Türkiye uluslararası yayınlarda ve raporlarda 'Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi' listesine 46 firması ile yerini aldı.
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan bir habere göre; "Türk müteahhitlerin kazanç payı Avrupa'da biraz azalırken ana pazarların tümünde artış gösterdi. Pazar payı Ortadoğu'da yüzde 8'den yüzde 9'a, Asya'da yüzde 5,5'ten yüzde 7'ye, Afrika'da yüzde 4,8'den yüzde 5,1'e çıktı" denildi.
***
2017 yılını iyi geçiren ve 2018 için umutlar yükselten inşaat sektörünün bu yükselişinin ülke içinde de sürmesi gerektiğini kaydeden sektör temsilcilerine göre konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacının devam ettiği belirtilerek "Ancak ülkemizde bankaların konut kredisine yönelik yüksek faiz uygulamaları sektörü zorluyor. Kredi faizlerinin yükselmesi, potansiyel konut müşterilerinin kararlarını olumsuz yönde etkiliyor ve toplam talebi baskı altında tuttuğu.. ancak gene de inşaat sektörünün 2018'e olumlu gelişmelerle girerek, bu sene de ekonominin üstünde bir büyüme göstereceğinin sinyallerini verdiğini söylediler''.
***
Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin neredeyse büyük çoğunluğu 2018 yılından çok umutlu. İnşaat sektörünün tüm iç ve dış dinamiklere rağmen ülke ekonomisi üzerinde önemli bir itici güç oluşturduğunu söyleyen uzmanlar TUİK verilerinin inşaat sektörünün ‘sürdürülebilir başarıda üstlendiği kilit rolü' gösterdiği belirtilerek.
2017 satış rakamlarının değişen ve gelişen koşullara ayak uydurabilen dinamik bir alan olan inşaat sektörünün bu dinamizmini 2018 yılında da daha iyi rakamlarda satışlarla göstereceği ve beklendiği iddia edildi.
***
Sektörde yükselen sesler ve beklentiler hemen hemen aynı. Diğer bir piyasa aktörüne göre “Birçok parametre ve uluslararası ilişkinin baskılayıcı birer unsur olarak ortaya çıktığı inşaat sektörü kendi iç dinamikleri sayesinde hızlı yükselişini devam ettirmeyi başarıyor. TÜİK verilerine baktığımızda 2017 yılındaki satış rakamlarının geçen yıla oranla 5,1 oranında arttığını, satılan konut sayısının 1 milyon 409 bin 314'ü geçtiğini görüyoruz. Bu tablonun oluşmasında devlet teşviklerinin yanı sıra yılın son çeyreğinde yoğunlaşan kampanya ve yeni proje tanıtımlarının gücü yadsınamaz. Bu anlamda rakamların bir devamlılığı olacağı kanaatindeyiz. Son olarak 15 yıldır istikrarla devam eden bu başarı grafiğinin 2018'de de süreceğine inancımız tamdır” dedi.
***
Açıklanan TÜİK verilerine göre yerli alıcılara olduğu kadar yabancı yatırımcılara da rekor satışların gerçekleştiğini söyleyen sektör temsilcileri “Raporlara baktığımızda yabancılara satışta Orta Doğu ülkelerinin başı çektiğini görüyoruz. İlk sırayı alan Irak'ı, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya Federasyonu ve Afganistan takip ediyor. 2018 yılında da yabancılara satışın artarak devam edeceğini ve Türk ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyor...” dedi.
***
Uzmanlara göre kampanyalı yapılan satışların bazı projelerde rekor kırması ve hızlı satılmasının temel nedeni ise tamamen beklentilere bağlanıyor, çevre, yatırım, lokasyon ve %0 faizli ödeme planları hedef kitleler üzerinde bir cazibe oluşturuyor.
Gene sektör temsilcilerine göre bu durum hem güven artırıcı hem de geleceğe daha umutlu bakılmasını sağlıyor ve istikrarın önemine dikkat çekiliyor.
''Özellikle de orta ve dar gelirli ailelerin bu piramidin bir parçası olmasını istikrarlı büyümenin en önemli yansıması olarak yorumluyoruz. Satış rakamlarındaki artışın önemli bir kısmını oluşturan dar ve orta gelirli ailelerinin alım gücünü değerlendirdiğimizde ise arsa maliyetlerinin ve kredi faizlerinin düşmesinin büyük bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Baktığımızda TÜİK rakamlarındaki tablonun oluşmasında, faiz oranlarının 0,60'lara kadar düşmesinin etkili olduğunu görüyoruz” diye konuştular.
***
Hareketli iç pazar, yabancı yatırımcıların ilgisi ve daha birçok değişken ekseninde şekillenen Türk inşaat sektörünün 2018'de yükselişine devam edeceğine inandıklarını belirten temsilciler “2018 yılı için büyüme öngörümüz yüzde 6- 7 oranındadır. Geçen yıl 1,5 milyona yaklaşan konut satışlarının yeni yılda bu rakamları aşacağı kanaatindeyiz'' dedi.
***
Sonuç olarak inşaat sektörü bu ülke ekonomisinin sanayi sektörü ile beraber amiral gemisidir. İstihdam, cari açık ve katma değer verileri ile sektör ekonomiyi canlandırmaktadır.
Geleceğe umutla bakılması önemlidir. İstikrarın devamlılığı piyasaları ve toplumu olumlu bir şekilde etkiliyor, güven veriyor.
***
Anadolu da hayata bakış ile ilgili prensipleri kaynaklar naklediyor.
• Rızkı veren Allah' tır, başkasının önünde eğilme, işini yeter ki doğru yap.
• Sonrada Allah'a tevekkül et ve her zaman da şükret.
• Ya Nasip; vakti gelince nasibin seni muhakkak bulur, kanaat et.
• Ya Sabır; sabretmeyi bil ve kadere isyan etme ki kederden emin olasın... Vaktinden önce bahar gelmez.
• Bu da geçer Ya Hu.. Unutma, zenginlik, fakirlik, sağlık, hastalık, başarı veya başarısızlık, kısaca her şey gelip geçici. Şimdi aldığın nefes bile! Hayat da gelip geçici, sen baki olana razı ol ki mutlu olasın.
Hiçbir şey yapmadan, üretmeden ve çalışmadan geleceğe bakılmaz, yürünmez ve düzen de kurulmaz, en azından geleceğe azimle, şevkle ve iştiyakla bakmak ve çok çalışmak zorundayız, vesselam!
İyi haftalar...