Perçemli: Ortak hareket şart

Perçemli: Ortak hareket şart

18.08.2023 11:01:37

İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Silivri Şubesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 24. yıl dönümünde düzenlediği fotoğraf sergisiyle deprem gerçeğini hatırlattı, alınması gereken önlemler ve kentsel dönüşüm gibi sorunların ancak bilim insanları, belediye yöneticileri ve siyasilerin bir araya gelmesi gerektiğini savundu.

İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Silivri Şubesi, Mustafa Perçemli'nin temsilciliğinde, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 24. yıl dönümü dolayısıyla depremde zarar gören, yıkılma riski taşıyan ve yanlış inşa edilen binaların yer aldığı fotoğraf sergisini dün düzenledi.
Oda yönetimi ve üyelerinin yanı sıra, sergiye CHP İlçe Başkanı Berker Esen, CHP'li meclis Üyeleri Melih Yıldız ve Süheyl Kırkıcı, Kadın Kolları Başkanı Derya Ural Erdim, Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Noyan Öpçin ve ilçe yöneticileri, geçmiş dönem Belediye Başkanı ve İnşaat Mühendisi Hüseyin Turan, İBB İmar İnşaat A.Ş. yetkilisi İnşaat Mühendisi Erhan Güzel katıldı.
PERÇEMLİ: DEPREM OLMADAN BİR ARAYA GELİP NELER YAPABİLİRİZ BİR BAKALIM
İnşaat Mühendisi Mustafa Perçemli, “Beraber olalım, deprem yaşanmadan neler yapabiliriz bir bakalım. Deprem olduktan sonra telefonlarımız susmuyor. İBB ve yerel belediye ne tür çalışmalar yapıyor, çok vakıf değiliz. Yaptıkları çalışmalara bizi davet etmiyorlar. İnşallah büyük şiddette bir deprem olmaz.
“HER ŞANTİYEDE BİR ŞEF OLMALI”
3-4 Yıl önce Her Şantiyeye Bir Şef Kampanyası düzenlemiştik. Her şantiyede bir şef olursa denetimler daha iyi olur. Şantiye şefleri, beton dökülürken başında olsun. Bu da iyi bir çalışma ve gelişme. İnşallah bundan sonra tüm şantiyelerde şef olur, güvenlikli ve sağlam binalar inşa edilir.
Geçmişe nazaran şuandaki binaların kalitesi yeni yönetmelikle beraber iyi. Binaların ömrü var. 70-80 diyoruz genelde ama bakıyoruz 500 yıl ayakta kalan binalar var. Bazı yeni binalar denetim eksikliğinden dolayı zarar görüyor. Deprem yönetmeliğine göre yapılan binanın statik olarak çökmemesi lazım ama yanlış zemine yapıldıysa kaçınılmaz olur.”
KIRKICI: ŞEHİRLERİN PLANLARI UYGUN KONUMLANIRSA DAHA AZ SORUN YAŞANIR
CHP Belediye Meclis Üyesi ve Harita Mühendisi Süheyl Kırkıcı, “Bilim insanları, mühendisler, şehir plancıları varsa, siyasiler de biraz onlara uygun hareket ederse, şehirlerin planlarını bunlara göre uygun konumlanırsa daha az sorun yaşanır. Antakya yerle bir oldu. Oraya imar yapılmaması gerektiğini Büyükşehir Belediye Başkanı, bağırıp çağırmış ama bunu yalnız Bakanlık koridorlarında yapmış. Antakya'da hiç kimsenin bundan haberi yok.” paylaşımında bulundu.
PERÇEMLİ: YIKILMAYAN RİSKLİ BİNALAR NE OLACAK?
Perçemli, şu anda daha sağlam binaların inşa edildiğini belirtirken geçmişte yapılanlarla ilgili soruna dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentsel Dönüşüm adı altında bir çalışma ve yönetmelik var ama nasıl? Çözüm yok. Silivri'de 300'den fazla bina yıkıldı. Yapılan 3-5 tane ya var ya yok. Yıkılmayan riskli binalar ne olacak?
“BU SORUNU BİRLİKTE ÇÖZMELİYİZ”
Buna çözüm bulmak gerek. Mühendisler, mimarlar, belediye başkanları, siyasetçiler oturup bu sorunu birlikte çözecek. Başka türlü çözülmez. Şu ana kadar çizilen senaryolar hikaye. İstanbul'da yaşanacak deprem çok daha vahim sonuçlar doğuracak.”
Renginar SALİ

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki
Sonraki » Berker Esen: Teşekkür ediyoruz

YORUM YAP