AA'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre; Nevita International'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve TÜİK verilerinden derleyerek hazırladığı rapora göre, 2019 yılının ilk yarısında yabancılara 19.952 adetlik konut satılırken, bu satıştan 3 milyar dolarlık gelir elde edildi.
2018 yılının Ocak-Haziran döneminde 11.816 olan yabancıya konut satış adedi, 2019 yılının aynı döneminde yüzde 68,9 artarak 19.952 adede ulaştı. Haziran'da artış ise yüzde 30,5 olarak gerçekleşti. 2019'un ilk ayrısında yabancıya satışta İstanbul 8.903 adet konutla başı çekerken, Antalya 4.093 konutla ikinci, Ankara 1.111 konutla üçüncü oldu.
YABANCILAR KONUT BAŞINA 150 BİN DOLAR ÖDEDİ
Ocak-Haziran döneminde ülke uyruklarına göre yabancılara yapılan konut satış rakamları incelendiğinde 1.lik koltuğunu 3.337 adetle Iraklılar aldı. Iraklıları 2.202 konutla İranlılar, 1.264 konutla Ruslar, 1.094 konutla Suudiler ve 987 konutla Afganlar takip etti. TCMB ve TÜİK verilerine göre; yabancılar 2019 yılının ilk yarısında konut başına ortalama 150 bin dolar ödedi. İlk yarıda konut satışının 19.952 olduğu düşünüldüğünde, yabancıya satıştan yılın ilk yarısında elde edilen gelir 3 milyar dolara yaklaştı. Son dönemde ekonomi yönetimi tarafından hayata geçirilen düzenlemelerin de etkisiyle, yabancıya satışta yeni rekorun kırılması ve
50 bin bandına ulaşılması bekleniyor.
"YABANCIYA SATIŞTA CANLILIK SÜRÜYOR"
Nevita International YK Başkanı Faruk Akbal, yılın ilk yarısındaki artışın geçen yıl yaşanan yükseliş trendinin tüm canlılığıyla devam ettiğini gösterdiğini ifade etti.
Yabancıların Türkiye'den aldıkları bir gayrimenkule yılın ilk 6 ayında toplam 3 milyar dolar ödediklerini söyleyen Akbal, şu şekilde konuştu;
"Bu rakam geçen yıl ilk 6 ayında 2 milyar dolar seviyesindeydi. Yabancılar, gayrimenkul için Ocak'ta 493 milyon dolar, Şubat'ta 430 milyon dolar, Mart'ta 547 milyon dolar, Nisan'da 421 milyon dolar, Mayıs'ta 530 milyon dolar harcadı. Haziran'da da 500-600 milyon dolar arası harcama yaptıkları öngörülüyor. Baktığımızda gelirlerde de yaklaşık yüzde 50'lik bir yükseliş söz konusu. Tüm bu veriler aslında gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisine katkısının da en önemli göstergesi."
***
Satış uzmanları yabancılara yönelik satışların artırılması konusunda kafa patlatıyor.. piyasa aktörleri, yatırımcılar ve geliştiriciler gayrimenkul sektöründe daralan iç piyasalara karşı, son yıllarda büyük önem kazanan yabancıya konut satışının nasıl daha fazla arttırılabileceğin değerlendiriyor. Bu konuda çalışmaları olan Satış çözümleri yöneticisi sayın Soner Keleş'in değerlendirmelerini sizlere sunuyorum.
Türkiye'nin ihracat dışı döviz getirisinde potansiyeli en yüksek ürünlerinden biriside gayrimenkuldür.
• Türkiye'den konut alan yabancıların sağlayacağı diğer faydalar ile sektör geniş bir alan hitap etmektedir.
• Gayrimenkul alan kişi çocuğunu Türkiye'de okutacak, tedavisini Türkiye'de olacak, ticaretini Türkiye ile yapacak, turistik amaç için Türkiye'ye gelecektir.
• Konut satışlarında yabancı yatırımcı oranındaki artış sürüyor.
