Sami Barlas: Aklımızla dalga geçmeyi bırakın!

Sami Barlas: Aklımızla dalga geçmeyi bırakın!

13.10.2022 11:19:46

İBB Tarım Komisyonu Başkanı olarak, AK Parti Grubu adına söz alan Sami Barlas, İBB'nin gıda ve tarım çalışma ve vaatleri üzerinde durdu.

“İBB Başkanı sınıfta kalmıştır” diyen Sami Barlas şöyle konuştu: “İBB Meclisine tarımsal destekler olsun, tarımsal borçlanma olsun gelen talepleri İstanbullu üreticilerimizi ve kooperatiflerimiz adına ivedi bir şekilde meclisten geçmesi noktasında İBB AK Parti Grup Başkan Vekilimiz ve AK Parti meclis üyelerimizi olarak gereken hassasiyeti göstererek onaylıyoruz ve takibini yapıyoruz.

“ÜRETİCİLERİMİZİN MAĞDURİYETİNİN ÇÖZÜLMESİ EN BÜYÜK DİLEĞİMİZ”

Maalesef; SS.Akbaba, Ali Bahadır, Mahmut Şefket Paşa ve Paşa Mandıra Tarımsal Kalkınma Kooperatifine silaj biçme ve silaj paketleme makinası için 2021 Mayıs ayında protokol yetkisi verdiğimiz İBB yönetim; tarafından verilmediğini öğrenmiş olmak bizi ziyadesiyle üzmüştür. Yetkililerin bir an önce gereken hassasiyeti gösterip teslimatı yapmasını bu tarımsal ekipman gelecek diye silajlık mısır ekimi alanını arttıran Beykozlu üreticilerimizin mağduriyetinin çözülmesi en büyük dileğimiz.

İstanbul'da üretim yapan çiftçilerimiz baş tacımızdır. Her zaman yanlarında olduk olmaya da devam edeceğiz.

“İBB BAŞKANI SINIFTA KALMIŞTIR”

İBB Başkanın tarım ve gıda ile ilgili seçim vadelerinden bahsetmek istiyorum. Her yıl 100.000 bin ağaç dikimi sözü veren İBB Başkanı maalesef sınıfta kalmıştır. İBB verilerine göre yıllık yaklaşık olarak 17.000 ağaç dikimi yapılmıştır. Bırakın bir yılı, böyle giderse 5 yılda bile 100.000 ağaç dikimi gerçekleşmeyecektir.

AK Parti Belediyeliği zamanında yıllık ağaç dikilecek alanların projelendirilmesi, planlanması, yıllık olarak yapılıp, sahada reaksiyon alınıyordu. Şu anda kaç proje ile kaç ağaç dikileceğinin, planlanmasının yapılmadığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Aradaki iş ciddiyetini, değerli İstanbullu hemşerilerimizin takdirine bırakıyorum.

“BİLMİYORSANIZ ARAŞTIRIN!”

Yerli tohum üretim çalışması dışa bağımlılıktan kurtaracak müjdeyi paylaşan, “Ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak başarılı bir tarımsal üretim örneğini İBB olarak yaşıyoruz” diyen İBB Başkanına bazı hatırlatmaları yapmak isterim…

Yerli tohum üretim çalışması 2017 yılında AK Partili İBB yöntemi tarafından milli tarım, yerli tohum deneme ekimleri projesi kapsamında çiftçimiz üretimini yaklaşık %50 oranında arttırdı.

“2021 yılında 557 dönüm yerli tohum ekimi yaptık diye şov yapıyorsunuz” Cumhur İttifakı olarak biz sadece Silivri Belediyesi olarak 3500 dönüm arazide yerli tohum ekimi yapıyor ve üretilen tohumları, çiftçilerimize bedava olarak dağıtıyoruz. İstanbul genelinde kırsal mahallelileri olan AK Parti Cumhur İttifakı Belediye Başkanlarımıza tarıma ve üreticiye desteklerinden dolayı sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Üreticilerimizin satmadıkları ürünleri satın alan ve değerlendiren Beykoz Belediye Başkanımız Murat Aydın'a ayrıca teşekkür ederim.

 Ülkemiz artık tohum ihraç eden, 2 adet tohum Gen Bankası olan 18 arazide faaliyet göstermektedir.

Türkiye'de son 5 yıllık dönemde sertifikalı tohumluk ihracatı 58 bin tondan 2020 yılı sonu itibariyle 72 bin tona yükselmiştir.

Bilmiyorsanız araştırın! Ben olsam bunları öğrendikten sonra bir daha böyle iddialı paylaşım yapmam.

