Selimpaşa’da tarım ve eğitim festivali!

Selimpaşa’da tarım ve eğitim festivali!

01.08.2017 09:33:37

Silivri Belediyesi Topatan Kavunu ve Bamya Festivali renkli görüntülere sahne olarak bu sene de düzenlendi. Festivalin En İyi Bamya ve Kavun Üreticisi Yarışması çekişmeli geçerken, Başkan Işıklar Silivri'nin de yüzünü güldürecek eğitim konusunda Selimpaşa ile ilgili iki müjde verdi.

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, ilçenin yerel ürünlerini markalaştırmak ve üretimini arttırarak bölgeye ekonomik ve sosyal katkı sağlamak amacıyla düzenlediği tarım festivallerini sürdürüyor. Yoğurt Festivali'nin ardından, Selimpaşa Topatan Kavunu ve Bamya Festivali de renkli görüntüler ve yoğun katılımla gerçekleşti. Festival alanında Selimpaşalı kadınların el emeği eserlerinden oluşan sergi alanı ve çocuklar için de oyun alanları oluşturuldu. Selimpaşa Limanı'nda yapılan festivale Selimpaşalılar yoğun ilgi gösterirken programa; İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Salih Aynural, CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil ve İlçe Yöneticileri, Silivri Ülkü Ocakları Başkanı Erhan Özkök ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksek Okul Müdürü Halk Sağlığı Uzmanı Doç.Dr. Oğuz Özyaral, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, ilçe kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, dernek ve oda başkanları katıldı.

IŞIKLAR: TOPRAKLARIMIZI ZAPTİYE YÖNTEMLERİYLE DEĞİL, ÜRETEREK KORUYACAĞIZ
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, festivalde yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Bugün burada çok keyifli bir ortam olduğunu görüyorum. Silivrimizin bir parçası olarak Selimpaşamızın güzelliği ortaya çıkıyor. Göreve başladığımızda söylediğim iki merkezin biri Tekirdağ girişinde Gümüşyaka, diğeri İstanbul girişinde Selimpaşa'ydı. İki ayrı merkez olarak gelişmesini arzu ettiğimizi söylemiştik. Nitekim de öyle oldu, öyle de olacak. Silivrimizi tarif ederken en önemli özelliklerimiz 42 kilometre uzunluğunda bir sahilimiz var, denizle birlikte ekonomik ve sosyal değerleriyle beraber yaşamayı öğreneceğiz. Bir de bizim tarımımız var, 430 kilometrekare tarım alanımız. Onu da korumamız gerektiğini her fırsatta söylüyoruz. Sadece mutlak bir koruma polis, asker, zaptiye yöntemleriyle değil; üreterek, o toprağın değerini bilerek ve geleceğimizi de görerek yapmamız gerektiğini söylüyoruz. Geçmiş gelenekleri ve yerel değerleri yaşatmak arzusundayız. Selimpaşa'nın bamyası ve kavunu, Değirmenköy'ün domatesi, Kadıköy'ün karpuzu, Ortaköy'de börek ve Silivri'de yoğurt. Dikkat ederseniz hep tarımsal ve tarıma dayalı ürünlerin şenlikleri ve festivalleri yıllardır yapıla gelmiş. Bunun sebebini hepimiz düşünmeliyiz.

“GELECEĞİN TEKNİKERLERİ SİLİVRİ'DEN YETİŞECEK”
Türkiye kendi kendine yeten bir ülke olmasına rağmen, gelecekte dünyanın kıtlık, su ve gıda savaşlarına hazırlandığı bir dönemde, işte bu topraklarımızın önemi gittikçe artıyor. Çünkü bizim zenginliğimizin yerin üzerinde olduğunu gördük ve Türkiye'de ilk defa bir tarım inovasyonu, tarım araştırma ve geliştirme merkezi kurduk. 8 yıl önce çalışmalara başladık, orada yetiştirdiğimiz ürünlerin marka haline gelebildiğini gördük. Tarımın sadece üretim kısmını değil, araştırma geliştirmeyi çoğaltacak, o bölgede geleceğin teknikerlerini yetiştirecek Tarım Kolejimizi kurduk, Eylül'de hizmet vermeye başlayacak. İlerleyen süreçte Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi'ne tamamlama amacındayız.

