2017-2018 Akademik yılı açılışında konuşan İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural, çalışmaları ve yeni hedefleri hakkında bilgilendirdi ve gençlere önemli tavsiyelerde bulundu.
İstanbul Rumeli Üniversitesinin 2017-2018 Akademik Yılı açılışı dün törenle yapıldı. Törene Tekirdağ eski valisi Enver Salihoğlu, Silivri Kaymakamı Ali Partal, Belediye Başkan Yardımcıları Bora Balcıoğlu ve Hasan Solak, İlçe Emniyet Müdürü Taner Ertürk, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Yoldaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Tamer Şişman, MHP İlçe Yöneticileri, Silivri Devlet Hastanesi Sorumlusu Sadık Balcı, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, DP İlçe Başkanı Halide Avlu, AK Parti İlçe Yöneticileri Hazım Aras ve Elif Koryürek, Silivri Şoförler Odası Başkanı Recep Akıncı, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şube Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu, okul yöneticileri, Reyap Hastaneleri Grubu adına Kadın Hastalıkları ve Doğum Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hıdır Yüksel, akademisyenler, ve öğrenciler katıldı.
23 Nisan 2015 yılında Silivri'de kurulan İstanbul Rumeli Üniversitesi ikinci yılında bünyesine kattığı birbirinden yeni önlisans ve lisans programlarıyla kapılarını öğrencilerine açtı.
Akademik Yılı açılış töreni, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizi anmak üzere saygı duruşu, ardından İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başladı.
AYNURAL: İKİNCİ AKADEMİK YILIMIZA YENİ BÖLÜMLER AÇARAK DEVAM EDİYORUZ
Törenin açılış konuşması İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural tarafından yapıldı. Aynural, “Hoş geldiniz, şeref verdiniz.” diyerek başladığı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Geçen yıl bir meslek yüksekokulu, üç fakülteyle yola çıktık. Meslek Yüksekokulumuzda 15 program açtık. Bunların 11'i sağlık ağırlıklıydı. İktisadi İdari Ve Sosyal Bilimler Fakültemizde Uluslararası İlişkiler, Siyaset ve Kamu Yönetimi bölümlerine öğrenci kabul ettik. Bu yıl öğrencilerimize mevcut fakülte ve bölümlerimize ilaveten yeni bölüm ve yüksekokullarını açtık ve yolumuza devam ediyoruz. Meslek Yüksekokulu'nda 15 bölüme 10 bölüm daha ilave ettik. Meslek Yüksekokulu'muzu ikiye ayırdık; Meslek ve Sağlık Hizmetleri. Bunun yanında dört yıllık Sağlık Yüksekokulu açtık. Bu sene Fizyoterapi Bölümümüzle devam edeceğiz. Öğrenci kabul ettik. Lisans'ta ise Mimarlık ve Mühendislik Fakültemize Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Mimarlık ve İç Mimarlık bölümleriyle faaliyete geçiyoruz. Aynı zamanda Sanat ve Tasarım Fakültemizde Radyo Televizyon, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerini açtık. Bir yıl içerisinde inanılmaz bir başarıyla birçok bölümleri açmış olduk.
“AMACIMIZ; NİTELİKLİ VE KALİTELİ EĞİTİM”
Üniversite olarak en önemli amaçlarımızdan birisi; nitelikli ve kaliteli bir eğitim. Geçen sene elimizden gelen çabayı gösterdik. Mümkün mertebe nitelikli eğitim kadrosu oluşturmaya ve kaliteli eğitim vermeye çalıştık. Bu sene de devam edeceğiz. Tabi ki öğrencilerimizin çabaları da çok önemli.
“TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK BİR MODELLE BAŞLADIK”
Kaliteli eğitim adına Türkiye'ye örnek olacak bir modelle başladık. Fedakârlıkları ve desteklerinden dolayı Mütevelli Heyet Başkanı ve üyelerine çok teşekkür ediyorum.
Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri; yabancı dilde eğitim. Velilerimiz, öğrencilerini Yabancı Dil'li bir programa yazdırdığı zaman hemen yabancı dili öğrenmelerini bekliyor. Oysa ki gerçek çok farklı. Lise öğrencilerimizin %90'ına yakın kısmı vasat ve vasatın altında. Bu öğrencilerden bir kısmı Yabancı Dil programını kazandığı zaman bir yıl hazırlık görüyor. Yabancı Dil seviyesi ortalama %25 civarına çıkıyor. Ders veren hocalarımızın Yabancı Dil seviyeleri ortalama %70-75. Nasıl bir verim alabilirsiniz? Dolayısıyla bir felaket, ama herkes gözünü yummuş ve bu gerçeği görmemeye çalışıyor. Gerçeği tek gören; Rumeli Üniversitesi. Dolayısıyla 2. sınıfa geçen öğrencilerinin Yabancı Dil seviyeleri %35 civarında, %50 seviye ile mezun oluyorlar. Sonuç; çeyrek ilim bilim. Yarım İngilizce bilen nesiller yetiştiriyoruz. Ülkemiz açısından bu ciddi manada felakettir. Biz bu gerçeği gördükten sonra ülkemize, vatanımıza üniversite olarak katkı sağlamak istedik. Nitelikli, kaliteli, vasıflı öğrenciler yetiştirmemiz lazım. Dört yıllık okullarımızda, lisans bölümlerimizde haftada 10 saat Pratik İngilizce verdik. Çocuklarımız buradan mezun olurken, kulağı duysun, dili açılsın, konuşabilsin, iletişim kurabilsin. Geçen sene ilk olarak iki bölümümüzde bu uygulamayı başlattık. İnşallah bundan sonra da devam ettireceğiz. Bu kaliteli eğitimin başarılı olabilmesi için sevgili öğrencilerimize bağlı. Eğer işi ciddiye alır gayret gösterirseniz, inanın çok rahat bir şekilde Yabancı Dil konuşarak buradan mezun olabilirsiniz.
“SİLİVRİ İLE BÜTÜNLEŞMEMİZDE SUNDUĞUNUZ KATKI İÇİN TEŞEKKÜRLER”
Bir başka hedefimiz öncelikli olarak Silivri ve bölgemizle, daha sonra da Türkiye ile bütünleşmek. Daha birinci yılımızda Silivri ile bütünleştiğimizi zannediyoruz. Bu bir yıl içerisinde üniversitemiz Silivri ile müthiş bir aktivite içerisinde oldu. Birçok sempozyumlar, sosyal sorumluluk projelerine katıldık. Hatta Şeker Hastalığına dikkat çekmek için hocalarımız binlerce insana ölçüm yaptı. Acil Yardım bölümümüz, Silivri meydanında eğitimler verdi, tatbikat yaptı. Öğrencilerimiz, sosyal sorumluluk projeleriyle bütün kurum ve kuruluşlarda yerlerini aldılar.
Çalışmalarımızda Silivri'nin mülki amirlerine de çok teşekkür ediyoruz. Başta Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz ve bütün kurum ve kuruluş yetkilileri üniversitemize fevkalade destekçi oldular. Silivri ile bütünleşmemizde çok büyük katkıları oldu. Şunu çok açık ve net söyleyebilirim ki kendi ilçesi ve bölgesiyle bu kadar bütünleşen başka üniversite yoktur. Biz her zaman iş birliği halinde olduk ve Silivri ile Türkiye'yle bütünleşmeyi hedef haline getirdik.
“BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE ÜLKEMİZİ KALKINDIRMALIYIZ”
Türkiye, hem siyasi, hem ekonomik açıdan ciddi bir potansiyele sahip. Bu potansiyelin yarısına sahip ikinci bir ülke yok. Ne zaman Türkiye kalkınmaya ve gelişmeye başlasa, maalesef bunu istemeyen bazı ülkeler devreye girer ve önlemeye başlarlar. Yakın zamanda bunun örneklerini yaşadık. Bu engellemeyi yaparken, kendimizi kendimize vurdurarak, enerjimizi boş yere harcatarak bu işi beceriyorlar. Dolayısıyla sevgili gençler, farklı fikirlerde olabilirsiniz, ama bunları vatan ve milletimizin kalkınması için kullanın. Birbirinize düşman olmayın, saygı duyun. Eğer sizler birlik ve beraberlik içerisinde olursanız inanın ki bu ülkenin bileğini bükecek bir güç dünyada bulamazsınız. En önemli hedeflerimizden biri birlik ve beraberlik içinde ülkemizi kalkındırmak olmalı.
