Şair Refik Durbaş son “Menzil”e vardı

Şair Refik Durbaş son “Menzil”e vardı

04.12.2018 12:47:13

Usta şair, gazeteci ve yazar Refik Durbaş, 1 Aralık 2018 Cumartesi günü gözlerini hayata yumdu.

Usta şair, gazeteci ve yazar Refik Durbaş, tedavi gördüğü Medeniyet Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşamını yitirdi. Durbaş, 2 Aralık 2018 Pazar günü düzenlenen törenin ardından gözyaşları içinde sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Erenköy Galip Paşa Camisi'nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası Ümraniye Kocatepe Mezarlığı'nda toprağa verildi. Durbaş'ı uğurlayanlar arasında yakınlarının yanı sıra, kültür, sanat, edebiyat, siyaset dünyanın simaları da yer aldı. Şair-Yazar İhsan Tevfik Kırca, da ustayı uğurlayanlar arasındaydı.

DURBAŞ, SİLİVRİLİ ŞİİRSEVERLERLE ÜÇ KEZ BULUŞTU
Şair Refik Durbaş, Şair-Yazar İhsan Tevfik Kırca'nın girişimleri ve Silivri Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen söyleşi ve imza günlerinde Silivri'de üç kez ağırlandı.
En son 14 Nisan 2016 yılında Yaşar Kemal Sergi Salonunda Silivrili şiirseverlerle buluştu. Durbaş, Çırak Aranıyor, Menzil ve Kırık Ayna adlarıyla üç cilt olarak yayımlanan kitaplarını imzalamıştı.

TEVFİK: IŞIKLAR İÇİNDE ŞİİRLE UYUSUN
Şair İhsan Tevfik, Refik Durbaş hakkında şunları söyledi: "Refik Durbaş, Toplumcu-gerçekçi şiir kuşağının son temsilcilerinden şiirağabeyimdi benim. Silivri'yi seviyordu ve etkinlikler dışında da şiir kardeşi Ahmet Erhan'ı görmeye ilçemize zaman zaman geliyordu.
İyi bir şair olmasının yanında çok iyi bir insandı ve mutevazı kişiliği vardı. Türk şiiri daha ıssız şimdi. Ama şiirleriyle kalbimizi hep ısıtacak Refik abi. Işıklar içinde şiirle uyusun."

REFİK DURBAŞ KİMDİR?
Refik Durbaş, 10 Şubat 1944'te Erzurum'un Pasinler ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ndeki eğitimini dönemin koşulları nedeniyle bitirmeden ayrıldı. Çeşitli yayınevi ve gazetelerde düzeltmenlik yaptı ve köşe yazarı olarak yazılar yazdı. 1971'de ilk şiirlerini “Kuş Tufanı” adlı kitabında topladı. Çeşitli gazetelerde sanat sayfaları hazırladı. İkinci Yeni esintisi ile başladığı şiir yaşamı, zamanla toplumcu yönelim kazandı. Çarşıların, işçi kızların, Pazar yerlerinin, çay evlerinin dünyasını yansıtan şair olarak tanındı. Bazı şiirleri; Zülfü Livaneli, Hümeyra, Edip Akbayram, Deniz Türkali gibi sanatçılar tarafından bestelendi ve seslendirildi. Toplu şiirleri Çırak Aranıyor, Menzil, Kırık Ayna adlarıyla üç cilt olarak yayımlandı. Refik Durbaş'ın şiirleri dışında röportaj, inceleme, araştırma, deneme, antoloji alanlarında çalışmaları vardır.
Renginar SALİ

YORUM YAP