• Yılın ilk yarısındaki hareketliliğin yılın 2'nci yarısında da süreceğinin sinyalini veriyor. Yabancıya konut satışında dünyanın en büyük pazarlarından biri olan İspanya'da, yıllık 100 bin konut yabancıya satılıyor.
• Türkiye'de ise bu sene yabancıya konut satış adedi 50 bine yaklaşması bekleniyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'de henüz kat edilmesi gereken daha çok yol var. Hükümetin yabancının konut edinimindeki teşviklerinin genişletmesi ve yabancıya ev satan şirketlere ihracatçılar gibi fuar, tanıtım ve pazarlama desteği verilmesi ile birlikte sektör daha da hızlı büyüyecektir.
GAYRİMENKUL FİRMALARI NE YAPMALI?
• Türkiye'de gayrimenkul sahibi olmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin ülkemize ilgisi arttıkça, gayrimenkul geliştiriciler, emlak acenteleri ve hukuk büroları da gayrimenkul alım sürecindeki prosedürler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalıdırlar.
• Hızlı bir değişim sürecine giren sektörde ise firmalar yeni düzene ayak uydurmalı ve kendilerini geliştirmelidirler.
• Yabancıya satış ve pazarlama ayaklarını doğru kurmalı ve müşteri beklentilerine uygun hareket etmeliler.
• Yabancıya konut satış prosedürlerine hakim pazarlama konusunda deneyimli ekipler ile yol almalılar.
YABANCI MÜŞTERİLERİ DOĞRU TANIYIN
Türkiye 'yeden konut sahibi olmak isteyen, yatırım yapabilecek ve vatandaşlık alabilecek 3 tip yabancı müşteri grubu bulunmaktadır.
• 1.si Türkiye'de yaşamayı planlayanlar,
• 2.si ise Türkiye'de bireysel yatırım yapıp parasını arttırmak isteyen yatırımcılar,
• 3.sü de Türkiye'de iş kurarak yatırım yapabilecek kişiler.
Bu üç grubunda beklentileri birbirinden farklıdır.. oturum amacıyla ev arayanlar iki gruba ayrılmaktadır.. yazdan yaza oturacaklar ve sürekli oturacaklar.
•Yazdan yaza oturacaklar şehir merkezine yakınlığa, ulaşım imkanlarına ve evi kullanmadıkları dönemde kolay kiraya verebilme potansiyeline önem verirken,
• Sürekli oturacaklar ise çevrede yabancı dilde eğitim veren okul olup olmadığına, sağlık imkanların yakınlığına, evin genişliğine, güvenliğine, çevrede yer alan alışveriş merkezlerine yakınlığı beklentisini karışılmasını bekliyorlar.
Yatırım için alan yabancı ise evinin döviz karşısında değerinin artmasını, hızlı bir şekilde kiraya vermek ve/veya kira garantili projeleri tercih ediyorlar. Satın alınan evin ekspertiz değerinin satış fiyatı ile uyumlu olması ise en önemli beklentilerden bir tanesi. Gayrimenkul firmalarının yatırım amacıyla konut satına alan yabancılara “mülk yönetim desteği” sağlaması büyük fayda sağlayacaktır. Yatırım amacıyla ev alan yabancının evini uzaktan kontrol etmesi zordur.
Evinin kiralanmasında, kira takibinde, evin bakımında, aidat, vergi vb. masraflarının takibinde gayrimenkul firmalarının müşterinin yanında olması projenin satış noktasında rekabette öne çıkmasını sağlayacaktır.
İş yapacak yabancı ise özellikle yurtdışına ticarette ve ekstradan devlet tarafından sağlanacak faydalara odaklanmaktadır. Satın aldığı konutun kdv vb. muafiyetlerinden yararlanırken vatandaşlık için uygun olup olmadığına bakmaktadırlar.
***
İş'te en büyük kural parayı takip etmektir.
İyi haftalar...