İYİ Parti Silivri yönetimi kurucu üyesi ve başkan yardımcısı Dr. Ümit Seçkin, Meclis Üyesi Aday Adaylığı kararı ile ilçemize dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
Dr. Ümit Seçkin, çeşitli çed raporlarının Silivri' ye negatif etkileri konusunda ilçemiz lehine hukuki girişimlerde bulunmuştur. Türkiye'de “ADR – Tehlikeli Madde Taşımacılığı” ile ilgili ilk kez yayımlanan tezi ile yüksek lisans programını bitirdikten sonra yine aynı konuda kitap yazan ilk kişi olmuştur.
Sevginar Sali: Kendinizi tanıtır mısınız?
Ümit Seçkin: 25 Mart 1981 doğumluyum. İlk, orta ve Lise hayatım İzmir'de geçti. 9 Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesi ve İktisat bölümü mezunuyum. Aynı üniversitede Deniz Ulaştırma ve Lojistik Bölümünde Yüksek Lisans derecesi aldım. Böylece Lojistik alanında ihtisas sahibi oldum. Lojistik alanında okurken aynı zamanda özel sektörde çalışmaktaydım. Fakat İstanbul Üniversitesi Deniz Ekonomisi, yine denizcilikle alakalı bölümü bitirdikten sonra üniversitelerde ders vermeye başladım. Doktoramı aldıktan sonra yarı zamanla verdiğim üniversite ders döneminden öğretim üyesi sıfatıyla ders vermeye devam ettim. Yaklaşık olarak 11 senedir üniversitelerde hocalık yapıyorum. İstanbul'da bir vakıf üniversitesinde Lojistik Bölümü Başkanlığını yürütüyorum. Aynı zamanda ihtisas alanım olan lojistikle alakalı, çok uluslu, Türkiye ve dünyada önde gelen firmalara danışmanlık hizmeti veriyorum.
Sevginar Sali: İYİ Parti Silivri ile yollarınız nasıl ve neden kesişti?
Ümit Seçkin: Silivri'de, Değirmenköy'de evim var. Ozan Bey, İYİ Parti İlçe Başkanımız ile çok uzun süre öncesine dayanan bir dostluğumuz söz konusu. İstanbul'un keşmekeşinden kaçışım, Silivri'yi biraz İzmir'e benzetiyor oluşum beni buraya getirdi. Silivri'de kendimi rahat hissediyorum. İstanbul'dan kopup, Silivri'ye gelme düşüncemden dolayı yıllar önce Ozan Bey'le tanışmıştım. Son 6 yıldır Silivrili olduğumu söyleyebilirim.
“İYİ PLANLAMA YAPTIĞINIZ ZAMAN BİRDEN FAZLA KONUDA FAAL OLABİLİRSİNİZ”
Sevginar Sali: İhtisas alanınız ve akademik kariyeriz göz önünde bulundurulduğunda siyaset ve İYİ Parti'ye nasıl gelindi?
Ümit Seçkin: Akademik kariyerimin dışında ben aynı zamanda Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığının Türkiye'de sayılı Lisanslı öğretmenlerinden biriyim. Tehlikeli madde taşımacılığı üzerine eğitmenlik yapıyorum. Bu konuda da danışmanlık hizmeti verdiğim şirketlerim var. Silivri ile bağım hizmet verdiğim şirketler dolayısıyla da devam ediyor. İyi planlama yaptığınız zaman birden fazla konuda faal olabilirsiniz. Kendimi bildim bileli beni heyecanlandıran konuların içinde yer almayı tercih etmişimdir. Bunu bir sıralamaya tabi tutmadım, bir arada yapabilme derecesinde kendimi geliştirmem gerektiğine inandım ve öyle hareket ettim. İktisat çok genele hitap eden bir konu, lojistik daha bakir ve gelişime açık bir alandı.
