“Selimpaşa bal vermeyen arı gibi”

“Selimpaşa bal vermeyen arı gibi”

08.02.2016 11:22:55

Silivri'nin en kalabalık mahallelerinden biri olan Selimpaşa'da halkın yerel hizmetlerden memnuniyetini, ihtiyaçlarını ve sıkıntılarını dinledik. Sektörlerin önünün açıldığı bir yatırım ortamına ihtiyaç duyan vatandaşlar, ticari hareketlilik için güçlü kamu kurum ve kuruluşları ile desteklenen bir yönetim iklimi oluşturulmasından yana hemfikir. Yol, alt yapı, temizlik gibi bilindik bakım ve onarım taleplerinin yanı sıra burada cami yetersizliği, mezbaha, balıkçı barınakları ve sosyal donatı eksikliği, üst geçit ihtiyacı, imar beklentisi ön plana çıkıyor. Mahalle sakinleri, Silivri Belediyesi tarafından yapılan meydan düzenlemesinin faydalı olup olmadığı konusunda ise bölünmüş durumda.

SEÇİMDEN SEÇİME HATIRLANMAK İSTEMİYORUZ SİTEMİ
Seçimden sonra ortadan kaybolan siyasetçilerin ilgisizliğinden yakınarak partililerin seçimden seçime kendilerini hatırlamalarını samimiyetsiz bulan Selimpaşa halkının iletişim kurmada güçlük çeken, içe kapanık bir toplum yapısına büründüğü gözlendi.

SELİMPAŞA'YI TEMSİLEDEN YETKİLİLER
CHP'den Mümin Koçoğlu, Arzu Yalçınkaya; AK Parti'den Mutlu Bozoğlu, Mustafa Zorlu; Silivri Belediyesi Başkan Yardımcıları Hasan Solak, Emine Tarin; Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı ve Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer ilçenin yönetiminden sorumlu Selimpaşa tabanlı yetkili isimler. Renkli bir siyaset ve mesleki oluşumlar sahnesine ev sahipliği yapan Selimpaşa'yı güçlü ve zayıf yönleriyle gelin hep birlikte Selimpaşa halkından dinleyelim…

“MEYDAN DÜZENLEMESİ YOLU DARALTTI”
İsmail PERÇEM: Şehir içi yollar ve araç park sorunumuz var. Yukarıya Atatürk Büstü yapıldı; orası daha çok yolu daralttı, biraz daha geri çekilebilirdi. Çok geniş yapılan kaldırımlar da sıkıntı yaratıyor. Çok fazla insan yoğunluğu yok burada. İşler durgun. Yazın yazlıkçılar gelince hareket kazanıyor. İmar yukarı Yoğurthane mevkiinde 4 kat, aşağıda 3 kat. Yeni bir kanun çıkacakmış Büyükşehir Belediyesinden onları bekliyoruz.

“BELEDİYEYEİSTEDİĞİMİZ ZAMAN ULAŞABİLİYORUZ”
Bir taraftan belediye de haklı; Çerkezköy'den Kumburgaz'a kadar çok geniş bir coğrafyada hizmet vermek kolay değil. Belediyeye derdimizi anlatmakta güçlük yaşamıyoruz. Meclis üyelerinden memnunuz.

“AYNI METREKARE DÜKKÂNA DAHA FAZLA KİRA ÖDÜYORUM”
Bir sorunum oldu. Bizim bu dükkânlar belediyenin. Kira ile işletiyoruz. Yan tarafta aynı metrekare benimki de aynı metrekareye sahip dükkânlar. Meclisten benim kira bedelim 400 TL çıkmış, yan tarafınki ise 350 TL olarak belirlenmiş. Dilekçe yazdık ama bir gelişme olmadı.

“MEZBAHA OLMAMASI KASAPLARIN EN BÜYÜK SORUNU”
Mezbahaya ihtiyacımız var. Kasapların en büyük sorunlarından biri bu. Kesim işlerini Hadımköy ya da Esenyurt'ta yapıyoruz. Eskiden Karasinan'da vardı kapandı; Değirmenköy'e yönlendirdiler orası da kapandı. Gümüşyaka'ya gittik orası da kapandı. Silivri'de hiç mezbaha kalmadı.

