Silivri İ.M.K.B. Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Tuğrul Selimoğlu, gazetemize yaptığı özel açıklamada merkezlerinde verilen Çıraklık, Kalfalık, Ustalık ve Eğitici Kalfalık kurs dönemleri ve programları hakkında bilgilendirdi.
ÇIRAKLIK EĞİTİMLERİ
Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Tuğrul Selimoğlu yatığı açıklamada şu bilgileri verdi: "Çıraklık eğitimleri normalde 1 Temmuz'da başlayarak 1 Ekim ayının başında biter. Bir de 11 Ocak ayında başlayıp 21 Şubat'a kadar devam eder. Öğrenciler 14 yaşından büyük ve 8 yıl temel eğitim mezunu olmalı. Artık 19 yaş üstü de Çıraklık Eğitimi öğrenci kayıtlarımız var. Onların ise askerlik yapma zorunluluğu var.
KALFALIK SINAVLARI
Kalfalık sınavları ise senede üç defa yapılıyor; Şubat, Haziran ve Eylül'de. Şubat dönemi sınavlarımız 2-20 Şubat arasında yapılacak. Geçen dönem bayağı bir yoğunluk yaşadık. Geçen Eylül döneminde kalfalık ve ustalık olmak üzere ortalama 400 tane sınav yaptık. 200-250 kişi sınava girdi.
USTALIK EĞİTİMİ VE PROGRAMI
Ustalık eğitimi 12 Ekim'de başladı, 2 Şubat tarihinde bitecek. Ustalık kursunda verdiğimiz dersler şöyle; İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, İşletme Bilgisi, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Çalışma Hukuku, Ekonomi, Muhasebe, İleri Meslek Bilgisi. Toplam 240 saatlik bir kurs. Bu kursa katılanlar şöyle, Kalfalık Belgesi aldıktan sonraki tarihler için beş yıllık sigortalı olarak çalışmak zorunda diye bunu belgelendirmeli ki Ustalık sınavlarına girme hakkı elde etsin. Kalfalık belgesi sahibi olup sigortasız çalışanlar var. Ama ustalık belgesi de almak istiyor. Beş yıl sigortalı olarak çalıştığını bize belgelendirecek veya bu 240 saatlik kursu bitirmek zorunda. Her bir ders bittikten sonra o dersle ilgili sınav yapılıyor. Geçer notu almak zorunda. Bütün sınavlarda başarılı olanlar kursun başladığı tarihten iki yıl sonraki ustalık sınavlarına girme hakkı elde ediyor. Orada da bu derslerden başarılı olmak zorunda. İki sene sonra sadece mesleki uygulama derslerine giriyor. İki sene sonra kursiyerlerimizi bu işlerde çalışıp çalışmadıklarını takip ediyoruz. Sadece bu kursu bitirmek yetmiyor. Örneğin kişi marangoz ise ustalık kursunu bitirdiyse, iki yıl yine o alanda çalışmış olması gerekiyor. İdare olarak takibini bizler yapıyoruz.
EĞİTİCİ USTALIK
EĞİTİMİ VE PROGRAMI
Pazartesi günü başlayacak olan Eğitici Ustalık Kursumuz var. Bu kursa Ustalık Belgesi sahibi olanlar geliyor. Ustalık Belgesi'nin önemi şu; bir kişi iş yeri açmak istediği zaman işte Belediye gittiği zaman kendisine ilk Ustalık Belgesi soruluyor. Ki son dönemde bu daha iyi bir şekilde oturdu. Ustalık Belgesi olmayana ruhsat kesinlikle verilmiyor. Eğitici Ustalık ise yanında kalfa veya çırak çalıştırabilmek için mutlaka kişinin Eğitici Ustalık Belgesi'nin bulunması lazım. Çırak öğrenci kayıtlarında ustalarının Eğitici Ustalık Belgesi'ni mutlaka istiyoruz. Eğitici Ustalık Belgesi olmayan hiçbir iş yerinin çırağını çırak olarak kabul etmemiz mümkün değil. Geçmiş dönemlerde de bu böyleydi, bu dönem de böyle. Eğitici Ustalık Kursu'nda Çıraklık ve Meslek Eğitimi İlkeleri, İş Güvenliği, Meslek Analizi ve Öğretim Programları Hazırlığı, Atölye ve Meslek Dersleri Öğretim Metotları, Eğitimde İletişim ve Eğitim Araçları, İş Kalitesi ve Maliyet İlişkileri, Eğitimde Psikoloji, Öğretimde Ölçme Değerlendirme dersleri olarak toplam 40 saatlik bir kurs veriyoruz.
VATANDAŞIN İLGİSİZLİĞİ
SIKINTI YARATIYOR
Sınavlarda çektiğimiz en büyük sıkıntı şu; vatandaş belge almak üzere bize müracaat ediyor, bir sınava giriyor, arkasından geçti mi kaldı mı ilgilenmiyor. Sınava tek kişi bile giriyorsa, o gelse de gelmese de biz 12 dönem boyunca açmak durumundayız. 12 sınav döneminde bütün dersleri vermek zorunda. Bunun bir de mali boyutu var. Komisyon kuruluyor, üyeleri ücretini alıyor, kişi gelse de gelmese de bu şekilde bir durum var.
"ÖĞRENCİ SAYIMIZ ARTTI"
Mesleki Eğitim Merkezimizde, 545 çırak öğrenci, 84 değişik ustalık eğitimleri alanlarla birlikte toplam 629 öğrencimiz var. 2003 Yılından bu güne kadar öğrenci sayımız büyük bir ivme ile çıktı. Bununla ilgili zaten bir çalışmamız vardı Kurumsal Verimliliğin Arttırılması diye. Geçmiş dönemde takım çalışması kapsamında tanıtım faaliyetleri yapıldı. O çalışmayla birlikte kurslar açıldı, öğrenci sayısı arttırıldı. Bu çalışmayla ilgili bir de yarışma vardı o yarışmada biz İstanbul 2'ncisi olduk.
"AB PROJESİ'NE
KATILDIK"
Mesleki Eğitim Merkezi olarak Avrupa Birliği Projesi'ne katıldık. 02.11.2009-14.11.2009 tarihleri arasında "Avrupa Birliği ülkelerinde Uygulanan Hayat Boyu Öğrenme ilkelerinin Türkiye'deki Mesleki Eğitime Adaptasyonu konulu proje çalışması Almanya'da gerçekleşti. Kayseri, Trabzon, İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Silivri Mesleki Eğitim Merkezi'nin ortaklaşa planladıkları proje çalışması Almanya'da gerçekleşti. Bu proje kapsamında Almanya'nın Bayern bölgesi, Çek Cumhuriyet Prag ve Avusturya Viyana şehirlerinde birçok mesleki eğitim veren kurum ve kuruluşlar ziyaret edildi.
"SELİMPAŞA HUZUREVİ'Nİ
ZİYARET EDİYORUZ"
Öğrencilerimizle birlikte Selimpaşa Huzurevi'ni ziyaret ettik. Özellikle dini bayram öncesi hem oradaki yaşlıları ziyaret, hem öğrencilerimize bir farkındalık yaratmak, hem onlara hizmet verebilmek adına Selimpaşa'daki Huzurevi'ni ziyaret ediyoruz. Oradaki yaşlılarımızı bir nevi bayrama hazırlıyoruz. Saç, bakımlarını yapıyoruz."