“ALIN TERİ DÖKMEDEN ELDE EDECEĞİMİZ MEVKİ VE MAKAMLAR SİZE MUTLULUK GETİRMEZ”
Maalesef ülkemizde yeni bir hastalık ortaya çıktı. Bunu yok etmek de bizlerin önemli bir vazifesi. Emek harcamadan, gayret göstermeden, alın teri dökmeden, başarı elde etmek isteyen, belli makam ve mevkilere gelmek isteyen bir gençlik ortaya çıkmaya başladı. Bu beni çok korkutuyor. Sevgili gençler, emek sarf etmeden, alın teri dökmeden elde edeceğiniz pozisyonlar, mevki ve makamlar inanın size mutluluk yerine mutsuzluk getirir. Ömür boyu içinizde bir eksiklik hisseder, kendinize güven duymazsınız. Onun için lütfen bu yılları çok iyi değerlendirin. Kendinizi geliştirmek için her türlü imkanlardan faydalanın. Üniversite olarak sizin başarınız için elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Mutlu ve başarılı olmak istiyor, ülkemizi dünyanın en güçlü ülkeleri haline getirmek istiyorsanız çok çalışmanız, emek sarf etmeniz ve başarı göstermeniz gerekiyor. Yeni eğitim-öğretim yılının hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
BALCIOĞLU: BELEDİYE OLARAK DESTEĞİMİZİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ
Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, Başkan Özcan Işıklar'ın selamını ileterek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlçe olarak ilk üniversitemizle gurur duyuyoruz. Silivri'miz doğası, tarımı, denizi, hizmet sektörleri ve eğitimiyle birbirleriyle çelişmeden gelişen ender ilçelerden bir tanesi. Yerel yöneticiler olarak eğitimi çok önemsiyoruz. Gençler, olmazsa olmazlarımız. Bilinçli ve sorumluluk sahibi bir gençliğe ihtiyacımız var. Onlar ülkemizin umudunu oluşturuyor.
Üniversitemiz gençleriyle birlikte çok güzel projeleri hayata geçirdik. Silivri Belediyesi olarak desteğimizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Yeni öğretim yılı hepimiz için hayırlı olsun.”
YÜKSEL: TIP FAKÜLTESİNİ KISA ZAMANDA FAALİYETE GEÇİRECEĞİZ
Reyap Hastaneleri Grubu adına Kadın Hastalıkları ve Doğum Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hıdır Yüksel söz alarak, konuklara şu sözlerle seslendi: “İstanbul Rumeli Üniversitesi'ne Tıp Fakültesi'ni yapmayı üstlendik. Kısa zamanda faaliyete geçirmeyi ümit ediyorum. Bu yöndeki çalışmalarımızı yasal çerçevelerde yürütüyoruz. Üniversitemizde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ders ve stajlarını iki hastanemizde yürütüyoruz.
Sağlık Bilimleri Yüksekokulu'nda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümlerinde dersler hastanemiz hekimleri tarafından verilmektedir. Hastanelerimizin bünyesinde 6 profesör, 4 doçent, 5 yardımcı doçent, 20 uzman hekim olmak üzere 35 kişi üniversitemizle birlikte pratik ve eğitim kısmını yürütmektedir. Bu işte de başarılıyız. Birçok tıp fakültesinde böylesine kadro bulunmamaktadır. Daha yüksek yerlere ulaşacağımızı ümit ediyorum.”
“BAŞARIYA GİTMENİN TEK YOLU; ÇALIŞMAK, ÇALIŞMAK, ÇALIŞMAK”
Yüksel, öğrencilere de şu tavsiyelerde bulundu: “Başarıya gitmenin tek yolu; çalışmak, çalışmak, çalışmak. 75 Yaşındayım. Her gün 6'da kalkar gün boyunca çalışırım. Sorgulayacaksınız. Sorgulamadan hiçbir şeye ulaşamazsınız.
Lütfen anne ve babalar da çocuklarına ne yaptıklarını, ne öğrendiklerini sorsunlar. Hepinize teşekkür ediyorum. Yeni öğretim yılının üniversitemize sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum.”