“SAYIN BAŞKAN BİR ARA GELİP BALIKÇI LİMANININ HALİNİ GÖRSÜN”
Rıdvan SAYGILI: Balıkçı limanı perişan durumda. Balıkçıların bir kulübesi dahi yok. Adamların ağları bir tarafta; kediler köpekler, sarhoşlar ayyaşlar bir tarafta. Sayın Başkan bir ara gelip görsün. Bir çare bulunması lazım. Yazık günah. Selimpaşa halkı olarak ben utanıyorum aşağıya inmeye. Çöpçülerin buradan bir kâğıt toplamasıyla bu işler yürümez. Başkana hak verdiğimiz noktalar da var ama bazı şeylerin iyileştirilmesi için bunları konuşmak gerekiyor.


“İNSANLARIN HOŞÇA ZAMAN GEÇİREBİLECEĞİ SOSYAL TESİSLERE İHTİYAÇ VAR”
Meydan düzenlemeleri gayet güzel ama halkın gidebileceği bir sosyal tesis yok. İnsanlar kahvehanelerde vakit geçiriyor.

“ESAS OLAN TOPATAN KAVUN FESTİVALİDİR”
Eskiden burada bamya festivali olmazdı, kavun festivali olurdu. Şimdi bamyanın b'sini bilmeyen insanlar bamyadan bahsediyor. Sonra siyasete giriyorlar. Öyle bir festival olmaz. Burada öyle bir festival oluyordu ki Türkiye'nin her yerinden insanlar geliyordu. Eskiler daha iyi bilir.

“MECLİS ÜYELERİNİN SELİMPAŞA'YA İLGİSİ YOK”
Meclis üyelerine derdimizi anlatabiliyoruz; herhangi bir sorun yok, dinlerler. Ama ilgi de yok. Dediğim gibi sosyal tesis yok, bununla ilgili çalışmalar yapılabilir.

“REİS GÜZEL ÇALIŞIYOR”
Ertunç BALABAN: Memlekette vaziyetler iyi değil; ama bu benim görüşüm. Şimdiki reis çok güzel çalışıyor.

“BURAYI BEĞENMEYEN NANKÖRLÜK YAPAR”
Mehmet SAK: Kat artışı verilmiyormuş. Verilince ne olacak? Kumburgaz'a, Celaliye'ye bakın rezalet durumda. Selimpaşa imar açısından güzel. İki yıldır buradayım. Şirinevler'den geldim. Orada ayak basacak yer yok. Burayı da beğenmezlerse nankörlük yaparlar. Meydan düzenlemesi için yorum yapıyorlar. Gurur duyulması lazım.

“SEÇİMDEN SONRA GELEN OLMUYOR”
Mehmet ERDEM: Kimsenin geldiği gittiği yok. Seçimlerde gelip şapır şupur öperler bizi ondan sonra bir daha ortaya çıkmazlar. Eksiklikleri söyleyince de, “Her şeyi görmeyin” derler.

“ANCAK YETİŞEBİLİYOR”
Köy içinde baya bir düzenleme yapıldı. Bir şikayetimiz yok. Yeni köyler bağlandı; çok sayıda mahalleye hizmet veriyor. Ne yapsın adam? Ancak yetişebiliyor. Bol bol yetişemez her yere.

“DÜZENLEMEDEN MEMNUNUZ”
Adem - Nuran OTLATICI: Selimpaşa meydan düzenleme çalışması iyi oldu.

“BALIK SATIŞ NOKTASI SELİMPAŞA İÇİN ÇOK İYİ OLDU”
Şafak Karaçivi: Balıklar İstanbul'dan geliyor, Silivri'den alıyorum, denize çıkıyor kendim temin ediyorum. Selimpaşa için burası çok iyi oldu çünkü Selimpaşa'da daha önce böyle bir şey yoktu. Balığı çiğ şekliyle satın alabilecekleri gibi burada istedikleri kadar balığı seçip pişirmeye verebilirler. Bu düzenleme yapılalı 2 ay oldu. Bizim için de halk için de iyi bir şey.

