Silivri Belediyesi'nin 2025 yılı tahmini bütçe görüşmelerinde AK Parti Grubu adına konuşan Salim Çavdar, artan personel giderleri, enflasyonun bütçe üzerindeki baskısı ve yatırımlara dair kritik mesajlar verdi. Çavdar, %33'lük bütçe artışına rağmen %12 reel küçülme yaşanacağını ve bütçe disiplininin sağlanamaması durumunda hizmetlerin aksamaması için borçlanmanın zorunlu olacağını belirtti.
Silivri Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısında 2025 yılı tahmini bütçesi görüşülürken AK Parti Meclis Üyesi Salim Çavdar, Grubu adına bütçenin hazırlanma süreci ve belediyenin finansal durumu hakkında kapsamlı bir değerlendirmede bulundu. Çavdar, öncelikle bütçenin hazırlanmasında emeği geçen Mali Hizmetler Müdürlüğü, Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri ve belediye yönetim ve Başkanına teşekkür ederek sözlerine başladı.
ÇAVDAR: BÜTÇE, GELİR VE GİDERLERİ DENGELİ ŞEKİLLENDİRMEK İÇİNDİR
Çavdar, bütçenin yalnızca kamu kurumlarında değil, hane halkında da gelir ve giderlerin planlanmasında kullanılan temel bir araç olduğunu belirtti. 2025 yılına yönelik öngörülen harcamaları ve gelirleri tartışmak için bir arada olduklarını söyleyen Çavdar, “Bütçeler hazırlanırken önce giderler yazılır, ardından bu giderlere karşılık gelir kaynakları belirlenir. Silivri Belediyesi gibi kamu kurumlarının bütçesini hazırlarken, çok fazla teknik detaya girmeden nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini de kısaca özetlemek isterim.
Öncelikle belediyemizin hâlihazırda kullandığı bir bütçesi var. 2024 yılı bütçemiz, 2025 yılına hazırlanırken bizim için iyi bir altlık oluşturuyor. Bunun üzerine yeni bütçemizi inşa edebiliriz. Çünkü belediyemiz hem idari, hem coğrafi, hem de nüfus açısından bir önceki yıla benzer şartlarda 2025 yılında devam edecek. Tabii burada nüfusun her sene belli oranlarda artması bekleniyor. Buna bağlı olarak hizmet alanımızın da öngörülen şekilde genişlemesi söz konusu. Bütçemizde bunları bir büyüme unsuru olarak göz önünde bulundurmalıyız” dedi. Zorunlu giderlerin (maaşlar, vergiler ve kritik yatırımlar) öncelikli olduğuna vurgu yaptı.
Bütçenin gider tarafını üç ana kalemde incelediğini açıklayan Çavdar, personel giderlerinin maaşlar ve sigorta primlerinden oluştuğunu belirtti. İkinci olarak hizmet giderleri kapsamında belediyenin asli görevlerini (çöp toplama, kültürel hizmetler, zabıta faaliyetleri) sürdürebilmek için ayrılan bütçeyi anlattı. Üçüncü kalem ise yatırımlar olarak ifade edildi. Mevcut projeler ve yeni yatırımlara ayrılan kaynakların önemine dikkat çekti. Çavdar, sahildeki Gençlik ve Kültür Merkezi gibi devam eden projelerin yanı sıra seçim vaatleriyle gündeme gelen yeni projeleri hatırlattı.
“SEÇİM VAATLERİNİN TAKVİMİNİ BEKLİYORUZ”
Çavdar, belediye başkanının seçim kampanyası sırasında halkla paylaştığı projelerden bahsederek, görev süresinin henüz %10'unun tamamlandığını, dolayısıyla vaatlerin gerçekleştirilmesi için süre olduğunu ifade etti. Ancak bu projelerin takviminin açıklanması gerektiğini belirterek; otopark sistemleri, sahil parkları, Silivri Otogarı, spor ve su sporları merkezleri gibi projelerin bütçede yer almasının önemine değindi.
“%33'LÜK ARTIŞ, ENFLASYONUN GERİSİNDE”
2025 yılı için öngörülen 4 milyar TL'lik bütçenin, 2024'e göre %33 oranında arttığını belirten Çavdar, ancak TÜİK'in %49 olarak açıkladığı enflasyon karşısında bütçede reel bir küçülme yaşandığını vurguladı. Bu durumun, personel maaşlarının ve hizmetlerin sürdürülebilirliği açısından sorun yaratabileceğini belirtti.
Belediyenin gelirlerini artırmak için sosyal tesislerdeki fiyat artışlarına dikkat çeken Çavdar, nikâh, tiyatro ve otopark ücretlerine getirilen zamların vatandaşlar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade etti. Kale Park Amfi Tiyatro'da nikâh ücretinin 1.000 TL'den 3.000 TL'ye çıkarıldığını, Selimpaşa'daki otopark ücretinin 60 TL'den 150 TL'ye yükseldiğini belirtti.
MAAŞ ÖDEMELERİNDE AKSAMA UYARISI
Belediye personelinin maaş zammı konusunda endişelerini dile getiren Çavdar, “Geçmiş yıllarda Silivri Belediyesi, enflasyon oranının üzerinde bütçe artışları yapmıştır. Ancak bu yıl enflasyonun altında bir artış söz konusudur. 1 Ocak 2024'te 1.510 olan personel sayısı, 1 Ekim 2024 itibarıyla 1.726'ya çıkmış. Yıl sonuna kadar bu sayı daha da artarsa, sadece personel giderlerinde %15 ilave maliyet oluşacak. Bu durumda, önümüzdeki yıl personel maaşlarının nasıl ödeneceği ve diğer hizmetlerin nasıl sürdürüleceği ciddi bir soru işaretidir” şeklinde konuştu. “Silivri halkına ve belediyede çalışan mesai arkadaşlarımıza seslenmek istiyorum” diyen Çavdar, “Önümüzdeki yıl kamu kurumlarında çalışanlar, asgari ücret artışından yararlanacakken, Silivri Belediyesi personelinin bu bütçe ile aynı oranlarda maaş zammı alması mümkün görünmüyor. Bu durum, maaş ödemelerinde aksamalara neden olabilir. Geçmişte böyle durumlar yaşanmıştı, umarım tekrar yaşanmaz” dedi.
Çavdar, her dönemde belediye başkanına verilen borçlanma yetkisini yine verdiklerini, ancak bu yetkinin her kullanımında meclisin bilgilendirilmesini talep etti. 2025 yılı bütçesinin borçlanma olmadan finanse edilmesinin zor olduğunu belirterek, ek bütçe ihtiyacı doğarsa bunun da konuşulması gerektiğini söyledi.
“SIKI BÜTÇE DİSİPLİNİ ŞART”
Hizmetlerin aksamaması için bütçede sıkı disiplinin sağlanmasının elzem olduğunu vurgulayan Çavdar, “Hep birlikte hareket etmeli ve gerekli tedbirleri almalıyız” diyerek konuşmasını tamamladı.