Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin yemek sorununa ilişkin “Yeterli ve sağlıklı bir şekilde beslenebilmeniz öncelikle devletin, sonra kamunun ve bizlerin sorumluluğundadır.” açıklamasında bulundu. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü dün yaptığı açıklamada yemekhane ile ilgili eski düzenin aynen devam edeceğini bildirdi.
Kampüsteki yemek fiyatları ve kahvaltının kaldırılmasını protesto eden İstanbul Üniversitesi öğrencileri, engellemelerine rağmen mücadelelerini sürdürürken, imkansızlık nedeniyle yaşamına son veren arkadaşları Fen-Edebiyat Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Sibel Ünli'nin intiharıyla derin üzüntüye boğuldu. Öğrencilere yaşatılan sıkıntılar dolayısıyla toplumun çeşitli kesimleri de tepki gösterdi.
ÇYDD: EL ELE VERİLEREK SORUNA KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETMELİ VE HAYATA GEÇİRİLMELİDİR
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, yaptığı açıklamada öğrencilere şöyle seslendi: “Sevgili Öğrencilerimiz, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak, bağışçı ve destekçilerimizden aldığımız güçle elimizden geldiğince yanınızda yer alıyor, gönlümüzden geçtiği kadar değil ama imkânlarımız elverdiği ölçüde burs desteği sağlayarak öğrenim yaşamınızı az da olsa kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Sizler, bizim geleceğimizsiniz; ülkemizin aydınlık yarınları için çok önemlisiniz.
İstanbul Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Sibel Ünli'nin maddi imkansızlıklar ve dışlanmışlık nedeniyle girdiği depresyon sonucunda yaşamına son vermesi hepimizi derinden üzdü. Aynı zamanda son günlerde kampüsteki yemek fiyatlarının düşürülmesi için verdiğiniz mücadeleyi de yakından izliyoruz.
Yeterli ve sağlıklı bir şekilde beslenebilmeniz öncelikle devletin, sonra kamunun ve bizlerin sorumluluğundadır. Üniversite yönetimleri öğrenciler için vardır. Öğrencilerin sağlığının korunması, geliştirilmesi için sağlıklı beslenme şarttır. Üniversitelerin bütçesi mutlaka öğrenci odaklı olmalı, konunun öznesi olan öğrenciler böylesine önemli kararlara katılmalı ve her durumda üniversite yönetimlerince muhatap olarak kabul edilmelidir. Devlet, Üniversiteler, Yerel Yönetimler, Sivil Toplum Örgütleri el ele vererek bu soruna kalıcı çözümler üretmeli ve ivedilikle hayata geçirmelidir.
ÇYDD olarak 25 yıldır yaptığımız gibi bundan sonra da öğrencilerimizin yanında burs desteği ile yer almaya devam edeceğiz.”
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDEN AÇIKLAMA
6 Ocak 2020 Pazartesi günü İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü yemekhane ile ilgili bir açıklamada bulundu. Açıklamada yer alan ifadeler şöyle: “İstanbul Üniversitesi uzun bir süredir öğrencilerine sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği imkânı sunan az sayıdaki üniversitelerden birisidir. Öğrencilerimizin sağlıklı beslenmeleri için bu imkânı sunmaktan da her zaman büyük memnuniyet duymuştur.
2020 yılı başında bütçe kısıtlılığı nedeniyle hiç arzu etmediğimiz halde yemekhane ilgili yeni bir düzenleme yapma ihtiyacı hasıl olmuştur. Ancak sadece bütçe yetersizliğinden kaynaklı yeni düzenleme üzülerek ifade etmek isteriz ki, hiç de tasvip etmediğimiz bir noktaya gelmiştir.
YEMEKHANE İLE İLGİLİ KARAR İPTAL EDİLEREK ÖNCEDEN OLDUĞU GİBİ DEVAM KARARI ALINDI
Gelişmeleri yakından takip eden, öğrencilerimizin dilekçelerini değerlendiren ve taleplerini dinleyen Rektörlüğümüz, yemekhane ile ilgili alınan kararı iptal ederek; öğrencilerimizin sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerinin önceden olduğu gibi aynen devam etmesi kararı almıştır.
Rektörlüğümüz öğrencilerimizin yoğun talebi üzerine bütçe harcama planını yeniden gözden geçirmiş, diğer hizmet alanlarından kısarak yemek hizmetinin aynı şekilde devamını sağlamıştır. Önceliğimiz her zaman öğrencilerimizdir; Onların güven içerisinde, sağlıklı ve huzurlu şekilde eğitimlerine devam etmeleri için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz.
Sevgili öğrencilerimize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir eğitim hayatı diliyoruz.”
Renginar SALİ