“BETONLA, DEMİRLE, ARAZİ MAFYALARIYLA MÜCADELE İÇİNDEYİZ”
Bizi biz yapan değerlerimizi yok eden, o betonla demire karşı bir mücadele içinde olmamız lazım. İşte bunu üreterek yapacağız. Burayı yağmalamaya çalışanlarla, betonla demirle ve arazi mafyalarıyla ancak tarım gücümüzü ortaya koyarak mücadele edebiliriz. Tarımı geliştirerek, modern anlamda işleyerek, çeşitli mesleklerle var ederek bir gelecek yaratacağız, Silivri'mizde böyle bir şans var. İstanbul'un 39 ilçesinde yaşanabilir, asayiş içinde, en huzurlu ilçe olmasının yanı sıra en üretken ve bu topraklarına sahip çıkan ilçe Silivri. Büyük Atatürk'ün dediği çok önemli bir konu. Özel sektör, devlet sektörü ve üçüncüsü var. Savaş yıllarında İzmir İktisat Kongresi'nde aldığı bir karar var, hak sektörü. Kooperatifleşerek el ele, kol kola, büyük bir dinamizmle zenginliklerimizi açığa çıkartacağız. İşte festivalimizin böyle bir önemi var. Sadece bir bamya ve kavun olarak bakmayacağız. Bugün gördük birçok çeşitlemesi yapılabiliyor, turşusu, tatlısı, reçelini yapıp, onlarca çeşit ürün haline getirip, bunları endüstriyel bir meta haline getirdikten sonra da pazar payının ne kadar derinleşip, büyüyeceğini hep birlikte göreceğiz.”

SELİMPAŞA'YA İKİ AYRI MÜJDE
Selimpaşalı hemşerilerine iki ayrı müjde veren Işıklar: “Geçen hafta Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım geldi, o müjdeyi verdi ben de sizinle paylaşıyorum. Fenerbahçe Üniversitesi iki fakültesiyle Silivri'de öğrenci alımına başlayacak. Bir müjdem daha var İbni Sina Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi'nin buraya gelmesi konusunda bir çabamız var. İnşallah o da gerçekleşecek. İki tane üniversitemizi, yüksekokullarımızı, bir eğitim kenti olan Selimpaşamızda geçmişinde var olan güzelliklerini açığa çıkarma konusundaki çalışmalarımıza devam edeceğiz. Nice festivallere huzur içinde, barış içinde, sevgi içerisinde ulaşmak dileğiyle” diyerek konuşmasını noktaladı.

32 BAMYA VE 25 KAVUN ÜRETİCİSİ BİRİNCİLİK İÇİN YARIŞTI
Festivale katılan Selimpaşalı 32 bamya ve 25 kavun üreticisi birincilik için yarıştı. Rengine, iriliğine ve şekline göre birçok kategoride değerlendirmeye alınan Bamya ve Topatan Kavunu Yarışması çekişmeli anlara sahne oldu. Renkli görüntülerin yaşandığı yarışma alanını, bir çift gelin ve damat fotoğraf çekim alanı olarak da kullanarak, keyifli bir anı oluşturdu. Kadın yarışmacıların iddialı olduğu yarışmada jüri üyeliğini; İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Ada Aksoy ve Kemal Yılmaz, Silivri Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Erkan Öztürk ve Silivri Belediyesi Ziraat Mühendisi Gözde Göçmen yaptı.

EN İYİ BAMYAYI GÖNÜL BAYRAK ÜRETTİ
Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu seçilen En İyi Bamya Üreticisine ödülünü Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar takdim etti. En İyi Bamya Üreticisi birincisi en iddialı yarışmacılardan biri olan Gönül Bayrak oldu. Yarışmanın ikinciliğini Mehmet Yaşar Türker kazanırken, üçüncülük de jüri üyelerinin oylarıyla Sadiye Kanlı oldu. Birinciye tam altın, ikinciye yarım altın ve üçüncüye de çeyrek altın hediye edildi.

KAVUN ÜRETİCİLERİNİN BİRİNCİSİ ANIL ÖZKAN OLDU
Festivalde En İyi Topatan Kavunu üreticisi ise Anıl Özkan seçildi. En İyi Kavun Üreticisi birincisi Anıl Özkan, ikincisi Şevket Solak ve üçüncüsü de Nedim Ülkü Seven oldu. Birinciye tam altın, ikinciye yarım altın ve üçüncüye de çeyrek altın ve çeşitli hediyeler verildi. Dereceye giren bamya ve topatan kavunu üreticilerine Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan ve Selimpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aygören Atınç tarafından da hediyeler takdim edildi.

YONCA LODİ İLE MÜZİK DOLU BİR GECE
Festivalin sahne programına danslarıyla renk katan Selimpaşa Epivates Bigados Derneği bünyesindeki Bigados Halk Oyunları Ekibi ile Kültür Merkezi Tango Topluluğu'nun muhteşem dans gösterilerinin ardından, Gazeteci-Yazar Halil Erem Yerli bağlaması ve şiirleriyle geceye renk kattı. Sanatçı Murat Aydın'ın ritim orkestrası eşliğinde keyifli bir konser verdiği festivalin finalinde ise Yonca Lodi sahne aldı. Selimpaşalılara müzik ziyafeti yaşatan Lodi, sevilen şarkılarını kendisini izlemeye gelenler ile birlikte geç saatlere kadar söyledi.
Haber Merkezi

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki
Sonraki » Bir mimar gözüyle...

YORUM YAP