Sevginar Sali

'Sayemde o koltukta oturuyorsun'

Silivri Belediye meclisi Cuma günü Bora Balcıoğlu'nun Başkanlığında 5 yıllık stratejik plan ve 2025 yılının tahmini bütçesi için 3. oturum mesaisindeydi.
Muhalefet oldukça hazırlıklı bir vaziyette iki konuda da eleştirilerini ardı arkasına sıraladı. İktidarın malzeme verme konusundaki bonkörlüğünü acemiliklerine dayandırmak kafi gelmez seçim başarısının rehaveti de kendini hissettiriyor. Buna karşın genel siyasetin gidişatı ve 31 Mart yerel seçim sonuçları AK Parti ve MHP'nin belini yerelde muhalefette, iktidara karşı epey büküyor. AK Parti, Balcıoğlu'nun çiçeği burunda iktidarında yaptığı yanlışların hangisini eleştirmeye kalksalar misliyle Türkiye genelindeki durumla karşılık buluyor. Allah'tan Balcıoğlu henüz hazırcevaplık konusunda ustalaşmadı. Öyle bir derdi de pek yok gibi kavga, gürültü çıkmadan, tereyağından kıl çekercesine iktidarının keyfini sürmek havasında.
MHP'nin örnek belediyeciliği, Balcıoğlu'nun sınırsız vaatleri, tatlı gülüşü, insanlara sarılışı karşısında tuzla buz olup, seçim sınavında 16 bin fark yedi. Bu arada Balcıoğlu'nun iyi niyetini rahat kullanma hesabı ile kendisini destekleyenler şu an en çok isyan eden pozisyonunda. İyi niyeti ve Başkanlığını suistimal etmeye kalkanlara karşı dik duruşu kendisine oy verenlerde tepki ile karşılık bulurken vermeyenlerde takdir görüyor.
Muhalefetin elinden sempatikliği ile kurtulmayı henüz başaran Başkan Bey farkında mı bilmiyorum, 6 aylık görev süresinde yaptıkları, yapamadıklarının hesabını genelde seçilmeden önce kazandığı destekle yanıtlıyor. Bora Balcıoğlu'nun elindeki en güçlü silah Başkan değilken kazandığı kamuoyu desteği ve mevkii. Hani derler ya “Güç ve parayla sınanmayan kimseyi tanıdığınızı söyleyemezsiniz” diye. Gerçek Balcıoğlu ve dahası Başkan Bey için asıl sınav mazbatayı aldıktan sonra başladı. Sonuç için 2029'u bekleyeceğiz.
Evet kendisi de son mecliste çok güzel bir noktaya parmak bastı. “Aday olamaz dediler oldum. Seçilemez dediler Başkanlık koltuğunda oturuyorum”… Yüzüne karşı pek çok az insan söylüyor muhtemelen ama hakkında üretilen sayısız tevatürden biri de “Silivri tarihinin en başarısız belediye başkanı olacağı” yönünde. Başkanlık yolunda ‘siyasette hedefe giden her yol mübahtır' anlayışının ne ilk ne de son temsilcisi olur Balcıoğlu. Bu serüvenin en zor aşamasında şu an yetki eline verdiği sözler, vaatleri gerçekleştirmesi bekleniyor.
149 bin 568 seçmenden %52.2 yani 63 bin 65 kişinin seçtiği %47.8'in seçmediği iradenin üstünde yükselmenin sorumluluğu büyüktür. Seçen de çok, seçmeyen de. İnsanların desteklemek ile karşı olmak saffındaki geçişkenliği ise son derece kolay.
Öyle ya da böyle Bora Balcıoğlu, en azından 2029 yılına kadar Silivri'nin Belediye Başkanıdır. Sonrasını yine sandıktan çıkan sonuç belirleyecek.Yaşadığımız şehrin geleceğine yön verecek en önemli aktörlerden biridir. Önce arkasına aldığı %52'yi toparlamalı, sonra geri kalan %48'i sorumluluk ve çabasına ortak etmenin yollarını bulmalı.
Balcıoğlu'nun karşısında güçlü bir muhalefet var. Bu ilk bakışta dezavantaj olarak görülse de iktidarın kendisini geliştirmesini sağlar, hata yapması ve rehavete kapılması önünde ise güçlü bir paravandır. Ve Başkan Bey'in bir diğer şansı Silivri'nin yararı noktasında gönül rahatlığı ile açık yüreklilikle buluşabileceği, uzlaşabileceği bir muhalefet ve bunu sağlayacak hoşgörü kültürünün siyasetimizde kökleşmiş olmasıdır.
Geçtiğimiz dönem meclis tartışmalarından birinde CHP'nin Grup Sözcülüğünü yaptığı esnada dönemin Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a “Sayemde o koltukta oturuyorsun” demişti. 2019'da CHP'nin Belediye Başkan Adayı olmak için çıktığı iddialı yolculukta pek çok şeyi göze alan Balcıoğlu, bugünkü konumuna ne kadar zor yükseldiğini herkesten iyi biliyor kuşkusuz.
Sadece bizim için değil en çok da kendi açısından Silivri halkının emanetine gözü gibi bakması gerektiği bir an için bile unutmamalı.

YORUM YAP