Seymen’de günlük 4 bin metreküp çöp sızıntı suyunu arıtacak dev tesis açıldı

Seymen’de günlük 4 bin metreküp çöp sızıntı suyunu arıtacak dev tesis açıldı

10.11.2022 12:59:04

İBB, günlük 4 bin metreküp atık artıma kapasitesiyle, kategorisinde Avrupa'nın en büyüğü olan Silivri Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisini İstanbul'a kazandırdı. Tesisi birlikte açan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yapılan hizmetlerin siyasi partilere değil, vatandaşlara ait olduğu görüşüne vurgu yaptı.314500745_135990689228719_912777835939195854_n

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında, günlük 4 bin metreküp atık artıma kapasitesiyle, kategorisinde Avrupa'nın en büyüğü olacak Silivri Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisini İstanbul'a kazandırdı. Çevreyi, tarım alanlarını ve yer altı sularını koruyan çevre dostu proje, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından hizmete açıldı. İmamoğlu, Büyükkılıçlı Mahallesi'nde hizmete giren dev tesisin açılışında bir konuşma yaptı.1667990009_P_SIZINTI_SUYUNU_ARITACAK_DEV_TES__S_A__ILDI__8_

İMAMOĞLU'NDAN YILMAZ'A İŞBİRLİĞİ TEŞEKKÜRÜ

“İstanbul'un dere yataklarının daha fazla yapılaşmasına izin vermemek, korumak, geliştirmek ve özellikle yeşil alanlarıyla yaşam vadilerine dönüştürme meselesini çok önemsiyoruz.  Bunun için yoğun bir çaba içerisindeyiz” diyen İmamoğlu, bu kapsamda Silivri Boğluca Yaşam Vadisi'nin birinci ve ikinci etaplarını açtıklarını hatırlattı. Vadinin 3 ve 4. etaplarını ise Silivri Belediyesi tarafından tamamlanacağını aktaran İmamoğlu, “Şöyle bir durum var: Boğluca Yaşam Vadisi'nin yarısını bir partinin mensubu olan bir belediye yapmış olacak. Diğer bölümü de başka bir partinin mensubu olduğu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış olacak. Peki şöyle mi olacak? Yani yarısını o partinin mensubu olan vatandaşlar kullanacak, diğer yarısını da başka partinin mensubu olan vatandaşlar mı kullanacak? Hayır. O bakımdan tam da bu anlamda Silivri Belediyemizin sağduyulu davranışı, iş birliği yapması ve beraber iş üretmek kabiliyetini ortaya koyarak, bizimle beraber masada düşünerek, paylaşımda bulunmasını takdirle karşılıyor ve değerli buluyorum. Hepinizin huzurundan Sayın Başkan'a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“SİYASİ HESAPLARI DEĞİL, VATANDAŞIN ÇIKARINI ÖNDE TUTARSAK…”

Hemen her alanda, her ilçe belediyesiyle benzer iş birliklerine açık olduklarının altını çizen İmamoğlu, şunları söyledi: “Çünkü siyasi hesapların değil, vatandaşımızın çıkarlarının önde tutulduğu bir süreci var edersek, işte o zaman vatandaşımız kazançlı çıkar, milletimiz kazançlı çıkar. Memleketimiz, yöremiz, ilçemiz, İstanbul'umuz ve Türkiye'miz kazançlı çıkar. Bizlerin bugün ortaya koyduğu hizmetler, ama bunun adı Silivri olsun, ama Büyükşehir Belediyemiz olsun, ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti'mizin hükümeti olsun; ortaya konan çalışmalar, faydalı iş birlikleri, projeler, üretimler milletimize aittir. Vatandaşımıza aittir. Bir siyasi partinin projesi olamaz. Siyasi partiler, süreçlere dair araçtır. Bizler, sürece iyi hizmet yapmak zorunda olan, vatandaşlarımızın takdirleriyle seçilmiş insanlarız. Vatandaşların vergileriyle yapılan her projenin sahibi de net olarak vatandaşımızdır. Bunu hepimiz, böyle kabul edeceğiz. Yöneticilerin kendi farklarını ortaya koyacakları alan ise, işin yapılma biçimiyle ilgilidir. O, kabiliyet tarafında kendini ortaya koyar iş birliği süreci yöneterek. Kamu bütçesini zarara uğratarak mı yaptın? Doğru mu yaptın? Zamanında mı yaptın? Ya da işi bilimsel olarak mı yürüttün? Eksik kusurlu mu yaptın? Ya da 1 yıllık işi, 5 yılda mı yaptın? Bunlara bakmak gerekir.”