“DEĞİŞİME VE LİYAKATA İNANDIĞIM İÇİN İYİ PARTİ'DEYİM”
Siyaset ve İYİ Parti de öyle gelişti. Politik anlamda bir şeyler yapmak istiyordum ama aklıma yatan parti yoktu. İYİ Parti'nin ortaya çıkması ile kendimi ifade edebileceğim, heyecan duymamı sağlayan bir alan oluştu. Değişimin iyi bir şey olduğunu düşünen bir insanım. Tecrübe iyi bir şey ama yenilik de gerekli. İYİ Parti Türkiye'de heyecan yarattı, değişim umudu oldu diye düşünüyorum.
İYİ Parti'de aktif siyasete atılmamın başlıca nedenlerinden bir diğeri de liyakate olan inancım. İnsanlar bilgi ve beceri sahibi oldukları alanlarda görevlendirilmelidirler. Kişiye göre iş değil, işe göre kişi belirlenmeli. Bir kimse bilgi sahibi olmadığı konunun başına her ne sebepten olursa olsun getirilmemeli. Bunun yaratacağı sonuçlar sadece belli kimseler ve grupları değil, zaman içinde toplumun tümünü ilgilendiren ve zarar veren süreçlere gebedir. Seymen ile ilgili bir konu olmuştu; atık depolama istasyonu hakkında ben bilgimi ortaya koydum örneğin. Bir başka konuda bilgi sahibi olan arkadaşımız konusu geldiğinde görüşünü İYİ Parti'de kolayca yansıtabiliyor, kamuoyuyla paylaşılabiliyor. Bir karartma yok, susturma yok, bilgi sahibi olmadığı konularda ahkam kesenler yok! İYİ Parti'nin diğer partilerden en belirgin özelliği bu bence. Bunun yarattığı yönetim sinerjisi çok önemli ve kıymetli bir şey. Belli alanlarda bilgi sahibi olan, uzmanlaşmış kişilerin akademik çevreler, danışmanlık hizmetini alan kesimler dışında halkı da bilgilendirme sorumluluğu olduğunu hissederek siyasette ve İYİ Parti'deyim. Bilgiye sahip kişilerin sahaya inmek ve onu daha geniş kesimlerle paylaşması gerektiğine inanıyorum. Teorinin pratikten, bilginin realiteden uzaklaşmadan, hatta iç içe hareket etmesi ve var olması gerekiyor.
Diğer partilerde bilgiye yeterince önem verilmediği, liyakatin gözetilmediği gerçeğinden hareketle İYİ Parti bu alanda da farklı bir anlayış ortaya koydu.
Sevginar Sali: Ne kadar farklı olabilir ki eleştirdiğimiz partilerden; sonuçta
İYİ Parti'yi kuranların önemli bir kısmı var olan partilerden ayrılan kimseler değil mi?
Ümit Seçkin: İYİ Parti'nin Başkanı ilk defa bir partinin Genel Başkanlığını yapıyor. O da bilgisi ve niteliklerinden ilk defa faydalanılabilecek bir konuma geldi. Bizim eleştirdiğimiz süreçler onu partisinden kopartıp yeni bir oluşuma itti.
“KOKUYA GELENE KADAR DÜŞÜNÜLMESİ GEREKEN BİR ÇOK UNSUR VAR”
Sevginar Sali: Silivri köylerinin en önemli sorunu Seymen'deki katı atık tesisi bu konuya bakış açınız nedir?
Ümit Seçkin: Koku sorunu söz konusu olan tehlikeli atık tesisi olunca arka planda kalacak bir konu aslında… Kokuya gelene kadar düşünülmesi gereken birçok unsur var. Türkiye'de atık meselesi çok yeni bir konu. Toplanması, taşınması, bertaraf edilmesi konusunda biz ülke olarak çok işin başındayız. Bu alanda en önemli nokta; atıklar yerinde ne şekilde ayrıştırılıyor ve ne şekilde teslim alınıyor. Türkiye olarak atık bertarafından ne durumda olduğumuzu anlatan bir örnek vereyim… Akaryakıt taşıyan tankerlerin temizliğinde Avrupa'da bakteri kullanılıyor. Türkiye'de benzin ve mazot taşıyacak tankerlerin temizliğini yapacak şirket yok gibi bir şey; bir, iki tane. Nasıl temizleniyor bu tankerler düşünün! Tankerin temizlenmesi gerektiğini bilen var mı? Varsa da bununla ilgili maliyeti göze alan var mı? Hadi aldı temizliği yapacak firmayı bulması lazım!
