“Sevgi ve umut asla yitirilmemeli”
Silivri Kadın Girişimciler Derneği üyeleri ile yazı dizimizin bu haftaki konuğu Özel Aktif Çağrışım Merkezi Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezinin sahibi Seda Şahin. Merkezdeki sıcak evsahiplikleri için Seda Hanım, Halkla İlişkiler Müdürü Selda Pençe ve Kurum Müdürü Şenay Erel Argun’a teşekkür ederiz. Ayrıca büyük bir özveri ve emekle sürdürdükleri çalışmalarında başarılar diliyoruz. Tabi ki kolay iş yok hayatta ama kimi meslekler son derece özel… Birçok birey yetişme çağını tamamladıktan sonra kendine emanet edilebilir ama bazıları için bu süreç o kadar basit işlemiyor. Özel bireylerin ihtiyaç duyduğu ilgi ve eğitimin güç tarafları alanlardan çok verenlerin omuzlarında.
Kadınların gücüne, azmine ve çalışkanlığına dair güzel bir örnek oluşturuyor Seda Şahin de… Hayatın bize sunduğu beklenmedik pek çok sürprizin karşısında düşmeden değil, düştükten sonra kalkmak ve vazgeçmek yerine korkmanız beklenen olayların üstüne gidip, üstesinden gelmeye dair örnek bir yaşam hikayesi… Bir merkezden, Engelliler Köyüne uzanan hayalleri ve iş hayatında Seda Şahin ve ekibine bol şans ve başarılar diliyoruz…
Sevginar UYGUN: Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Seda ŞAHİN: 29 yaşındayım. Silivri’de ailemle beraber yaşamaktayım. Bekârım. Bir kızım var. İşim ve evim arasında sakin ve huzurlu hayatımda çok mutluyum.
"ÖZEL AKTİF ÇAĞRIŞIM 10 YILLIK BİR KURUM”
Sevginar UYGUN: Özel Aktif Çağrışım Merkezi Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi fikri nasıl doğdu? Eyleme geçiş sürecinizi paylaşır mısınız?
Seda ŞAHİN: Son yıllarda ülkemizde engelli bireylerin ve ailelerin sesleri duyulmaya başlayınca özel eğitimle ilgili yasalar ve kanunlar değişti. Birçok yerde olduğu gibi Silivri’de de bu kurumlar açıldı. Özel Aktif Cağrışım Merkezi 10 yıllık bir kurum. Ben 2008 yılının Ocak ayında halkla ilişkiler bölümünde görev alarak kuruma girdim. Zamanla işimi çok benimsedim, sevdim ve kurumda pay sahibi oldum. Kurumdaki ortaklarımla anlaşarak bu yıl kurumun tek sahibi ve yetkilisi oldum.
"GELİŞİM TAKİBİNDEYİZ”
Sevginar UYGUN: 2006 yılından beri merkezinizde neler değişti? Özel eğitim ve rehabilitasyona ihtiyaç duyan bireylere nasıl bir yaklaşım içerisindesiniz?
Seda ŞAHİN: Özel eğitimin en büyük sıkıntısı materyaller ve bu alanda eğitilmiş tecrübeli bireylerdi. 2006 yılından 2015’e kadar materyal sıkıntımız kalmadı. Tüm kadrom bu konuda eğitimini tamamlamış, tecrübeli eğitmenlerden oluşuyor. Kurumda tek yetkili kalmam beni daha da heyecanlandırdı. Özel eğitim ve rehabilitasyonla ilgili dünyanın neresinde ne gibi yenilikler var hep araştırıyorum. Sürekli olarak gelişim sürecini takipteyiz.
"SEVGİ VE UMUT ASLA YİTİRİLMEMELİ”
Sevginar UYGUN: Özel bireylerin yetişmesi hususunda ne gibi önerileriniz olur aileleri veya yakınlarına? Neleri yapmamaya ve ne yapmalarını önerirsiniz? Bu konudaki yasal süreçler hakkında da özet bir bilgi verebilir miyiz okuyucularımız için?