“PROJEYİ YÜZDE 3 BİTİRİLME ORANIYLA TESLİM ALDIK”

Açılışını yaptıkları projeyle ilgili konuşan İmamoğlu, “Bu proje, önceki dönem hazırlanmış, projelendirilmiş, 2018 başında başlatılmış ve sözleşmeye göre de 32 ayda bitirilmesi gereken bir projedir. Ama biz, 2019'da, yarı süresinden daha fazlası geçtiği bir dönemde, ne yazık ki bu projeyi yüzde 3 bitirilme oranıyla teslim aldık. Yani biz göreve geldiğimizde, sahanın kısım hafriyatı alınmıştı” bilgilerini paylaştı. İstanbul gibi bir metropolde, projelerin geciktirilmesinin veya yapılamamasının bedelinin ne kadar ağır olduğunu bir bilen yönetim olduklarının altını çizen İmamoğlu, “Süreci hassasiyetle ele aldık. Bugünkü noktaya getirdik. Ve ileri seviyede bir arıtma teknolojisine sahip projeyi hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz” dedi. Tesisin kendi kategorisinde Avrupa'nın en büyük çöp sızıntı suyu arıtma tesisi olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Volkan Bey, çok can alıcı bir noktaya değindi. İstanbul'da ilçe belediyeleriyle başlayan evsel atık toplama sürecinin aşamalarından bahsetti. Kesinlikle dünyanın varmak istediği nokta, sıfır atık düzeyine ülkelerin, şehirlerin erişmesidir” diye konuştu.1667990010_VOLKAN_YILMAZ

YILMAZ: ÇEVRE KİRLİLİĞİ, DÜNYAYI VE ÜLKEMİZİ TEHDİT EDER HALE GELDİ

İBB Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi Açılış Töreninde konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, şu sözlerine yer verdi: “Silivri Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisinin açılışında bir aradayız. Çevreyi ve insan sağlığını önceleyen böyle bir tesisin hizmete açılıyor olmasından duyduğum memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum.

Dünyamızda ve ülkemizde son yıllarda nüfus artışıyla doğru orantılı olarak, evsel ve sair atıkların artarak sorun olduğu bir gerçektir. Tanrı tarafından tertemiz bir şekilde insanoğluna bahşedilen dünyamız; maalesef hoyratça ve acımasızca kullanılarak bugün, her şeyiyle kirlenmiş ve nasıl olur ve ne yaparız da kurtarabiliriz konumundadır.

Çarpık ve teknolojik gelişmelere ayak uyduramayan, sanayileşmenin ile sorumsuz ve duyarsız bireylerin varlığıyla artan çevre kirliliği, dünyayı ve ülkemizi tehdit eder bir hale gelmiştir.

Bugün ve gelecekte yaşanabilir bir dünya için bütün ülkeler seferber olmuş durumdadır. Bunun için de çok büyük kaynaklara ihtiyaç duyulmaktadır.

Üretimden ve tüketimden kaynaklanan kirliliğe sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılmasına ilişkin teknolojik yenilikler devreye sokulmaya çalışılırken, esasında öncelikle yapılması gereken suyu, havayı, toprağı yani doğayı kullanan insanların koruma ve sorumluluk duygusu ile donanması ve bunun bir kültür olarak toplumsal yaşama hâkim kılınması şarttır.

Aksi halde birileri kirletirken birileri de temizlemeye çalışacak, bu mütemadiyen tekrar edecek, kaynakların israfı da önlenemeyecektir. Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Bu hakkın nesilden nesle ulaşması ve kalıcı olması da insanların elindedir. Nitekim doğayı korumak ve çevreyi temiz tutmak bir vatandaşlık görevidir. Devletlerin ve halkın çevre konularına kayıtsız kaldığı her yerde, insan hayatını etkileyen olumsuz gelişmeler yaşanmış ve ağır sonuçlar doğurmuştur.

“AVRUPA YAKASININ ÇÖPÜ SEYMEN'E GELİYOR”

İstanbul'da kişi başı günlük 1.2 kilogram olmak üzere toplam 19 bin ton atık meydana geliyor ve bu atıkların günlük 10 ila 12 bin tonunu Avrupa Yakası oluşturuyor. Tamamı Seymen Katı Atık Bertaraf Tesisine gelmekte. Yapılan tesisi ne kadar teknoloji olarak kullanırsak kullanalım, ne kadar ilkel ve vahşice olduğunu hepimiz kabul etmeliyiz. İstanbul'da yaşayan vatandaşların, özellikle hanımefendiler evlerimizdeki pet şişeyi, cam şişeyi, pili, plastiği, kağıdı, hepsini bir poşetin içerisine koyarak maalesef ki çöp konteynerine bırakıyoruz. İlçe Belediyeleri bunları topluyor, Büyükşehir Belediyelerimiz de böyle büyük bertaraf tesislerinde bunları depoluyor. Buradan çıkan metan gazı, çöp suyu doğayı ve çevreyi vahşice tüketmeye devam ediyor. Bunun sürdürebilir bir durum olmadığı esasında aşikar. 10-20-30 sene daha ne kadar bu çöpleri depolamaya devam edeceğiz?

