“Yavuz Sultan Selim Han, tahta çıkar çıkmaz "sadaret" yani günümüz "başbakanlık” makamını boşaltmıştır. İlk divanda sadrazam atayacağını duyurur. Paşaların tamamı Enderûnludur, tahsilli, kalifiye kimselerdir. Sadece Piri Mehmet Paşa gazi-alaylıdır. Savaştan-savaşa, cepheden cepheye koşarak yetişmiş, imanı ve bileğinin hakkıyla paşadır.
Divan günü bütün paşalar, saatlerce önceden koşarak Padişah'a yakın yerlere otururlar. Hepsinin gönlünde sadrazamlık yatmaktadır. Piri Mehmet Paşa ise divana birkaç dakika kala gelir ve padişaha uzak, kapıya çok yakın bir yerde durur.
Yavuz gelir... Selam-sabah, hoş-beşten sonra Divan-ı açar; "Bre Paşalar.! Bir karara vardım. Ne dersiniz?” diye kararını açıklar. Açıkladığı karar, devletin yüzde yüz aleyhine bir karardır!
Sonra meşveret gereği;
"Falan Paşa ne dersün?” diye sırayla sormaya başlar.
Aldığı cevaplar;
-“Muvafıktır Hünkarım..”
-“Çok doğru Hünkarım...”
-“Siz yeryüzünde Allah'ın gölgesiniz, yanlış yapmazsınız Hünkarım."
Ve benzer sözlerdir…
Sıra, en sona kalan Piri Mehmet Paşa'ya gelir.
"Bre Piri Paşa! Sen ne dersin?" diye soru tekrarlanır.
-“Külliyen yanlıştır Hünkarım" cevabı ile sanki bir bomba düşer! Herkes Yavuz'un gazabını düşünerek korkudan titremeye başlar!
Yavuz; "Bre Piri, bizden korkmaz mısın?! Bilmez misin biz kelle alırız!" diye kükrer.
Cevap da saygılı ama aynı cesur tonlamayladır;
-"Haşa Hünkarım... Yüreğimizi Allah korkusu, öylesine kaplamıştır ki başka bir korkuya asla yer yoktur…" der.
Ve Piri Mehmet Paşa, SADRAZAMDIR!”
*Alıntıdır: Ali Kuzencik
***
Sadrazam ya da vezîr-i âzam, Osmanlı İmparatorluğu'nda padişah adına devlet işlerini yöneten en yüksek derecedeki devlet adamıdır.
“Piri Mehmet Paşa vefatına kadar Silivri'deki çiftliğinde yaşamış ve 1532 sonbaharında vefat etmiştir. Kabri Silivri'de yaptırmış olduğu camisinin bahçesinde bulunmakta. Onun hakkındaki görüş genellikle iyi bir devlet adamı olduğu ve ilime, bilime, sanata değer veren, bunlarla uğraşan kişileri gözeten bir şahsiyet olduğudur. Yaptırmış olduğu donanma ve almış olduğu askeri kararlar ile Osmanlı klasik çağında isminden söz ettiren bir devlet adamıdır. Mektep, medrese, cami, hamam vb. hayır eserlerini Osmanlı coğrafyasının her yerinde görmek mümkündür.”
*Alıntıdır: Uğur Türkyılmaz
Tarihimizin seçkin devlet adamlarından biri olan Piri Mehmet Paşa'nın ruhu çarşımızın göbeğinde yaşarken, en eski sokaklarımız, eğitim kurumlarımız adıyla geleceğe tanışmakta.
Ruhu şad, yaşam hikayesi ders olsun!