarak %10 barajını aştıkları durumda milletvekili çıkartabilecekler.
MÜHRÜN YERİ ÖNEMLİ
Seçmenin ittifak partilerinden birine vurduğu mühür o partinin oyu sayılacak, ittifak sütununda birden fazla partiye vurulan mühür ise ortak oy sayılacak. Seçmen, ittifak içinde kendi partisine oy vererek vekil sayısını artırabilecek, ancak yanlışlıkla ya da karıştırarak birden fazla partiye mühür vurarak ortak oyu artırması kendi partisinin aleyhine olacak. Ortak oylar, aldıkları oy sayısına göre partiler arasında dağıtılacağı için ittifak partilerinin kendi içindeki vekil dağılımında etkisi olmayacak.
İTTİFAKTA OY DAĞILIMI NASIL OLACAK?
Pusulada yalnızca tek bir partiye mühür basılmışsa, oy o partiye yazılacak. Pusulada yalnızca ittifakın adının olduğu bölüme mühür vurulmuşsa, ortak oy sayılacak. Pusulada hem ittifaka hem de tek bir partiye mühür vurulmuşsa, oy o partiye verilmiş kabul edilecek ve partinin hanesine yazılacak. Mühür ittifak bölümüne taşacak şekilde parti alanına vurulmuşsa yine o partiye verilmiş sayılacak. Pusulada hem ittifaka hem de birden çok partiye mühür basılmışsa, o oy ortak oy hanesine yazılacak.
ÖNCE İTTİFAK SONRA PARTİLERE VEKİL DAĞILIMI
İttifakın elde edeceği milletvekili sayısının hesaplanmasında, ittifak yapan siyasi partilerin toplam oyu esas alınacak. İttifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı, ittifak yapan siyasi partiler arasında her birinin aldığı geçerli oy sayısı esas alınarak nispi temsil sistemine göre paylaştırılacak.
KİMLİK OLMADAN OY KULLANILAMAYACAK
Seçmenler kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanabilecek. Seçmen kartı ulaşmayan seçmenler, YSKnin internet sitesi, e-devlet veya seçmen sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yeri öğrenebilecek. Yurttaşların, seçmen kartının yanı sıra TC kimlik numarasını taşıyan kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi ya da sürücü belgesi bulundurması gerekecek.
6 CUMHURBAŞKANI ADAYI
Muharrem İnce, Meral Akşener, Recep Tayyip Erdoğan, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu ve Doğru Perinçek'in yarışacağı Cumhurbaşkanlığı adaylığında ilk turda %5i'i aşan isim seçilecek. Adaylardan hiç biri bu oy oranına ulaşamazsa ikinci turda 8 Temmuz'da en çok oy alan iki aday bir daha seçime girecek.
Haber Merkezi