“ÇÖP MİKTARINI AZALTMAK EN ÖNEMLİ GÖREVLERİMİZDEN BİRİ”

Çevre Bakanlığımızın başlatmış olduğu Sıfır Atık Projesi var. İlçe ve Büyükşehir Belediyeleri de Çevre Bakanlığı ile el ele, gönül gönüle verip, vatandaşlarımızın da duyarlılığıyla çıkan çöp miktarını azaltmak esasında en önemli görevlerimizden biri.1667990006_P_SIZINTI_SUYUNU_ARITACAK_DEV_TES__S_A__ILDI__1_

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Evsel atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi ihtiyacına bağlı olarak 2015 yılında Seymen Katı Atık Bertaraf Tesisi hizmete açılmış, proje kapsamında Çöp Gazından Enerji Üretimi ve Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisleri projelendirilmiştir. Bu projelerin altyapıları oluşturulmuş, etaplar hayata geçirilmeye başlanmıştır. Tesisin başlangıcından bugüne emeği geçen merhum Kadir Topbaş'a ve merhum Mustafa Canlı başta olmak üzere, İBB'nin kıymetli bürokratlarına, yatırım kaynağının oluşturulması amacıyla destek veren İBB'nin tüm meclis üyelerine, İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'na teşekkür ediyorum. 

“İSTANBUL'A HİZMET NOKTASINDA HER İŞİN YANINDA YER ALACAĞIZ”

Gerek bu gibi törenlerde, gerekse İBB Meclisindeki konuşmalarımda da ifade ettiğim üzere; biz çevreyi, doğayı, insan sağlığını koruyacak her projeyi desteklemeye, her projenin yanında yer almaya devam ediyoruz. Şiarımız hizmet, İstanbul'a hizmet noktasında yapılacak her hayırlı işin yanında yer alacağız.

“SİYASİ TARTIŞMALARDAN UZAK TUTACAĞIZ”

Bu gibi açılışların, Ekrem beyin de ifadeleriyle siyasi partilerin hizmetlerinin olmadığı, siyasi parti rozetlerini çıkarmış şehre hizmet eden belediye başkanları tarafından sizin kaynaklarınızla tekrar size geri dönüş yapıldığını hep ifade ettik. Bu gibi açılışları siyasi tartışmalardan hep uzak tuttuk, tutmaya da inşallah devam edeceğiz.

“TEMİZ BİR ÇEVRE MÜMKÜN”

Sizler de takdir edersiniz ki, insanlar hassas davrandığı ve özen gösterdiği zaman temiz bir çevre mümkün olabilir. Hem Silivri'yi, hem İstanbul'u, hem de ülkemizi düşünmek, insanlığı düşünmek, sorunlarını dert etmek, payımıza düşen sorumlulukları yerine getirmek durumundayız.

Avrupa Yakası'nın tüm evsel atığının depolandığı Seymen Tesisinden çıkan atık suları, yer altı sularına karışması ve çevre felaketlerine yol açması düşüncesiyle tehlike arz ediyordu.

“BİR SONRAKİ YILLARDA ÇÖP SUYUNU AZALTMAMIZ GEREKİR”

Eyüp Odayeri'ndeki tesiste günlük yaklaşık 2000 metreküp, Şile Kömürcüoda'daki tesiste ise günlük 1700 metreküp sızıntı suyu arıtılırken, Silivri Seymen tesislerinden çıkan çöp suları TIR'lar ile Odayeri'ne taşınıyordu. Günlük 4 bin ton çöp suyu taşınmakta. Bu çöp suyunu bir sonraki yıl daha da azaltmamız, tıpkı elektrik üretim tesisindeki projeksiyonu azaltmaya koymamız gerektiği gibi.

Bu bakımdan Çöp Suyu Arıtma Tesisi, Silivri ve İstanbul için büyük anlamlar ifade etmektedir.

Doğanın ve çevrenin korunması yanı sıra, kamu kaynaklarının doğru kullanılması, üstyapıda meydana gelen tahribatların asgariye seviyelere düşmesi, ulaşıma bağlı maliyetlerden tasarruf edilmesi gibi yönleri de bulunmaktadır.

