Dolgu malzemesi almak için alınan izinle meraya yüzlerce kamyon hafriyat döktüler!
Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü, İstanbul İl Mera Komisyonundan Gazitepe'deki 1562 nolu mera vasıflı parselden dolgu malzemesi alma talebinde bulundu. Aldığı karara istinaden ise söz konusu parselden bir kamyon dahi dolgu malzemesi almadığı gibi hafriyat dağları yarattılar!
Çevre parsel sahipleri konuya ilişkin şikayetlerini örnek Yargıtay kararları ile Tarım ve Orman Bakanlığı, ayrıca da İstanbul Valiliğine ilettiler. Mağdurların yaşananlara ilişkin itiraz ve talepleri hazırlanan dilekçede aynen şu şekilde ifade buldu:
“BİR KAMYON DAHİ DOLGU MALZEMESİ ALINMAMIŞ AKSİNE MERAYA HAFRİYAT YIĞILMIŞTIR”
“İstanbul İli, Silivri İlçesi, Gazitepe Mahallesinde bulunan ve tapuda 1562 parsel sayıda kayıtlı, mera vasıflı taşınmaz, İstanbul İl Mera Komisyonu'nun 11.08.2017 tarih ve 625 karar nolu karan ile “Ariyet Ocağı” olarak tahsis edilmiştir.
Bilindiği üzere Ariyet Ocağının anlamı inşaatlarda, kaya dolguda kullanmak amacıyla kazılan malzemenin alındığı yer, ariyet alanı, ödünç ocağıdır. Yani ariyet ocağı olarak belirlenen yerden malzeme alımı yapılır. Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü de mera vasıflı taşınmazı ariyet ocağı olarak kullanmak üzere talep ettiğinde taşınmazdan yol yapımında kullanılmak üzere kaya dolgu malzemesi alma talebinde bulunmuştur. Komisyon tarafından verilen tahsis değişikliği kararı neticesinde de olması gereken şey meradan dolgu malzemesi alınmasıdır. Oysa 1562 parsel sayılı merada yerinde inceleme yapılması halinde tespit edileceği üzere meradan bir kamyon dahi dolgu malzemesi alınmamış aksine meraya hafriyat yığılmıştır.
“HAFRİYAT ALANINDA CİDDİ KAYMALAR OLUŞMAYA BAŞLADI”
Meraya dökülen hafriyatın zeminden yüksekliği 50-75 metreye çıkmıştır. Bu yükseklik nedeni ile Temmuz ayında bile ciddi kayma olup, 1000 koyun sahibi olan Ayhan K.'in parseline kayma olmuş ve ciddi zarar görmüştür. Kış aylarında kaymanın çok ciddi boyutlara ulaşması kaçınılmazdır.
“MERAYA USULSÜZ OLARAK YIĞILAN HAFRİYAT TOPRAĞININ KALDIRILMASINI TALEP ETMEKTEYİZ”
Meranın şu anki hali ile bölge sakinlerine vereceği zarar dikkate alınarak, bölge sakinlerinin çiftçi ve hayvancılık yapan kişiler olması da göz önünde bulundurularak meraya usulsüz olarak yığılan hafriyat toprağının kaldırılmasını talep etmekteyiz.
“MERA PARSELİNİN USULSÜZ OLARAK KULLANILMASI KABUL EDİLEMEZ”
Mera parselinin ariyet ocağı adı altında usulsüz olarak hafriyat depolama alanı olarak kullanılması kabul edilemez bir durum olup, bölgedeki hafriyatın hemen yakındaki Sinekli döküm sahasına dökülmesi gerek kanun gerekse çevrenin korunması açısından gereklidir.
“İKİNCİ TALEP DOĞRU BİR ŞEKİLDE RET EDİLDİ”
Bu gereklilik dikkate alınmış olmalı ki; Silivri İlçesi Fenerköy Mahallesinde bulunan tapuda 4722 parselde kayıtlı mera vasıflı taşınmaz için Karayolları 1.Bölge Müdürlüğü tarafından “Ariyet Ocağı” adı altında yapılan başvuru İstanbul İl Mera Komisyonu 05.07.2018 tarih ve 647 sayılı karan ile ve doğru bir şekilde ret edilmiştir.
“MERANIN ESKİ VASFINA DÖNÜŞÜMÜNÜN SAĞLANMAMASINI TALEP ETMEKTEYİZ”
Yetkili mercilerce verilecek karar gereği usulsüz olarak yığılan hafriyat toprağının kaldırılarak meranın eski vasfına dönüşümünün sağlanmamasını talep etmekteyiz. Ekli Yargıtay kararlarından da anlaşılacağı üzere meni müdahale talebimiz hukuki bir haklılığa sahiptir.
“KÖYÜMÜZÜN ACİL OLARAK MERAYA İHTİYACI VARDIR”
Ayrıca köyümüzde 799 tane büyükbaş, 30 tane manda, 2440 tane koyun ve 56 tan, keçi bulunmaktadır. Köyümüzün acil olarak meraya ihtiyacı vardır ve 1562 parsele yığılan hafriyat toprağının kaldırılarak müdahalenin meninin sağlanması halinde bu ihtiyaç önemli ölçüde karşılanacaktır.
Yukarıda kısaca açıkladığımız üzere 1562 parsel ariyet ocağı olarak tahsis edilmesine rağmen tahsis amacı dışında kullanılmış olduğundan yığılan hafriyatın kaldırılması sağlanarak, taşınmazın yeniden mera vasfına dönmesinin sağlanması için gereğini saygı ile arz ve talep ederiz.”
Haber Merkezi