PARTAL: EĞİTİM-ÖĞRETİM PAYLAŞIMI HAYATİ ÖNEM KAZANDI
Silivri Kaymakamı Ali Partal, törende yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Üniversiteler, ülkelerin uygarlık yarışındaki itici gücü, vazgeçilmez kurumlarından biri. Toplumu etkilemekte ve yön vermekte. Üniversitelerimiz, yalnız hizmet veren değil, bilgi ve teknoloji üreten kurumlar. Bu özellikleriyle ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmekte, üretilen bilgileri insanlığın yararına sunmakta. Bilgi üretimi, eğitim-öğretimin şekillendirdiği insan gücüyle mümkün. Günümüzde eğitim-öğretimin paylaşımı hayati önem kazanmış, ülkelerin her yönden gelişimlerinde vazgeçilmez temel şartlardan biri haline geldi. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı, yani 2013 yılında dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına girebilmek için kendimize hedef bildirdik. Bu hedefe ulaşabilmek için Ar-Ge çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum.
“ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ VE TARİHİNİ SİZLER YAZACAKSINIZ”
Sevgili öğrenciler, ülkemizi bize emanet edilen seviyeden daha ileri, güven verici, aydınlık bir geleceğe taşımak için daha çok çalışmamız gerekir. Geleceğimizi emanet edeceğimiz sizleri, üreten, paylaşan, doğru bilgilerle beslenen, hür düşünen, fikirlerini hoşgörü ortamında tartışan bireyler olarak yetiştirmek mecburiyetindeyiz. Bu sebeple sizleri yetiştiren hocalarımıza büyük vazifeler düşmekte. Atatürk'ün göstermiş olduğu muasır medeniyetler seviyesine ulaşmakta temel şart; iyi eğitim almış, nitelikli, bedenen ve ruhen sağlıklı insan gücüne sahip olmak. Sizlere sunulan imkânların kıymetini iyi bilerek, çok çalışarak hedeflerinize ulaşacağınıza, kendiniz aydınlanırken etrafınızı da aydınlatacağınıza dair inancımız tamdır. Milletimiz sizlerden çok şey beklemekte. Ülkemizin geleceğini ve tarihini sizler yazacaksınız. Dünyadaki üniversitelerden farklı olarak çok daha hazırlıklı bir şekilde, çağın gereklerini yakalayacak bir biçimde hareket etmeniz, şevkle çalışmanız gerekmekte. Başarılarınız daim olsun.”
İstanbul Rumeli Üniversitesi tarafından hazırlanan tanıtım slaydı izlendi.
SALİHOĞLU: KENDİ ESERİMİZİ ÖLÇEBİLECEK DURUMA GELMELİYİZ
Ardından son konuşma Tekirdağ eski valisi Enver Salihoğlu tarafından yapıldı. Salihoğlu, bir vakıf kuruluşu olan üniversitenin hedefinin iyi insanlar yetiştirmek olduğunu ve Rumeli Üniversitesi'nin de hedeflerine ulaşmasını ümit ettiğini açıklayarak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Öğrenci-Okul-Veli birlikte hareket ettiğinde güzel şeyler oluyor ve başarıya ulaşılıyor. Rus şairi Puşkin, “Her şey sendedir” diyor. Her şey kendimizde. Kendimizi iyi tanıyacağız. Eserlerimizin iyi olmasını istiyorsak da onu ölçebilecek duruma gelmeliyiz. Kendi eserimizi değerlendiremiyorsak zaten başarılı olamayız. Hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsak onu iyi araştırmamız lazım. Şimdi bilgiye internet sayesinde daha kolay ulaşılabiliyor. Hangi branş olursa olsun kendimizi çok iyi yetiştirdiğimiz takdirde başarılı oluruz. Her zaman için en iyiler seçiliyor. İyi olmak ve onlar arasında da iyi olmak gerek. Başarının sınırı yok. İhtiyaç duyulan mesleklere gençlerimizi yönlendirmek gerek. Herkes yeteneklerini en iyi şekilde tanıyarak, hayatı güncel olarak takip ederek bu işleri sonuçlandırmak lazım. Çalışan mutlaka en iyi yerlere gelir.”
İstanbul Rumeli Üniversitesi'nin 2017-2018 eğitim-öğretim akademik yılı açılış töreni kokteylle devam etti.
Renginar SALİ