Kentsel Dönüşüm ve depreme hazırlık önünde en önemli engellerden biri ortadan kalktı. İBB'nin Aralık ayında aldığı meclis kararına göre riskli olduğu belirlenen yapılar, yıkılıp yeniden inşa edildiği takdirde planlardaki yeni imar durumuna rağmen mevcut kat yüksekliğini koruyabilecek.
İBB Meclisinde, Kentsel Yenileme-İmar ve Bayındırlık Komisyonu Müşterek raporu oybirliği ile geçti. İlçemizde de eski yapı stokunun yenilenmesi önünde en önemli engellerden biri olarak duran kat kaybı ortadan kalkıyor. İstanbul genelindeki riskli yapıları depreme karşı dönüştürmek için hazırlanan plan notu, İBB Meclisi'nde oybirliği ile kabul edildi. Daha önce imar planlarına uygun şekilde ruhsat alarak yapılmış, zaman içinde plan değişiklikleri sonucu yapılaşma alanı azaltıldığı için açıkta kalmış ve deprem riski taşıyan yapıların yıkılıp yeniden yapılmasının önü açıldı.
İBB Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün mevcut imar planlarına eklenmek üzere hazırladığı plan notu teklifi, 17 Aralık tarihli İBB Meclis oturumunda gündeme sunuldu. İstanbul'da afet riskine hazırlık kapsamında kentsel dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla riskli binaların yakılıp yeniden yapılmasının teşvik edilmesi, imar planlama çalışmalarında da bu kapsamda uygulanabilir şekilde düzenleme yapılması gerektiği kaydedildi.
DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILDI
Teklifte; zamanında yürürlükte olan imar planına ve mevzuata uygun şekilde ruhsat alarak yapılaşmış, günümüzde deprem riskine karşı dayanıksız olduğu tespit edilmiş binaların sonrasında onaylanan imar planlarında alınan kararlar gereği yapılaşma alanlarının azaltılması nedeniyle dönüşümünün ya gerçekleşemediği ya da çok düşük oranda kaldığı belirtildi. Bu amaçla onaylı ruhsat belgesi bulunan depreme dayanıksız hale gelmiş binaların yıkılıp yeniden yapılmasını sağlamak amacıyla plan notu hazırlandığı kaydedildi.
Buna göre “riskli yapı” olarak tespit edilmiş, ruhsatlı, imar planlarına göre yapılaşma izni bulunan alanlarda kalan binalar yararlanabilecek. Toplam inşaat alanı onaylı ruhsatta belirtilen alan esas alınarak hesaplanacak. Yapı yükseklikleri, mevcut imar planına, çevre yapılaşma şartlarına ve siluet kararlarına uygun olarak belirlenecek. Bu plan notundan; yapı yasaklı alanlarda, heyelan bölgelerinde, tarım-orman-sit ve diğer koruma alanlarında, dünya miras alanlarında, Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde kalan yapılar yararlanamayacak.
ÇOLAKOĞLU: İBB MECLİSİNDEN İSTANBUL'A GÜZEL BİR HABER
Konuyla ilgili paylaşımda bulunan AK Parti Silivri Belediye Meclis Üyesi Mustafa Çolakoğlu, “Örneğin yıllar önce yapılan 5 katlı bir binada oturuyorsunuz. Ama mevcut imar planlarında hakkınız 4 kat. Eğer ki binanıza riskli yapı kararı alırsanız imar durumunuza bakmaksızın tekrar eski haliyle 5 kat olarak yapabileceksiniz” şeklinde yeni gelişmeyi duyurdu.