“HALK ÇARŞIDAN HABERSİZ”
Suat KARABAŞ: Çarşı yapıldı ama garip bir yer; bir adı bile yok. Burası daha önce futbol sahasıydı. İş yapmamasının sebebi isimsizliği, halkın bilmediği bir yer.

“İMAR BEKLİYORUZ”
Emlak işleri zayıf bu ara. İmar konusunda beklentilerimiz var. İmar düşük. Gelecek diyorlar gelmiyor.
Siyasilerin halka pek ilgilendiklerini söyleyemem. Onlarda gün geçiriyor.

“SELİMPAŞA BAL VERMEYEN ARI GİBİ”
İSKİ, İGDAŞ gibi kamu kurumları buraya gelse Selimpaşa canlılık kazanacak. Burası terk edilmiş bir mahalle. Evet büyük bir mahalle ama bal vermeyen arı (eşek arısı) gibi.

“SELİMPAŞA'NIN ARAZİLERİ SATILDI AMA MAHALLEYE DÖNMEDİ”
Eskiden belediye varken daha iyiydi. Eski belediye başkanlarının kim olduğu önemli değil, bağımsız olmaları iyiydi. Bağımlı olduk, daha kötü oldu. Arazilerimiz satıldı fakat gelen para başka yerlere kullanıldı. Buraya kullanılmadı. O para burada dönseydi yine Selimpaşa için faydalı olurdu. Ondan muzdaribiz.

“MEYDAN KEŞKE ESKİ HALİYLE KALSAYDI”
Meydan düzenlemesi bence hiç iyi olmadı. Daha iyi olsun diye yaptılar, daha kötü oldu. Yol sıkıştı.

“SAHİPSİZ GİBİ”
Tarihi binalarla ilgili hiçbir şey yapılmadı. Yapılsa muhakkak ki turizm noktasında hareket sağlardı. Selimpaşa sahipsiz gibi.

“EN BÜYÜK İHTİYACIMIZ YOL”
Silivri Tokatlılar Dernek Başkanı Ömer GEÇİT: E-5 yolumuz direk gelip Selimpaşa'da tam merkezi bir noktada sıfıra bitiyor. %99 her gün burada kaza oluyor. Bu yıl çözüleceği şeklinde duyum aldım; İstanbul Büyükşehir Belediyesinin böyle bir planı var. Tabi biz bunu 20 yıldır söylüyoruz.

“ALT YAPI EKSİKLİĞİNİN TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ”
Selimpaşa'da alt yapıyla ilgili sıkıntılarımız var. Bazı muhtelif mahalleler var. Mesela un fabrikası arkası dediğimiz mahalle 30 yıllık bir mahalle; Selimpaşa'nın ilk mahallesi, burasının alt yapısı yok. Yolu yok. Hasbelkader İstanbul Büyükşehir Belediyesine rica ederek bir asfalt döktürdük ama gelişigüzel; ne kaldırımı ne yolları var. Elektrik direkleri yolların ortasında. Alt yapısıyla ilgili arıtmayı işaret ediyorlar. 2016 yılının sonlarına doğru sanırım alt yapısını yapacaklar. Hep bekliyoruz yani.

“5 AYDIR SİFTAH YAPMADIK”
Emlak sektörü durdu. 5 aydır hiç siftahımız yok. Bir daireyi kira vereceksek onu siftah olarak kabul ediyoruz, yani düşünün, 300-500 lirayı bile ama maalesef yok. Bunu da 7 Haziran seçimlerinden sonra ülkede terörle ilgili yaşanan kaosa bağlıyoruz. Onun bitiminde bütün ümitleri 1 Kasım'dan bekledik. Gerçek manada da 1 Kasım itibariyle sanki kapılar açıldı.