“LÜTFEN AKLIMIZLA DALGA GEÇMEYİ BIRAKIN!”

Gelelim damla sulama hortumu desteğinize. “Silivri'de 2022 yılında 200 üreticiye 6000 metre damla sulama hortumu desteği verilmiştir” diye meclis üyeleriniz paylaşım yaptı. 6000 metre damla sulama hortumunu 200 üreticiye böldüğümde, üretici başı 30 metre hortum düşüyor, yapmayın arkadaşlar bu paylaşımdaki üretici sayısı 20 mi, 200 mü? 20 kişiyse anlarım. Algıda uzman olduğunuzu biliyoruz. Sayıyı abart nasıl olsa kimse hesap yapmaz. 30 metre damla sulama hortumuyla 50 cm (santimetre) arayla biber fidesi dikseniz 60 kök biber bile zor ekilir. Lütfen aklımızla dalga geçmeyi bırakın! Arkadaşlar şimdi soruyorum; 600 mt damla sulama hortumu kaç üreticiye verildi? a: şıkkı 200 b: şıkkı 20 c: şıkkı 5… Sonuç olarak Silivri ilçe meclisinde gerçeği İBB tarım komisyonu arkadaşlarımızdan öğrendik, kişi sayısı 5'miş.

“ALIM GARANTİSİ VERİLMESİNE RAĞMEN ALIM YAPILMAMIŞTIR”

“Tarım ürünlerinin tüketiciye aracısız bir şekilde ucuz olarak ulaştırılmasının sağlayacağız…” dediniz. Sağlıklı gıdaya ulaşım ve tarım ürünlerinin arttırılmasının sağlanması için çiftçilerimize alım garantili ekim yapılmak üzere tohum, fide, ilaç ve gübre desteği sağlandı. Fakat çiftçilerimize alım garantisi verilmesine rağmen alım yapılmamıştır.

“LÜTFEN YAPILAN YARDIMLAR KABAK TADI VERMESİN”

Verilen fidelerin alımında kontrol mekanizması İBB yetkilerince uygulanmamıştır. Kabak aşılı karpuz fidelerinden üretilen karpuzlar vatandaşın tarlasında kalmıştır. Lütfen yapılan yardımlar kabak tadı vermesin. İBB yetkilerine fide konusunda daha hassas olmaya davet ediyorum.

“TARIMSAL ALT BÖLGELER VE ORGANİZE HAYVANCILIK BÖLGELERİ KURULMADI”

“Tarımsal alt bölgeler ve organize hayvancılık bölgeleri kurulması” konusunda verdiğiniz sözler vardı. Sonuç; tarımsal alt bölgeler ve organize hayvancılık bölgeleri kurulmadı. AK Parti döneminde Çatalca ilçemizde %95'i tamamlanmış olan mezbaha bir türlü işletmeye alınmadı. İBB yetkilileri ile yapılan görüşmelerde ihaleyi alan firmanın ihale şartlarını yerine getirmediğinden dolayı sözleşmesi fesh edilip tekrar ihaleye çıkarılacağını ihale tarihin de bilinmedi bilgisini aldık.

BİLGE AĞAÇ ADLI CEP TELEFONU UYGULAMASI

“Bilge Ağaç adlı cep telefonu uygulaması: Fotoğrafı çekilerek uygulamaya yüklenen ağaçlarla ilgili bilgiler verilecek. Kişilerin sorumlular ulaşarak ağaçla ilgili sorunların çözülmesi sağlanacaktır” dediniz. İBB AK Parti belediyeciliği zamanında karekod uygulaması ile Emirgan Korusunda ekilmiş olan lalelerde, tespit ve tescili yapılmış anıt ağaçlar barkod sistemi ile zaten elektronik ortamda incelenebiliyordu.

Çırağan Caddesinde 112, Emirgan Konusunda 200 ağacın kesilmesi için çalışma başlatan İBB ekipleri konuyu gezmeye giden vatandaşlarımızın yapmış olduğu ihbar neticesinde 54 ağacı keserek çözdü!

“YİNE YALAN SİYASETİ”

“Kapalı devre sulama sistemine geçilen sulama göletleri; Çekmeköy Sırapınar, Beykoz Cumhuriyet Göleti, Beykoz Mahmut Şefket Paşa Göleti, Beykoz Paşamandıra Göleti, Beykoz Bozhane Göleti, Şile Karamandere Göleti…” diyorsunuz. Çalışma yapılmadı düşünüp de uygulama yapmadığınız bir işi nasıl yapıldı diye İBB'nin tarım faaliyeti diye paylaşıyorsunuz? Ya sizin müdürleriniz İBB Başkanını kandırıyor ya da topluca İstanbullu hemşerilerimizi yapılmamış işi yaptık diye kandırıyorsunuz. Yine yalan siyaseti!

