15 Eylül Dünya Temizleme Günü (World Cleanup Day) kapsamında Silivri Kent Konseyi'nin önderliğinde, Silivri Belediyesi, İstanbul Rumeli Üniversitesi, sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve vatandaşların katkıları ile Fatih Mahallesi sokaklarında çöp toplama etkinliği gerçekleştirildi.
15 Eylül Dünya Temizleme Günü'nde ilçe protokol mensupları çevre sorunlarına karşı toplumsal farkındalığı artırmak ve tutum geliştirmek amacıyla dikkat çeken bir eyleme imza attı. “Çöpünü Sokağa Atma, Çöp Kutusuna At” sloganıyla hayata geçirilen temizlik etkinliğine Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve eşi Esma Işıklar, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has, Silivri Belediyesi CHP'li Meclis Üyeleri Doruk Bulut, Semih Ayeş ve Saadet Gencoğlu, CHP Silivri İlçe Yönetimi, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, Silivri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Yeni Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Şaban Erdan, Alibeyspor Kulüp Başkanı Ali Tonta, Kent Konseyi Kadın Meclisi, Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş ve yönetimi, Kadın Girişimciler Derneği Başkan Yardımcısı Dilek Dönmez ve yönetim kurulu üyeleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Silivri Şube Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu, Tema Vakfı Silivri İlçe Sorumlusu Seher Dertop ve ekip arkadaşları, Silivri Rotary Kulübü Dönem Başkanı Nurten Daniş ve üyeleri, Selimpaşa Halk Platformu, Silivri Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ve gönüllü vatandaşlar katıldı. Fatih Mahallesi Havuzlu Kahve Meydanı'nda toplanan protokol mensupları ve vatandaşlar eldiven takarak alanda toplu temizlik çalışması yaptı.
IŞIKLAR: LET'S DO IT ÇEVRE HAREKETİNİ SİLİVRİ'YE TAŞIDIK
Çöplerin toplanmasının ardından gazetecilere açıklama yapan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, konuşmasında çevre koruması ve geri dönüşümün önemine dikkat çekti. Işıklar, şunları söyledi: “Çok değerli Silivrili hemşerilerim; bugün burada dünyanın en büyük sivil çevre temizlik hareketine katılarak bir tarih yazmak için toplandık.
Dünyada yaklaşık 100 milyon ton katı atık olduğu düşünülüyor. Dünya Bankası'nın hazırladığı 2012 atık raporuna göre Türkiye günde yaklaşık 86.500 ton atık üretiyor; bu haliyle raporun hazırlandığı 161 ülke içinde 12. sırada bulunuyor. Eğer Türkiye aynı hızla atık üretmeye devam ederse 2025 yılında günde yaklaşık 136 bin tonla 161 ülke içerisinde en fazla atık üreten 8. ülke olacak.
Dünya Temizlik Kampanyası'nın bir kolu olan Let's Do It ! (Haydi Yapalım!) fikri 2008 yılında küçük bir Baltık ülkesi olan Estonya'da filizlendi. Bu hayli basit ve pratik olan bu felsefe ile 3 Mart tarihinde 50.000 kişi bir araya gelerek, 10.000 ton çöpü 5 saat içinde temizledi. Estonya hükümeti bu işi kendi öz kaynaklarıyla yapmak isteseydi, hükümetin 3 yılma ve 22.500.000 Euroya mal olacaktı.
Dünyanın dört bir yanında uygulanan bu koca yürekli gönüllülük hareketi, odağımıza insanı koyarak yeşerttiğimiz Silivri'mizde neden olmasın dedik ve kolları sıvadık.
Her ne kadar Almanya'da İngiltere'de yasa bizde ütopya olsa da, işin çıkışı Goethe'den.. "Herkes kendi evinin önünü süpürürse, şehir tertemiz olur...”
Araştırmalara göre insanlar pis buldukları yeri pis bırakıyor… Temiz buldukları yere ise özen gösteriyorlar. Ülkemizde insanlar, çöp toplayan birini gördüğünde izlemektense, yardım etmeyi tercih ediyorlar.
Yani yardım etmek gibi temizlik de bulaşıcı…
Bizler 42 kilometre sahil şeridimizle, bir sahil kasabasının olmazsa olmazı deniz ve balık kültürüne sahibiz. Ne yazık ki bilinçsizce doğaya atılan bu atıklar ciddi bir kirliliğe sebep olarak, Marmara'nın tuz oranı ve buranın Allah vergisi doğal aromasına borçlu olduğumuz çok çeşitli balık zenginliğini 5-6 türe kadar düşürdü. İşte bu noktada doğal kaynaklarımızı, 430 kilometrekarelik tarım topraklarımızı korumak adına verdiğimiz mücadele, gün geçtikçe yayılarak, sokağa inerek, vatandaşlarımıza farkındalık kazandırılarak büyüdü ve sizlerden aldığımız destekle meyvelerini vermeye başladı. Çevreyi kirletmek yalnızca atıkla olmaz, betonla, demirle ve onun getirdiği rantla mahvedilen İstanbul üzerimize vahşice akıp gelirken, biz burada kent ve kent çevresi tarımını geliştirme çabamızla da bir çeşit beton kirliliğinin önüne geçmiş oluyoruz.
Öyleyse, gelecek nesillere bırakılacak temiz bir çevre yoksa tarım yok, tarım yoksa gelecek de yok..!”
Işıklar'ın ardından diğer protokol mensupları da söz alarak çevrenin önemi ve çevre kirliliğinin önlenmesi ile ilgili düşüncelerini paylaştılar.
Çekinilen hatıra fotoğrafının ardından toplanan çöpler çöp arabasına yüklendi ve etkinlik sona erdi.
Hazal BAŞARAN