Seymen'deki atık istasyonuna dönecek olursak ormanın içine yapılması, yerleşim yerine yakınlığı gibi hataları da belirtmek gerek. Radyoaktif atıkların kokusu olmaz mesela ama üzerinize yapışır, DNA'nızı bozar! Bu sorun çok ciddi, ivedilikle üzerinde durulması gerekiyor. Hak ettiği şekilde gündemde yer almıyor.
“PLANSIZ, HER YATIRIM EN ÇOK SORUN ÜRETİR”
Sevginar Sali: Silivri tarım, denizi; doğasıyla ön plana çıkmaya çalışan bir yerleşim alanıyken bir taraftan da sanayimiz var? Bu konudaki planlamamız nasıl sizce?
Ümit Seçkin: Bölgemizin sanayi yatırımları kesinlikle doğru bir planlama çerçevesinde gerçekleşmemiş. Alt yapıda da, üst yapıda da ciddi eksiklikler var. Sanayi organize bir süreçtin bunun dışında var olması beraberinde pek çok sıkıntıyı zaman içinde yatırımcıları ve çevreye yaşatmaya mahkumdur. Plansız, programsız yapılan her yatırım ve yapı en çok sorun üretir.
“SİLİVRİ'NİN EN ÖNEMLİ SORUNU ATIK TESİSİ”
Sevginar Sali: ‘Silivri'nin en önemli sorunu sizce ne?' sorusuna sizin anlattıklarınızdan bugüne kadar konuştuklarımızdan çok farklı
bir sonuç çıkıyor... Yanılıyor muyum?
Ümit Seçkin: Kesinlikle doğru… Trafik, otopark, yol sorunu karşı karşıya kaldığımız atık tesisinin durumu ve konumu itibariyle kesinlikle ikinci, üçüncü, dördüncü planda…
Ayrıca Silivri bölgesine tarım sübvansiyonlarının uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Tarım topraklarının korunması için buradaki üretim kesinlikle devlet eliyle desteklenmeli.
“DEĞİŞİM KOLAY OLMUYOR”
Sevginar Sali: İYİ Parti'nin 23 Haziran seçim sonuçlarını değerlendirir misiniz?
Ümit Seçkin: Değişim isteğinin seçmen tabanında karşılığı var ama istenen değişimin gerçekleşmesi kolay değil. İnsanlar bazı alışkanlıklarından, kararlarından kolay vazgeçmiyor. Ama önemli bir adım atıldı. İnsanların korkularından, endişelerinden yavuş yavaş sıyrılacak diye inanıyorum. Bir yıldan az süre içinde yüzde 10'luk oy oranı bir diğer yanıyla da başarılı bir sonuç…
“SİYASETTEKİ İTTİFAKLAR, ÇARPAN ETKİSİNDE”
Sevginar Sali: İttifakların
İYİ Parti'ye etkisi ne oldu?
Ümit Seçkin: İktisatta ‘çarpan katsayısı' diye bir kavram var. Bazı hamleler çarpan katsayısı kadar ileriye götürür. Bir seniz ittifakla beş hareket edebilirsiniz… Yerel seçimlerde de aynı etkiyi yaratacağına inanıyorum.
Sevginar Sali: İttifaklar seçmenin önündeki tercih şansını kısıtlamıyor mu?
Ümit Seçkin: Onu Cumhur İttifakına sormak lazım bu sistemi getirenler onlar oldu.
Sevginar Sali: Siz de uyguladınız ama…
Ümit Seçkin: Eşit şartlarda mücadele etmemiz gerekiyor. İYİ Parti'nin istediği değişimi en yakın isteyenler yine CHP'nin içindekiler… İYİ Parti'de değişim isteyenlerin sayısı diğer tüm partilere göre daha fazla.
