Sarıbekir: Kendimizi sürekli geliştirmek zorundayız

Sarıbekir: Kendimizi sürekli geliştirmek zorundayız

03.10.2017 13:18:36

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 25. yıldönümünü gerçekleştirilen özel bir davetle kutladı. Davetin ev sahibi ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, “Teknolojiyi daha çok takip etmek, kendimizi sürekli yenilemek ve geliştirmek zorundayız. Katma değere odaklanan Türkiye ambalaj sanayimiz küresel rekabette bir adım önde olacak. Türk ambalaj sektörü 2023'te 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğü, 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacak” dedi.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 25. kuruluş yıldönümünü 29 Eylül akşamı Four Seasons Otel'de ASD Başkanı Zeki Sarıbekir'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen bir davetle kutladı. ASD üyelerinin ve sektör temsilcilerinin katıldığı gecede ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, derneğin son dönem çalışmalarını ve hedeflerini paylaştı. Gecede ambalaj sanayinin gelişmesine destek veren dernek ve kurumlarının temsilcilerine teşekkür plaketi verilirken, Prof Dr. Özgür Demirtaş, “Bilim, Ekonomi, Gelecek ve Siz” konulu sunumunu da katılımcılarla paylaştı.

SARIBEKİR: KATMA DEĞERE ODAKLANAN TÜRKİYE AMBALAJ SANAYİMİZ KÜRESEL REKABETTE BİR ADIM ÖNDE OLACAK

Türk ambalaj sektörünün bugünlere teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ulaştığını belirten ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, şunları söyledi: “Otomasyon ve Endüstri 4.0'ın sektörümüzde daha çok önem kazanacağına inanıyoruz. Bu nedenle teknolojiyi daha çok takip etmek, kendimizi sürekli yenilemek ve geliştirmek zorundayız. Bunu yaparken de ürünlere katma değer katan ambalajın önemini doğru anlatmalıyız. Dernek olarak, bundan 8 yıl önce Ambalaj Ay Yıldızları Yarışmamızı oluştururken, marka sahiplerine, tasarımcılara ve ambalaj üreticilerine uluslararası pazarlarda rekabet gücü kazandırmayı amaçlamıştık. Kazanan firmaların katılabildiği WorldStar ve AsiaStar uluslararası ambalaj yarışmaları sayesinde, katma değere odaklanan Türkiye ambalaj sanayimiz küresel rekabette bir adım önde olacak. Küresel piyasalarda edilgen konumdan, yönlendirici konuma geçmek için bu yarışmalara devam edeceğiz.”

“GENÇLERİMİZE ÇOK DEĞER VERİYORUZ”

Türkiye, Avrasya'nın ambalaj merkezi olmaya doğru hızla ilerlediğini hatırlatan Sarıbekir, bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı'nın ilk yılından bu yana 30 kat büyüyerek; 40 ülkeden 1.150 katılımcı ve 95 ülkeden 58 binin üzerinde ziyaretçiyle Avrasya'nın ve Avrupa'nın her yıl yapılan en büyük ambalaj fuarı haline geldiğinin altını çizdi. ASD'nin ambalaj sektöründe faaliyet gösteren diğer sektör derneklerini 5 yıl süreyle destekleme kararı aldığını da söyleyen Sarıbekir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gençlerimize çok değer veriyoruz, onlar bizim geleceğimiz… Reed TÜYAP işbirliği ile bu yıl 12'incisini düzenlediğimiz Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışmasında finale kalan 18 genç yetenek belli oldu. 10 farklı üniversiteden 84 başvurunun yapıldığı yarışmada ilk üç sırayı paylaşan finalistlere para ödülünün yanı sıra tüm öğrenim hayatları boyunca burs imkânı da sağlayacağız.”

“2017 YILINDA 20 MİLYAR DOLARLIK PAZAR BÜYÜKLÜĞÜNE ULAŞACAĞIZ, 2018'DE İSE HEDEF 23 MİLYAR”

Türk ambalaj sektörünün 2023'te 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğü, 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacağını söyleyen ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, “2017'nin ilk 6 ayında 2 milyar dolar ihracat geliri elde eden sektörümüz, 1 milyon 52 bin ton ihracat gerçekleştirdi. Katma değerli üretime odaklanarak istikrarlı büyümesini sürdüren Türkiye ambalaj sanayi altı aylık dönemde toplamda 407 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. İthalatımız ise geçtiğimiz yılın ilk 6 ayına oranla, miktar bazında yüzde 6 ve değer olarak yüzde 8 azaldı. Türkiye ambalaj sanayicileri olarak yeni pazarlar kazanmak istiyoruz. Son 15 yılda ambalaj tüketimimiz 2 kat artarak kişi başı yıllık tüketimimiz 225 Doları geçti. Dünya ortalaması olan 110 doların üzerindeyiz. Ancak, Avrupa ortalaması 350 dolar, Kuzey Amerika'da 450 dolar, Japonya'da 550 dolar olduğu dikkate alınırsa, halen büyük bir potansiyel bulunuyor. 2017 yılında 20 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşacağız. 2018'de ise hedefimiz 23 milyar” dedi.

AMBALAJ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ (ASD) HAKKINDA

Türkiye'deki önemli ambalaj sanayicilerini bünyesinde bir araya getiren ASD, 1992 yılında 39 ambalaj üreticisi tarafından kuruldu. 200'ün üzerinde üyesi bulunan ASD'nin amacı; Türkiye ambalaj sanayinin gelişmesine katkıda bulunmak, sektöre kimlik kazandırmak, ulusal ve uluslararası platformlarda sektörün temsil edilmesini sağlamak, üyeleri arasında birlik beraberlik ve dayanışmayı sağlamak, güçlendirmek ve daimi kılmaktır.

Haber Merkezi

YORUM YAP