“TASADA, SEVİNÇTE ORTAK PAYDAMIZ OLMALI”

Gel gelelim vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını olumsuz etkileyen yönleri de tamamen ortadan kalkacak değildir. Bu sebeple İstanbul'un çeperlerine inşa edilen bu tip yatırımların maalesef olumsuz yönleri de oluyor ve bu durumdan etkilenen ilçelerin başında geliyoruz. İstanbul'da yaşıyorsak tasada, sevinçte ortak paydamız olmalı. İstanbul'un negatif etkisini taşıyan bu tesisler, İstanbul'un bir yerlerine yapılacak. Tabi ki hiç kimse böyle bir tesisin kendi ilçesine yapılmasını istemez. Lakin yapıldıktan sonra da bu tesislere karşı çıkmak esasında çok doğru bir tutum olmaz ama biz Silivri ve köyleri olarak hafriyat depolama alanları, katı atık bertaraf tesisi yapılabilir ama her zamankinden daha fazla pozitif ayrıcalık tanınması gerektiğini düşünüyoruz. Vatandaşlarımız bunu hak ediyor. Bunu bir kez daha sizlere hatırlatmak istiyorum.

“SEYMEN ÖRNEK KÖY PROJESİ İÇİN TEŞEKKÜRLER”

Çağrılarımızı dikkate alan İBB Başkanımız, Seymen Örnek Köy Projesi kapsamında çevre düzenlemelerini içeren sosyal çalışmaları mahallemize kazandırmıştır.

İBB'DEN KÖYLERE ÜRETİM DESTEĞİ TALEBİ

Mahalle meydanımıza yapmış olduğu bu çalışmalardan dolayı teşekkür ederken; özellikle köylerden göçü engelleyecek üretim projeleri, kooperatifleşme, eğitim ve spor alanlarındaki beklentimizi vurgulamak istiyorum.

Bunlar için size teşekkür ederken bir iki hususun altını çizmek isterim. Köylere ne yaparsak yapalım, her yerini altından da yapsak buradaki üretimi desteklemezsek, gençlerimizin eğitimlerine katkı sunamazsak maalesef ki göçe zorlanmakta.

Rahmetli Topbaş zamanında kooperatif üzerinden alım garantili çiçek ekimi projesi vardı. Bunun benzeri projelerle kadın ve genç kooperatifçililerin de özendirildiği üretimi destekleyen bir modeli İBB'den talep ediyorum.

Enerji A.Ş. ile birlikte Çeltik ve Büyükçavuşlu mahallelerimize futbol sahaları yaptık. Bu anlayışın 2 saha ile kalmaması gerektiğini düşünüyoruz ve pozitif ayrıcalık bekliyoruz.

Silivri'miz tarihi, sahili, verimli toprakları ve doğasıyla İstanbul'un en güzel ve müstesna ilçelerinden biri. İstanbul'u besleyecek potansiyele sahip. Biz geleceğin Silivri'sini inşa ederken hükümetimizin yatırımları gibi İBB'nin yatırımlarını da pozitif bir anlayışla ilçemize getirilmesini istemekteyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisinin Silivri ve İstanbul'a hayırlı olmasını diliyor, bir kez daha emeği geçen herkese Silivrili hemşerilerim adına teşekkür ediyorum.”

TESİS RESMEN HİZMETE GİRDİ

Konuşmaların ardından; İmamoğlu, Yılmaz, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve İYİ Parti İBB Meclis Grup Başkanvekili İbrahim Özkan tarafından butonlara basılmasıyla tesis resmen hizmete girmiş oldu.

ÇÖP SIZINTI SULARI, EVSEL ATIK SUYUNDAN 55 KAT FAZLA KİRLİLİK YÜKÜNE SAHİP

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Alpay, konuşmasında, açılışı yapılan tesisle ilgili detaylı bilgiler paylaştı. Gürkan'ın paylaştığı bilgilere göre; Silivri Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, günlük 4 bin metreküp atık artıma kapasitesiyle, kategorisinde Avrupa'nın en büyüğü olacak. 40 bin metrekare alan üzerine kurulu tesis; Sızıntı Suyu Giriş Yapısı, Lagün (5 bin metrekare), Terfi/Dengeleme Havuzu, Biyoreaktör (7 bin 500 metrekare), Blower Binası, Membran Binası, Çamur Binası, Atölye Binası, İdari Bina'dan oluşuyor. Toplam yatırım bedeli 220 milyon TL olan tesiste, evsel atık suyuna oranla ortalama 55 kat fazla kirlilik yüküne sahip çöp sızıntı suları; hava, toprak, su ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde arıtılacak.

YORUM YAP