Seda ŞAHİN: Öncelikle özel eğitime ve rehabilitasyona ihtiyaç duyan bireyin ailesinin, sevgi ve umudunu asla yitirmemesi gerekir. Bu çok önemli. Destek eğitim ve rehabilitasyon için kurumlara başvurmalılar. Engelli bireyin hakları ve menfaati için uygun olan kurumu seçmeliler. Engelli bireyin engeli okul zamanında fark edilirse okul rehber öğretmeni tarafından Rehberlik Araştırma Merkezine yönlendirilirler. Tabi bu durum ne kadar erken fark edilirse birey için o kadar olumlu sonuçlar doğurur. Aile kendisi de Rehberlik Araştırma Merkezine başvurabilir. Ayrıca hastanenin sağlık kurulundan randevu alınarak hastane heyeti tarafından bireyin engel derecesi ve sağlık durumu hastane heyeti tarafından raporlandırılmalıdır. Bu aşamalarda biz engelli bireyin ve ailesinin yanında olup onlara gerekli manevi desteği sağlıyoruz. Daha sonra Rehberlik Araştırma Merkezinin hazırladığı rapor ve BEP (Bireysel Eğitim Planı) doğrultusunda destek eğitim ve gerekiyorsa fizik tedavisine başlıyoruz.
"HEDEFLERİM DE HAYALLERİM DE ÇOK BÜYÜK”
Sevginar UYGUN: Gelecek ile
ilgili mesleki hedefleriniz neler?
Seda ŞAHİN: Halkla ilişkiler sorumlusu olarak başladığım kurumun şu anda sahibiyim. Anlaşılacağı gibi gelecekteki hedeflerim ve hayallerim çok büyük. Engelli bireyleri ve ailelerini mutlu edecek projelerim var. Zamanı geldikçe gerçekleştireceğim.
"SİLİVRİ KAGİDER ÜYESİ OLMAK İYİ VE GÜVENDE HİSSETTİRİYOR”
Sevginar UYGUN: Aynı zamanda bir Silivri KAGİDER üyesisiniz… Bu ayrıcalığın size hissettirdikleri ve kattıkları neler var?
Seda ŞAHİN: Bazen kadın olmanın çok zor olduğunu hissettiğimiz ülkemizde girişimci bir kadın olmak ve Silivri KAGİDER üyesi olmak kendimi iyi ve güvende hissettiriyor.
"DÜRÜSTLÜK OLMAZSA OLMAZIM”
Sevginar UYGUN: Seda Şahin’in
iş hayatında olmazsa
olmazları neler?
Seda ŞAHİN: İş hayatında dürüstlük zaten çok önemlidir. Ama hizmet ve eğitim verdiğiniz kişiler engelli bireylerse dürüstlük çok daha fazla önem kazanıyor. Çok kazanmak değil dürüst olmak benim olmazsa olmazım.
HASASSİYETLER VE MUTLULUKLAR
Sevginar UYGUN: İş hayatında sizi en çok yoran ve mutlu eden şeyleri bizimle paylaşır mısınız?
Seda ŞAHİN: Yoran demeyeyim ama engelli bireylerin ailelerine karşı daha hassas ve daha dikkatli davranmanız gerekiyor. Sizin için sıradan olan bir konuşma onlar için çok kırıcı olabilir. Bu konuda dikkatli olmaları için çalışma ekibimi de her zaman uyarırım.
Yoran şey ise yasal süreçler. Mesela araştırma hastanelerinin sağlık kurulundan randevu almak. Okuma yazma bilmeyen aileler bizden yardım istiyor. Bu konuda zorlanıyoruz. Görevimize tabi ki dahil değil ama bu işte hiç bir şekilde aileleri üzmek istemiyorum. Bir de bazı aileler engelli çocuklarına rapor almak istemiyorlar. İlerde askerlik evlenme vs kötü etkisi olur diye. Engel durum ne kadar erken fark edilirse o kadar iyi ve bu yüzden düzelme ya da daha iyiye gitme ihtimali olan bireylerin destek eğitim ve tedavisine başlayamıyoruz. Bu beni çok üzüyor.
Mutlu eden ise; geçen yıl yürüyemeyen çocuğun bu yıl destekli de olsa yürürken gözlerini görmek, okuma yazma bilmeyen bir çocuğun bir harf öğrendiğinde velinin sevincini paylaşmak. İnanılmaz bir mutluluk bu. Yaşanması gerek...
"HERŞEY OLDUĞU GİBİ KALSIN”
Sevginar UYGUN: Bir daha dünyaya gelseniz farklı yapmak istekleriniz veya hayatınızın bir bölümünü değiştirme şansınız olsa bunu kullanır mıydınız? Evet, ise ne şekilde?
Seda ŞAHİN: 29 yaşındayım ve hayatımda doğrularım kadar yanlışlarım da oldu. Şu andaki Seda Şahin’i seviyorum ve çok huzurluyum. Geçmişim beni şimdiki ben yaptı. Geçmişimi değiştirirsem ben değişirim diye korkarım.
Her şey olduğu gibi kalsın...