Psikolog unvanı, yalnızca YÖK tarafından tanınan yükseköğrenim kurumlarının dört yıllık psikoloji lisans programlarından mezun olan kişiler tarafından kullanılabilir. Herhangi bir alandan mezun olan biri psikoloji eğitimleri alarak psikolog unvanı alamaz ve unvanı kullanamaz.
Çok sayıda açılan psikoloji eğitimleri var. Eğitim düzenleyen kurumlar eğitime katılmayı talep eden kişilerden diploma sormuyor ve sorgulamıyorlar.
Maalesef herhangi bir test yada terapi eğitimi aldıktan sonra kendini psikolog olarak tanıtıp kişileri seanslara alan kişiler giderek çoğalmakta.
Eğer düzenli olarak terapi aldığınız bir psikoloğunuz var ise yada ilerleyen süreçte bir psikologla sürece başlayacak olabilirsiniz. Psikoterapötik süreçte danışanın hakları vardır. Bu hakların başında,
*Danışanlar için en temel haklardan biri hizmet alacakları uzmanın yetkinlikleri, eğitimleri ve uzmanlıkları ile ilgili detayları sorma ve bilgi sahibi olma hakkıdır.
Uzman kişiler bu konu ile ilgili sahip oldukları diplomaları, sertifikaları veya belgeleri danışanlarına göstermek zorunluluğundadırlar.
Klinik Psikolog Unvanı Nasıl Alınır?
Klinik Psikolog unvanı, YÖK tarafından tanınan yükseköğrenim kurumlarının dört yıllık psikoloji veya PDR lisans programlarından mezun olduktan sonra klinik psikoloji alanında yüksek lisans derecesi alan veya diğer lisans programlarından mezun olduktan sonra klinik psikoloji alanında yüksek lisans ve doktora derecesini (birlikte) alan kişiler tarafından kullanılabilir.
Psikolog Unvanını Hak Sahibi Olamadan Kullanan Birinin Varlığını Biliyorsanız Ne Yapmalısınız?
Hak sahibi olmamasına karşın “psikolog” veya “klinik psikolog” unvanı kullandığına kanaat getirdiğiniz kişiler hakkında Türk Psikologlar Derneğine bildirimde bulunabilirsiniz.