Silivri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Seymen'de Dış Mekân Süs Bitkileri Hasat Şenliği düzenlendi.
Silivri ve Köyleri Süs Bitkisi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi üyelerince yetiştirilen çiçeklerin Hasat Şenliği; İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli'nin ev sahipliğinde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. 11 Mayıs Cuma günü, saat 14.30'da düzenlenen etkinliğe; İlçe Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, CHP İlçe Kadın Kolu Başkanı Elif Yılmazer ve yönetimi, AK Partili Belediye Meclis Üyesi Harun Tüfekçi ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Şubesi Başkanı Ferhat Yılmaz, Ünlü Ekmek Fırını işletmecisi Zafer Erik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Doktor Müslüm Beyazgül, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanı Tuncay Gürsoy Yüce, Silivri ve Köyleri Süs Bitkisi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucu Başkanı Necmettin Eren, Silivri ve Köyleri Süs Bitkisi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Erdinç Atmaca, Seymen Mahallesi Muhtarı Sıtkı Akıncı ve diğer Silivrili muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Seymenli vatandaşlar katılanlar arasındaydı.
EREN: 50 BİN ÇİÇEKLE BAŞLADIK, ŞİMDİ KÖYÜMÜZDEN 7 MİLYON ADET ÇİÇEK ÇIKIYOR
Program, aziz şehitlerimizin manevi huzurunda 1 dakikalık saygı duruşuna müteakip İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Akabinde Silivri ve Köyleri Süs Bitkisi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucu Başkanı Necmettin Eren, katılımcılara hitap ederek kooperatifin faaliyetlerini ve kuruluş amacını anlattı. Eren, “Kıymetli hazirun, hepiniz toplantımıza hoş geldiniz. Sizlere biraz mazimizden bahsetmek istiyorum. 2005 yılında bir kişiyle, 50 bin çiçekle başladık. Şu an için 7 milyon adet çiçeğe çıktık. 50 binle başlayıp 7 milyon adede çıkmak köyümüz için çok güzel bir başarıdır. Köyümüz için çok güzel bir gelir kaynağı, Silivri için güzel bir fırsat. Daha da çoğaltmamız gerekiyor. Bıgünlere gelmek için çok zahmetler çektik. Kooperatifleşmek çok güzel ama yoğun emek istiyor. 15 aileye ekmek kapısı açtık. Bu 15 ailenin yanı sıra köyümüzde işi olmayan hemşerilerimize de iş imkanı sağladık. İlçe Tarım Müdürlüğümüzle beraber çalıştığımız, İl Tarım Müdürlüğümüzün de desteğini aldığımız bir projemiz daha var. Bir lavanta bahçemiz olacak. İnşallah ileriki günlerde onu da bu şenliğe dahil edeceğiz.” diye konuştu.