“SAVAŞ TEDİRGİNLİĞİ YÜZÜNDEN İNSANLAR BEKLEYİŞTE”
Bu krizi olmaz olasıca Rusya'nın o uçağına bağlıyorum. İnsanlar savaş endişesi yüzünden bir bekleyiş içerisinde. Her an bir şey olabilir diye nakitini bir yere vermekten korkuyor. Bir de kış sezonu olması nedeniyle sektördeki durgun zamana denk geldik.

“SEÇİLDİK BİTTİ ANLAYIŞI VAR”
Baktığımız zaman Selimpaşa çok renkli. Oda Başkanlarımız var. Oda Başkanlarımız gelip bir halkı dolaşsın. Meclis üyeleri, başkan yardımcıları “Acaba bu halk bizden ne bekliyor?” diye gelip bir dolaşsınlar. Ülkemizde şöyle bir anlayış var; seçildik bitti! Aslında 5 yıl çok değil. Bir bakmışsınız bitmiş. Bu sefer insanlardan oy isterlerken yalan söylüyorlar.

“BEKLENTİ DEĞİL BELEDİYENİN ASLİ GÖREVİ”
Zaten bir mahalleyiz, çok aşırı beklentilerimiz yok. Beklentilerimiz aslında beklenti olarak adlandırılmamalı, belediyelerin asli görevleri.

“UN FABRİKASININ ARKASINDAKİ MAHALLEYE ÜVEY EVLATMUAMELESİ YAPILIYOR”
Temizlik konusunda rahatsızız. Dış mahallelerimiz maalesef yeterli hizmeti almıyor. En büyük eziyeti gören, yine diyorum, un fabrikası arkasındaki mahalle. Sanki orada ev yokmuş gibi göz ardı ediliyor. 160 hane insan yaşıyor. Bunu nasıl elinizin tersiyle itebilirsiniz? İnsanlarımız seçildikten sonra her şeyi unutuyor.

“ÜST GEÇİT YAPILMASI SON DERECE ELZEM”
Yıllardır bir üst geçit istiyoruz. Bir üst geçidimiz yok. 160 haneden bahsediyorum; bugün okula giden en kötü ihtimalle 40-50 tane çocuğumuz var. O E-5'i sürekli çiğneyerek geçiyorlar. Allah muhafaza birine bir şey olsa ne olacak? E-5'ten korkuyor bu sefer Ortaköy yolundaki köprüyü dolaşıyor, yazık günah, yağmuru var çamuru var. Her gün yaz havasında geçen bir mevsimimiz yok. O yüzden oraya bir üst geçit istiyoruz.

“KAMU KURUMLARININ VARLIĞI EKONOMİK CANLILIK SAĞLAR”
Kayhan BALTA: Selimpaşa'da hayat belediye kapandıktan sonra zayıfladı. Burada bir tane banka var. Bugün bilmem nerenin hangi köyüne giderseniz gidin 3-5 tane bankası, noteri var. Selimpaşa'da hiçbir şey yok. İnsanlar bir işi olduğunda mecbur Silivri'ye gidiyor. Kamu kurumlarının şubeleri Selimpaşa'da olduğu zaman Silivri bile rahatlar. Sadece canlılık olsun istiyoruz. Havanın güzelliğine bakın, bütün esnaf oturuyor.

“KİMYAGER OĞLUM 1 YILDIR İŞSİZ”
Hüseyin SÖNMEZ: Selimpaşa'nın siyasetçileri ellerinden geldiğince ilgileniyorlar ama hükümet olmadıkça ne olur ki? Kimyager oğluma iş bulamıyoruz. Askerliğini de bitirdi, 1 yıldır evde oturuyor. Bunalıma girdi. Her yere başvurduk. Yok, olmuyor. Kendimiz için bir şey istemiyoruz; her şey çocuklarımız için, geleceğimiz onlar. En büyük sorun işsizlik.