Sevginar Sali: Millet İttifakı'nın Silivri'de yerel seçim durumu ne son olarak?
Ümit Seçkin: Henüz kesinleşen bir şey yok. Genel Merkezlerimizin vereceği karara uyacağız. CHP aday çıkartacaksa destekleyeceğiz, İYİ Parti'yi bırakılırsa da onlar aynı şekilde hareket edecektir diye inanıyorum.
Sevginar Sali: Neden Meclis Üyesi olmak istiyorsunuz?
Ümit Seçkin: 38. yaşımı tamamlamak üzereyim. Kendimi hep en iyi şekilde yetiştirme inancıyla hareket ettim. Faydalı olacağımı düşünüyorum.
“HER İNSANIN HAYATINA, İŞİNE ÜZERİNE KOYARAK DEVAM ETMESİ GEREKİYOR”
Sevginar Sali: Bu akademik ve iş referansları ile meclis üyesi adayından çok, milletvekili adayı gibisiniz?
Ümit Seçkin: Zaman ne gösterir bilemeyiz. Her şeyin bir başlangıcı vardır. Siyasete yeni atıldım şimdi meclis üyesi olarak faydalı olacağıma inanıyorum. Zaman içinde bu yetmesin ki daha fazlasını yapayım. Her insanın hayatına, işine üzerine koyarak devam etmesi gerekiyor.
Sevginar Sali: Ya aday gösterilmezseniz ya da seçilemezseniz,
bu sizi siyasete küstürür mü?
Ümit Seçkin: Hayır kesinlikle. Mücadeleye devam. Bugüne kadar istediğim her şeyi elde etmedim ki! Ama yılmadım çalışmaya devam ettim zaman içinde istediğimi elde ettiğim çok oldu.
“İNSANLAR ELDE ETTİKLERİ BİLGİLERLE HİÇBİR ZAMAN YETİNMEMELİ”
Sevginar Sali: Silivri'nin en önemli
sıkıntılarından biri de eğitimli geçlerimizi ilçemizde tutamamak, bir bakıma ‘beyin göçü'… Siz buna ters bir örneksiniz, iş hayatı ve akademik kariyerinizle Silivri'de yaşamayı seçtiniz. Bununla ilgili gençlere ne söylemek istersiniz?
Ümit Seçkin: Öğrencilerime de her zaman önerdiğim gibi; insanlar mevcutta elde ettikleri bilgilerle hiçbir zaman yetinmemeli. O bilgilerden ‘niş' bir alan yaratmalılar; yani çok kişinin ilgilenmediği… Onu buldukları zaman o alandan devam etmek her zaman ilk yapılanı karşılarına getirir ve sıyrılırlar yaşadıklarının küçük veya büyük yer olması fark etmeksizin… Yaşadığınız yerin ötesinde ne yaptığınız, nasıl düşündüğünüzle ilgili. Sadece karşıya bakarak değil her tarafı kollayarak bu söylediklerimi yapmaları lazım. Karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağ bakmamız öğretildi. Şimdi artık 360 dereceyi kollamamız gerekiyor…
Ve kesinlikle girişimci olmak lazım…
Bugün lojistik konusunda danışmanlık hizmeti verdiğim şirketlere sahibim alana ilk girişim, üniversite öğrencisiyken stajyer olarak depoda mal taşımaktı. “Hamallığını yapmadığın işin patronu olamazsın” sözü çok doğru. Her başarınız size daha iyisini yapabileceğiniz konusunda rehber bir anlamda.
Sevginar Sali: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Ümit Seçkin: İnşallah partim beni meclis üyesi adayı gösterir, Silivri halkı da seçer ve büyük bir heyecanla beklediğim; sahip olduğum bilgi ile deneyimleri ilçemizin daha güzel bir yer olması için doğrudan değerlendirme fırsatım olur.