BENLİ: İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK SİLİVRİLİ ÇİFTÇİLERİMİZİ 36 MİLYON TL İLE DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli, açılış konuşmasında şunları söyledi: “Değerli misafirlerim, hepiniz çiçek hasadı şenliğine hoş geldiniz. Silivri, İstanbul'un Trakya'ya açılan kapısı konumunda, bereketli topraklara sahip bir tarım alanıdır. Ülke ortalamasının üzerinde bitkisel üretim elde etmekteyiz. Çiftçilik faaliyetleri 421 bin dekarlık bir alanda yapılmakta, tarım faaliyetleri yoğun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Biz İlçe Tarım Müdürlüğü olarak Silivrili çiftçilerimizi 36 milyon TL ile desteklemeye devam ediyoruz. Bu mahallemize de 1.3 milyon TL tarımsal destek sunduk. Silivri ve Köyleri Süs Bitkisi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucu Başkanımız Necmettin Eren, uzun yıllardır süren çiçekçilik serüvenini anlattı. Gerçekten yoğun emek harcayarak küçük miktarlarda başladıkları çiçek yetiştiriciliğini bugün 7 milyon adet gibi büyük bir rakama ulaştırdılar. Bu rakamın ilçemizin tarımsal hasılasına katkısı 2 milyon TL'yi bulmakta. Türkiye, Hollanda ve İtalya gibi çiçek ülkesi olarak bilinen ülkelere artık çiçek satar duruma gelmiştir. Türk çiftçisini ve Seymenli çiftçilerimizi bu başarılarından dolayı tebrik ediyoruz. Diğer çiftçilerimize de geleneksel tarımın yanında çiçek yetiştiriciliği yapmaları için tavsiyelerde bulunuyoruz. Helal rızık için tarlada, bağda bahçede çalışan çiftçi kardeşlerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü şimdiden kutluyorum. Ayrıca etrafımızı cennet bahçesine çeviren kooperatif üyelerimize, etkinliği hazırlayan personelimize de teşekkür ediyoruz. Çiçekler kadar güzel, huzur verici, içine girdiğinizde bolluk, bereket, huzur ve refah sağlayan yaklaşan Ramazan ayının da tüm İslam alemine ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”
HAS'TAN ‘TARIM YOKSA GELECEK DE YOK' VURGUSU
Benli'nin ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has, davet edildi. Has, “Değerli konuklar, Silivri Belediyesi olarak Başkanımız Özcan Işıklar özellikle tarım üzerinde mücadele ediyor. Tarım yoksa gelecek yok diyoruz. Gördüğünüz gibi geleneksel ürünlerin haricinde daha güzel başka şeyler de ekilebiliyor. Silivri Belediyesi olarak girişimlerimiz neticesinde seracılık önündeki engellerin kalkması için Büyükşehir Belediyesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda Silivri için özel bir madde ilave edilecek. Bu maddenin ilavesinden sonra seracılıkla ilgili sıkıntılarımız ortadan kalkacak. Belediye olarak onlara rahatlıkla ruhsat verebileceğiz. Biliyorsunuz tarım alanlarının korunması için Büyük Ova Kanunu çıktı. Bu kanun kapsamında Türkiye'de 141 ova, Büyük Ova ilan edildi. Bizim de Büyük Ova olarak ilan edilen yerlerimiz var Silivri'de. Topraklarımızın korunmasının ileride faydasını göreceğiz. Dileriz ki tarım alanlarımız satılmasın, köylümüzün elinde kalsın. Bu vesile ile süs bitkileri hasadımızın hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçenlere, bu safhaya getirenlere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
YÜCE, SÜS BİTKİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GENEL DURUMU VE ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanı Tuncay Gürsoy Yüce ise yaptığı konuşmada, “Türkiye süs bitkilerinin aslında ana materyalinin ana vatanı. Türkiye'nin doğası bitki çeşidi bakımından çok zengin. Fakat 5-10 yıl kadar geriye gittiğimizde bunun ekonomik değerinin çok farkında değildik. Hollanda gibi bazı ülkeler tarımsal gelirinin %60-70'ini bu süs bitkilerini üreterek ve satarak elde ediyor. Son yıllarda ülkemizde de bu konuda bir atılım gerçekleşti. Bu çerçevede çiftçilerimiz artık süs bitkilerini yetiştirerek birim alandan en fazla katma değer elde etmenin yollarını da öğrenmiş oldu. İstanbul, süs bitkisi üretiminde Türkiye'de ilk beşte. Bu tür etkinliklerin artırılması bu sektörün İstanbul'da gelişmesine katkı sağlayacaktır.” dedi.
