Gayrİmenkul sektörü ve konut alıcısının dört gözle beklediği düzenlemeler bu hafta yürürlüğe girerek yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e, yüzde 4 olan tapu harcı ise yüzde 3'e düşürüldü.
Yapılan bu düzenleme ile vergi indirimleri 31.Ekim.2018 tarihine kadar geçerli olacağı açıklandı.
Kısa bir süre önce ekonomiyi canlandırmak, piyasaları rahatlatmak ve vatandaşların refah seviyesini yükseltmek için Bahar Paketi' ne imza atan hükümet bunun devamı niteliğinde yeni birçok karara da imza attı.
Taşınmaz alım-satımlarından kadın istihdamına, yatırım ve üretimden ihracatın teşvikine kadar birçok alanda ki vergi düzenlemeleri Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamaya konuldu. Hayırlı olsun.
***
Malumunuz üzere mevcut durumda alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 tapu harcı alınırken, yapılan düzenlemeyle bu oran yüzde 1.5'e indi. Düşen tapu harcı oranı, sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak.
Arsa ve arazi alımlarında ise geçerli sayılmayacak.
Maliye Bakanlığı, taşınmazların alım-satım maliyetlerine ilişkin vergilerin 6 aylığına azaltıldığını da açıkladı. Sürenin uzatılıp uzatılmayacağı belli değil.
***
Sektörün önde gelen temsilcileri KDV ve tapu harcındaki indirimin artan faiz oranları nedeniyle kan kaybeden konut satışlarına doping etkisi yapacağını söylüyorlar.
Özellikle büyükşehirler başta olmak üzere sektöre önemli bir ivme kazandıracak indirimlerin, 2018 yılı konut satışlarında da yeni bir rekorun habercisi olduğu dile getiriliyor.
İndirimler konut alıcısına da önemli fırsatlar oluşturuyor.
Yeni düzenlemeyle 300 bin liralık bir evin tapu masrafı 12 bin liradan 9 bin liraya düşecek. 600 bin liralık bir konutta ise KDV indirimi 60 bin lira olacak.
İnşaat sektörünün temsilcileri özellikle ofis, dükkân ve apartlarda KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi, alım-satım vergilerinin düşürülmesi, tapu harçlarının indirilmesi, konut kredisi faizlerinin gelir vergisi matrahından indirilmesi ve Eximbank'tan kredi desteği talebinde bulunmuştu.
***
Başbakan Binali Yıldırım, imar barışına ilişkin, "Bir kez el sıkıştıktan, barıştıktan sonra hiçbir vatandaşımız da yasal olmayan, imara uymayan yapı yapmayacak. Yaparsanız bir daha bizden bir şey beklemeyin. Bunu yaptıranlar, müsamaha gösterenler, gerekli tedbiri almayanlara da en ağır cezayı vereceğiz" diye açıklama yaptı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; müjde paketiyle yılların kangren olmuş sorununa da el attıklarını vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"13 milyon bina. Türkiye'deki bütün binaların yarısı kadar.
Bu 13 milyon bina nüfusun yarısından fazlası demek. 40-50 milyon vatandaşımızın belediye, vakıf, orman ve başka vatandaşlarla problemi var.
Deniz kıyısında, yaylalarda, şehirlerde, köylerde, sanayi bölgelerinde problem var.
Nedir problem?
Binası ile iş yeri ile ruhsatı imarı aynı değil sürekli cezai problem tehdit. Dedik ki 'Artık büyük barış geldi' adı imar barışı.
Devlet vatandaşlarıyla davalık, kavgalı olmaz.
Böylece bu kararı aldık ve 13 milyon binanın yapı kayıt belgesi ile sorunlarını çözüyoruz.
Elektrik, su, doğalgaz, altyapı bütün hizmetler aynı şekilde devam edecek" dedi.
Başbakan Yıldırım, imar barışıyla elde edecekleri kaynağın deprem dönüşümüne gideceğini, depreme dayanıklı yeni şehirler, semtler inşa etmeye gideceğini aktardı.
***
Gazete Habertürk' ten Erdem Aktürk'ün haberine göre ilk olarak Ziraat, Halk ve Vakıfbank'tan oluşan üç kamu bankasının yanı sıra aralarında Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım'ın yer aldığı iki kamu katılım bankası, en az 3 aylık süreyle kampanyayı başlattı.
Önderliğini en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası'nın yapacağı kampanya ile bu 5 bankada aylık yüzde 1,25 ile yüzde 1,35 aralığında olan faiz oranları yüzde 1'in altına indirilecek.
Böylece konut faizleri 36 puan inerek yüzde 0.98'den kredi bulunabilecek.
Ancak bu faiz oranı 500 bin tl kredi miktarı ile sınırlandırıldı.
10 yıl vadeyle 200 bin lira kredi alan bir kişinin aylık ödemesi 3 bin 375 liradan 2 bin 855 liraya inecek.
Toplamda ise 200 bin lira kredi alan vatandaş 62 bin 360 lira daha az faiz ödeyecek.
Sadece toplam faiz tutarı 205 bin 27 liradan 142 bin 667 liraya düşmüş olacak.
***
Hükümetin bu kararı doğru ve yerinde bir karar olup piyasaları rahatlatacaktır.. durgun geçen dönemler geride kalıyor.
Mevduat faizlerinin yüksek olması aslında toplumsal hımbıllık ve tembelliğe de sebep oluyor.
Malum yüksek faizli ortamlarda hazırcılık, sen çalış ben yiyeyim mantığı ister istemez hakim oluyor. Hiç çalışmadan ve üretmeden enflasyonist ortamlarda yüksek faizle yaşam aslında ortaya bir rantiye sınıfını da çıkarıyor.
Bu tür dönemleri Türkiye uzun yıllar yaşadı ve gördü.
Tabiatıyla sanayinin çarkları da dönmüyor, sektörler ve piyasa da duruyor.. o zaman iş üretmekte, satışta zorlaşıyor.
Kaotik dönemlerde dikkat edilirse faizler yüksektir. Toplumsal huzursuzluk ve kavga da vardır.
Konunun özeti budur.
İyi haftalar...