“VİZYON FARKI ORTADA”

Beş göletten toplam 13 bin dekar, gölet başı yaklaşık 2,6 bin dönüm sulanacaktır. İBB AK Parti döneminde bizim projesinin çizip lansmanını yaptığımız sadece Değirmenköy Gölet'i sulama projesi ile 36 bin dönüm sulanacak olan hesabı yapılmıştı.

Arkadaşlar aradaki vizyon farkı ortada 5 proje ile 13 bin dönüm tek proje ile 36 bin dönüm! Maalesef çizmiş olduğumuz projeye dahi sahip çıkamamışlar İBB Başkanı 2021 yılında Değirmenköy'de çiftçilerimize 15 bin dönüm kapalı basınçlı sulama sistemi sözü vermesine rağmen 2022 Ekim ayı itibariyle yapılan hiçbir çalışma olmamıştır. Şaşırdık mı? Hayır.

Bu işi layıkıyla yapmayacaksanız sulama göletlerindeki yetkinizi DSİ'ye devredebilirsiniz.

Çiftçilerimize, üreticilerimize verilen tüm teşvik ve destekler için devletimize ve belediyelerimize şahsım ve üreticiler adına teşekkür ederim.

“AMACINIZ ÇİFTÇİYE HİZMET Mİ, EZİYET Mİ?

Buğday tohumunun desteğini bir merkezden dağıtımı yaparak, merkeze 35 km mesafeden çiftçilerimiz traktörü ile almaya geldiğinde en az 20 - 25 lt arası mazot yakar. Amaç mahalle değil bir merkezde vererek, kalabalık oluşturup fotoğraf vermek, algı yapmak, tırlarla gelen buğday tohumlarını mahallelere yönlendirmek bu kadar zor mu?

500 veya bin çiftçiye merkeze getirmek mi iş yoksa gelen tırları mahallelere yönlendirmek mi?

Çiftçilerimizi değerli zamanını tohum sırası beklerken çaldığınızın farkında değil misiniz?

Mazot dağıtımı yaparken 100 lt yapılıyor fakat sadece traktörün deposuna koymak şekliyle dağıtım yapılıyor. Küçük ölçekli çiftçimizin traktörünün deposu 60 lt'lik de 80 lt'lik alanda var.

Çiftçiler tekrar depodan hortumla mazotu çekip yeniden sıraya girip geri kalan mazotunu alıyor. Dağıtım yapılırken bu eziyet bu azap niye yapılan destek güzel olsa da konu uygulanmaya gelince organizasyon ve dağıtım işini de bilmediğiniz aşikardır.

Amacınız çiftçiye hizmet mi eziyet mi?

“BEKİRLİ'DE SÜT TOPLAMA MERKEZİ ATIL VAZİYETTE DURUYOR”

Silivri Bekirli Mahallemizde süt toplama merkezi yapılmasına rağmen, bu güne kadar hiç süt alınmamıştır atıl bir vaziyette durmakta. İstanbullu hemşerilerimizin paralarıyla alınan süt soğutma ve toplama tankını bir zahmet alın da, ihtiyaç olan başka bir mahalleye verin. Büyük bir ihtimalle hizmet diye fotoğrafını paylaştıktan sonra bu tankı unutmuş olabilirsiniz diye hatırlamak istedim.

“GIDAYA ERİŞİM NOKTASINDA DA İBB'NİN PLANINI PAYLAŞMASINI BEKLİYORUZ”

“Dezavantajlı grupların gıdaya erişimi ve afet sonrası gıdaya erişimi koordine edecek Kent Gıda Konseyi Kurulması” vaadi vardı İBB Başkanının. İstanbullumuzda deprem gerçeği ile yaşıyoruz.

Deprem sonrası gıdaya erişim gerçekten çok önem arz eden bir konu. Bu güne kadar nasıl bir çalışma yapıldığını İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımız adına çok merak ediyorum. Deprem toplanma alanları noktasında nasıl alanlar ilan ediliyorsa. Gıdaya erişim noktasında da İBB'nin planını vatandaşlarımızla paylaşmasını bekliyoruz.

“VATANDAŞI YANILTMAYA GEREK YOK, DÜRÜST OLUN”

İBB Başkanın seçim vaatlerinin bir kısmının da İBB AK Parti döneminde yapılmış olduğunu tespit ettik. Bizim projelerimizi kendi projeleriniz gibi allayıp pullayıp boyayarak vatandaşı yanıltmaya gerek yok, dürüst olun.”

Sevginar SALİ

YORUM YAP