BEYAZGÜL: SÜS BİTKİLERİ ÜRETİCİSİ ARAZİ VE TEŞVİK DESTEĞİ BEKLİYOR
Günümüzde çiçeğin artık sadece süs değil, para kazandıran, gelir getiren bir tarım faaliyeti olduğuna dikkat çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Doktor Müslüm Beyazgül, pazara yönelik çiçek üretimindeki sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bir konuşma yaptı. Beyazgül, konuşmasında şunları kaydetti: “Bu etkinliğin bir kooperatif tarafından yapılıyor olması çok önemli. Türkiye'de üretimden tüketime kadar yaşadığımız sorunların çoğu kooperatifleşmeyle çözülebilir. Biz bunu maalesef henüz gerçekleştiremedik. Ama görüyorum ki Silivrililer bunu başarmışlar, kendilerini gönülden tebrik ediyorum. Süs bitkileri sektörüne gelince, bu sektör benim nazarımda biraz sahipsiz kaldı. Bu sektör aslında çok büyük potansiyeli olan bir sektör. Süs bitkileri aynı zamanda tıbbi ve aromatik bitkilerdir. Bu yönüyle de ayrıca önem taşımaktadır. Ülkemiz biyolojik çeşitliliği yönüyle bizlere eşsiz bir fırsat sunmakta. Türkiye, Avrupa'nın en zengin bitki florasına sahip ülkesi. Buradan giden bitkiler ıslah edilip ticarete malzeme ediliyor. Peki bunu biz neden yapmıyoruz? Yapabiliriz aslında. Biraz da kendimizi eleştirelim, bu sektörde KDV hala %18. Yani biz bu sektörü lüks bir sektör olarak görüyoruz. Bakanlık olarak girişimlerde bulunduk, inşallah KDV'yi %8 oranına düşüreceğiz. Buradan Büyükşehir Belediyelerine seslenmek istiyorum, lütfen bu sektörü destekleyin. Bu sektörün araziye, uzun vadede kiralama imkanlarına ihtiyacı var. Ben buradan söylüyorum ki, en azından zihinlerde kalsın. Bunlar çok önemli. Tarıma önem vereceğiz, biyolojik çeşitliliğimizi, meralarımızı ve doğal kaynaklarımızı koruyacağız. Bu, çocuklarımızın geleceğidir. Eğer biz bu vatanı vatan yapmak istiyorsak topraklarımızı koruyacağız.”
PARTAL'DAN SEYMENLİLERE MÜJDE
Protokol konuşmalarına son noktayı koyan İlçe Kaymakamı Ali Partal, Seymen'de toprağı korumak için önemli bir projenin daha başlayacağını müjdeledi. Partal, “Biraz önce İl Müdürümüzle görüştüm. Seymen'de mera ıslahına başlayacaklarını ifade etti. Mera ıslahı ilçemiz için bir kazanç olacaktır. Silivri olarak toplamda 450 bin dönüm işlenebilir arazimiz var. Seymen'de de işlenebilir arazilerimiz var ama biraz önce vatandaşlarımız işlenebilir arazilerin çoğunu sattıklarını söyledi. Satınca bu sefer tarımın dışına çıkmış oluyor. Kendim de bir çiftçi çocuğuyum. Halan ÇKS'ye, Ziraat Odası'na kayıtlıyım. Az çok sıkıntıları biliyorum. Bize de satın diye geliyorlar ama biz satmıyoruz, onu ifade edeyim. Mümkün olduğunca topraklarımızı korumak gerekiyor. Seymen'de süs bitkilerine geçildiğini görüyoruz. Şu anda 2 milyon gibi bir kazanç var ortada. Allah bereketini artırır inşallah. Süs bitkileri ile ilgili bu çalışmayı başlatan, devam ettiren ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üreticilerimize bol kazançlar diliyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.
BİGADOS, ŞENLİĞE RENK KATTI
Protokol konuşmaları yerini Selimpaşa Bigados Halk Dansları Topluluğu'nun gösterisine bıraktı. Eğitmenleri Yavuz Dinçer önderliğinde gösteri sunan folklor ekibi, renkli görüntülere sahne oldu.
Program, sertifika ve sevkiyat töreni ile devam etti.
Hazal BAŞARAN