Seymen’de Tarla Günü düzenlendi

Seymen’de Tarla Günü düzenlendi

02.06.2016 10:20:39

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ortaklaşa yürütülen tohum demonstrasyon çalışması dün Seymen Mahallesinde Tarla Günü töreniyle kamuoyuna deklare edildi. Ziraat Mühendisi Dr. İrfan Öztürk ve Dr. Sami Süzer, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde geliştirilen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Silivri İlçe Müdürlüğünce ekimi yapılan buğday ve arpa çeşitleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Demonstrasyon alanı olarak Necmettin Eren'in gönüllü olarak tahsis ettiği tarlasında yapılan deneme çalışması sonucunda Selimiye, Köprü, BBCD-19, Saban olarak adlandırılan buğday çeşitleri ile Hasat ve Harman olarak adlandırılan arpa çeşitleri geliştirildi. Törene; Gıda Tarım ve Hayvancılık İstanbul İl Müdürü Hamit Aygül, Gıda Tarım ve Hayvancılık Silivri İlçe Müdürü Kemal Benli, Silivri Belediyesinde Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Rıfat Kutlu, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Ülkenur Büke, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Elif Yılmazer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, belediye meclis üyeleri, kurumların daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kurum temsilcileri, mahalle muhtarları, basın mensupları ile toprağın bereketi üzerine emeklerini ortaya koyan çiftçiler katıldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi, Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği, Bihser Tarım Makine, Tarım Türk kanalı, Beşler Gıda, Ertaş Un, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Denizbank katılımlarıyla destek sağlayan kuruluşlar arasında yerini aldı. Tarla Günü etkinliği, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin anısına saygı duruşunda bulunulması ardından İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

BENLİ: 421 BİN DEKARLIK ALANDA TARIMSAL FAALİYET YÜRÜTÜYORUZ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Silivri İlçe Müdürü Kemal Benli yaptığı açılış konuşmasında buğday ve arpa çeşitleri demonstrasyonu çalışması hakkında şunları söyledi: “Protokolün değerli üyeleri, basınımızın kıymetli temsilcileri ve sevgili çiftçilerimiz, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen 4 çeşit buğday ve 2 çeşit arpanın deneme ekimini Sayın Necmettin Eren'in tarlasında yaptık. Bugün boyunu ve başağını sizlere gösterme fırsatı bulacağız. Bu tohumların Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde geliştirilmesi de ayrıca önem arz etmektedir. Yeni nesil tohumların yetiştirilmesi için 10-13 yıl gibi bir süre zaman istemektedir. Bu emekler de boşa gitmemektedir. İlçemizde önemli düzeyde, 421 bin dekarlık alanda, tarımsal faaliyet yürütmekteyiz. Yöremizde buğday ve arpadan alınan verim ülke ortalamasının iki katını bulmaktadır.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALMASI İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ”
Silivri çiftçimize geçen yıl devlet eliyle yaptığımız tarımsal destekleme yaklaşık 18 milyon lirayı bulmuş, devletimiz ve bakanlığımız çiftçimizi üretime teşvik etmeye bu yönde de devam etmiştir. Buğday; harmandır, hasattır, düğündür, dernektir, çiftçimizin gelir kapısıdır. İlçemizde tarımsal faaliyetlerimizi yürütürken arpa ve buğdayın yanında gelir getirici diğer ürünleri de ekmemiz gerekiyor. Silivri Tarım Çalıştayında aldığımız sonuç bildirgesi kararlarından birisi de inovatif ürünlere yönelmekti. Biz İlçe Müdürlüğü olarak buğday ve arpa ekiminin yanında kinova, karabuğday, amarant ve anason gibi gelir getirici ürünleri de tarlamızda ektik. Bunlarında denemelerini yapıyoruz. Tahılların yanı sıra sebze üretimini de önemsiyoruz. Bu yönde Birlik Kurulması kararı alındı ve Birlik'i kurduk. Kurulma kararının konuşulması dahi 1500-2000 dekarlık sebze ekim alanının artışına neden oldu. İlçe Müdürlüğümüz her zaman çiftçimizin yanındadır; onlara yol gösterici teknik bilgi paylaşımında da her zaman yanındadır.

“ETKİNLİĞİMİZ ÜLKE TARIMINA HAYIRLI OLSUN”
Yeni geliştirilen buğday ve arpa çeşitlerinin deneme ekimlerinden alacağımız sonuçları sektör paydaşlarımızla tek tek paylaşacağız. Yeni geliştirilen ve emek harcanan tohumlar için Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsüne, ekimi yapan ilgili personelime, tarla sahibi Sayın Necmettin Eren'e, bu törenin burada düzenlenmesine katkısı olan, bizlere bu yeri tahsis eden Un Fabrikası sahibi Sayın Erdinç Taç'a ve bizleri kırmadan, uzak yakın demeden gelen siz değerli misafirlerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Bol bereketli bir hasat sezonu olsun. Etkinliğin tüm çiftçilerimize ve ülkemiz tarımına hayırlar getirmesini diliyorum.”