“YOĞURTHANE 201 CADDENİN YOLU 1 YILDIR YAPILMIYOR”
Harun GÜRSES: Benim sıkıntım var; yolum berbat bir şekilde. Yoğurthane 201 Cadde, bir türlü yapılmadı. Yazın toz topraktan, kışın da çamurdan geçilmiyor. Hanım günde 4 sefer balkonları yıkıyor. Böyle bir şey olur mu? Selimpaşa'da yaşıyoruz. “Her şey güzel” diyorlar, ne güzeli? (Konuyla alakalı AK Parti Grubu tarafından önerge verildiğini belirten Mutlu Bozoğlu, plana alındığı şeklinde geri bildirim yapılsa da 1 yıldır herhangi bir sonuca ulaşılmadığını söyledi.)

“HAREKET KAZANMASI GEREKİYOR”
Yaşar TÜRKEN: İleriye dönük beklentilerimiz var, Selimpaşa için güzel olur. Hareket kazanması gerekiyor. Devletin bir kuruluşunun buraya gelmesi lazım.

“SELİMPAŞA'NIN YATIRIMA İHTİYACI VAR”
AK Parti Silivri Belediye Meclis Üyesi Mutlu BOZOĞLU: Halkla iç içeyiz. Hepimiz zaten birbirimizi tanıyoruz. Sonuç itibariyle çocukluğumuzdan bu yana burada yaşıyoruz. Selimpaşa güzel, sakin, sayfiye yeri sayılır aslında ama aynı zamanda Selimpaşa'nın hızlı bir şekilde gelişime ihtiyacı var çünkü Silivri'nin en iyi, en güzel, en yaşanılır mahallesi. Bugün seçmen sayısı olarak 13 bin taneye yakın seçmeni var. Şubat ayı meclisine gelen Selimpaşa Kentsel Sit Alanına ait 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı buradaki tarihi yapılardan kaynaklanıyor. Üst tarafı park olarak yapılmış bu yer bir kilise. Yıkılma sebeplerinden biri de; zamanında (1970'li yıllar) Yunanistan'ın camileri yıkması. Ona inat bizim Türklerin de buradaki kiliseyi yıkmasından kaynaklanan bir durum aslında. Selimpaşa tarihiyle, dokusuyla, insanıyla hoş bir yer. Özellikle deniziyle diğer mahallelerden kendini ayrıştırıyor ama Selimpaşa'nın biraz daha yatırıma ihtiyacı var. Bunun sağlanabilmesi için herkesin söylediği gibi buraya bir devlet kurumunun yapılanması lazım bir şekilde.

“İMAR SELİMPAŞA'NIN ŞARTLARINA UYGUN BİR ŞEKİLDE VERİLMELİ”
CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Mümin KOÇOĞLU: Minumum parsel büyüklüğü bin metrekare, tabanından %25'ini 1 emsal ver. Adam yapsın oraya 4 katını, 250 metre yapacak. 125,125 iki dükkan yapar. 3 katta çıkar üstüne. 125 metrekare yerler ideal dairelerdir. Çıkar üzerine de 6 daire 2 dükkan yapar. Bir dönüm yeri olanın burada bütün hayatı kurtulur. Vatandaş burada çocuğuna düğün yapacak, bir daire alması lazım. Bir daire fiyatı burada, minumumdan bahsediyorum, 300 bin lira. Bugün 2,5 dönüm villa imarlı bir parselin değeri 320 bin lira. Maliyeti 500 bin lira. Yapamazsın. O zaman buranın şartlarına uygun yapmak zorundasın. Ekonomik şartları yükseltmek için 4 kat vermek zorundasın. Bunu Büyükşehir yapacak ama burası da onu isteyecek. Yıllardır burayı imara açmadılar. İstesen de istemesen de büyümek zorunda. Selimpaşa'nın nüfusu 3 bindi bugün olmuş 16-17 bin. Yoğurthane tarafı 4-5 kat olmuş, zaten merkezde yer bitti.
Hazal BAŞARAN / Sevginar UYGUN

YORUM YAP