İstanbul seçimi sonuçlandı ve Türkiye seçim havasından çıktı. Büyükşehir Belediyelerinin el değiştirmesi özellikle İstanbul sonucu, iktidar ve muhalefeti erken seçime doğru yönlendirmezse 2023'e kadar seçim yok. Yorgun seçmen rahat bir nefes alacak. Artık gözler iç ve dış siyasette yaşananlara çevrilmiş durumda. İç siyasetin en önemli konu başlığı ekonomi, işsizlik, fiyat artışları ve yeni vergiler olacak. Dış siyasette Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginlik sürerken Türkiye, Rusya ve ABD için S-400 hava savunma sistemi üzerindeki çekişme tüm hızıyla devam ediyor.
Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafi konumu, Suriye'de yaşananlar, İran, Suriye, İsrail ve hatta Ermenistan'ın sahip olduğu uzun menzilli füze sistemleri, hava savunma sistemimizin kurulmasını gündeme getirdi. Türkiye'nin 2015 yılında füze savunma sistemi satın almak için açtığı ihaleyi Çinli bir şirket kazandı. Ancak o dönemde ABD ve NATO'nun tepki göstermesi nedeniyle ihale iptal edildi. Ardından ABD ile Patriotlar üzerinden temas kuruldu. Washington'un uzun süre boyunca cevapsız kalması ve NATO'dan beklenen desteğin gelmemesi sonucunda Türkiye, soğuk savaş döneminde Ruslar tarafından geliştirilen S-400'e yöneldi.
Hakkında çok konuşulan S-400 nedir? “S-400, İnsanlı veya insansız her türlü hava aracını balistik füzeleri ve seyir füzelerini imha etme yeteneğine sahip bir hava savunma sistemi”
Türkiye'nin S-400 hamlesi başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde rahatsızlık yarattı. Türkiye'nin Atlantik cephesinden uzaklaşarak Avrasya'ya yakınlaştığını ve NATO'dan ayrılacağını düşünmeye başladılar. ABD açık açık yaptırım tehditleri ile Türkiye'yi kararından döndürme gayreti içinde. Rusya durumdan gayet memnun gelişmeleri yakından takip ediyor. Rusya'nın S-400'leri Türkiye'ye teslim etmesi halinde Türkiye S-400 kullanan ilk NATO üyesi olacak. S-400 konusu dış siyaset kadar iç siyasette de tartışılmaya devam ediyor. Ak Parti kanadı S-400 sadece münferit bir olay değil, Türkiye'nin güvenlik meselesiyle ilgili ve bu bölgedeki geleceğiyle ilgili bir meseledir derken, Ana muhalefet partisi CHP, Türkiye ile NATO arasında komisyon kurulmasını bu komisyon çalışmalarını bitirene kadar S-400'lerin konuşlandırılmasının ertelenmesini istiyor. İki buçuk milyar dolar değerindeki bu satın alma ekonomik ve güvenlik anlamında tüm vatandaşları ilgilendirirken, Ak Parti'nin S-400 konusunu devlet politikası değil de parti politikası gibi kullanması milli mutabakatın önünü kesiyor. İktidar tüm kesimlere S-400 meselesini şeffaflıkla anlatarak halkın desteğini almalı ayrıca ABD ve NATO karşısında kararlı duruşunu sürdürmelidir. Rusya'nın Suriye'deki savaşta taraf olmasının ardından Orta Doğu genelinde yaşananlar ayrıca İdlib gözlem üssümüze yapılan saldırıları ve bu saldırıların Rusya'nın bilgisi olmadan yapılamayacağını düşündüğümüzde Türkiye, Ruslara karşı temkinli olmalıdır.