SÜZER: GELİŞTİRİLEN TOHUMLAR SERTİFİKALI, YÜKSEK VERİMLİ, KALİTELİ, HASTALIKLARA DAYANIKLI
Benli'nin ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen isim Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü adına Dr. Sami Süzer oldu. Kuruluşun genel tanıtımını yaparak Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu: “Enstitümüz Edirne ilimizdedir. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul illerine hizmet vermektedir. Bölgemizde yetiştirilen buğday, arpa, ayçiçeği, çeltik, kanola, yem bitkileri, tıbbi bitkiler konularında ülkesel projeler yürütmekte ve siz değerli çiftçilerimize gerek çeşit geliştirme gerekse bu geliştirilen çeşitleri yetiştirme teknikleri konusunda çalışmalar yapmaktadır. Bakanlığımız Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması amacıyla Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde yeni geliştirilen buğday ve arpa çeşitlerinin demonstrasyonlarla çiftçilere tanıtılması projesini Trakya'da 10 ayrı lokasyonda yürütmektedir. Bu lokasyondaki demonstrasyonlar Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri ile yürütülmektedir. Silivri ilçesinde yapılan bu demonstrasyonla kışlık buğday ve arpa tarımı yapan üreticilerimize sertifikalı, yüksek verimli, kaliteli, hastalıklara karşı dayanıklı yeni çeşitlerin tanıtılması amaçlanmaktadır. Yeni çeşitlerin ekiminin yaygınlaşmasıyla birim alandan alınan verim ve ürün kalitesinde önemli artışlar beklenmektedir. Silivri'de dekar başına ortama 500 kilogramın üzerinde olan buğday ve arpa verimleri, 283 kilogram olan Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Böylesine yüksek verimin alınmasını sağlayan en önemli etkenler iklim ve toprak koşullarının uygun olması, Bakanlığımızın sertifikalı tohum kullanımına yaptığı destekler sonucu sertifikalı tohum kullanma oranının son yıllarda yükselmesi, kamu ve özel sektörde çalışan meslektaşlarımın üstün bir gayretle arazide çalışmaları ve çiftçilerimizin modern tarım tekniklerini uygulamalarıdır.”

BALCIOĞLU: TOPRAKLARIMIZI KORUMANIN PEŞİNDEYİZ
Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu günün anlam ve önemini belirten konuşmasına Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın selamıyla birlikte etkinliğin hayırlı olması temennilerini ileterek başladı. Silivri Belediyesinin tarıma verdiği önemi vurgulayan Balcıoğlu, “Tarım önceliğimizi oluşturmaktadır. Bizler de bu önceliği fırsat bilerek farkındalıkları faydaya dönüştürmenin peşindeyiz. Silivri, İstanbul ilçeleri arasında yüzölçümü bakımından en büyük 2'nci ilçe konumunda yer alıyor. 430 kilometrekareye yakın tarım alanımız bulunuyor. Geleneksel tarımın yanı sıra alternatif bitki yetiştiriciliğine yönelik araştırmalar yapıp bölge çiftçimizin topraktan daha fazla yararlanma ve emeğin karşılığında daha çok kazanmasına aracılık etmesi amacıyla Belediye Başkanımız Sayın Özcan Işıklar tarafından Gümüşyaka Mahallemizde 255 bin m2'lik alana kurulmuş olan Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi (TÜRAM) aralıksız bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Bunun yanında sebze ve meyve üretimi ile arıcılık çalışmalarının geniş yer bulduğu bir çalışma alanına sahibiz. Tarım arazilerinin korunmasını önemsiyoruz, topraklarımızı korumanın peşindeyiz çünkü biliyoruz ki geleceğimizi tarım oluşturuyor.” diye konuştu.

AYGÜL: ÇİFTÇİLERİMİZİ SADECE SÖZLE DEĞİL FİİLEN DE DESTEKLİYORUZ
Gıda Tarım ve Hayvancılık İstanbul İl Müdürü Hamit Aygül, “Biz çiftçilerimizi sadece sözle değil fiili olarak da destekliyoruz. Son 10 yılda İstanbul çiftçilerimize yaptığımız destek yaklaşık 340 milyon lira. Ortalama her yıl 30 milyon civarında bir desteğimiz olmuş. Bu da çiftçilerimizi daha çok üretime teşvik etmek içindir. Tarım Bakanlığımızın sürekli olarak çiftçilerimizin hem bilgi düzeylerinin hem üretimlerinin hem de imkânlarının artırılmasına yönelik çalışmaları devam ediyor. Biz bu işleri yaparken ziraat odalarımızla, üretici birliklerimizle, belediyelerimizle, sivil toplum kuruşlarımız ve derneklerimizle işbirliği içinde çalışıyoruz. Büyümenin ve güçlenmenin işbirliğiyle olacağına inanıyoruz.” şeklindeki konuşmasını alın teri dökerek ürün üreten çiftçilere kuvvetli bir alkış isteyerek tamamladı.

SELİMPAŞA BİGADOS'TAN ÖZEL GÖSTERİ
Program akışı protokol konuşmalarından sonra Öğretmenleri Yavuz Dinçer rehberliğinde etkinlik için hazırlanan Selimpaşa Ortaokulu Bigados Halk Oyunları topluluğunun hazırladığı gösteri ile devam etti. Coşkulu potpori rüzgârı Tarla Günü etkinliğine renk kattı.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ GELİŞTİRİLEN TOHUMLARI TANITTI
Proje kapsamında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde geliştirilen 4 buğday ve 2 arpa çeşidi Ziraat Mühendisi Dr. İrfan Öztürk ve Dr. Sami Süzer tarafından tarlada tanıtılırken, çiftçiler yeni çeşitleri yerinde görerek ve ilgili uzmanlara sorarak tohumluk seçimlerini daha bilinçli yapma fırsatı buldu.


Hazal BAŞARAN

YORUM YAP