Silivri Sosyal Güvenlik Müdürlüğü çalışmalarını başarıyla yürütürken, kurumsal gündemlerinin yanı sıra yeni hizmet binası yatırımıyla ilgili ihtiyaç ve beklentinin çözüme kavuşturulması için girişimler devam ediyor.
Silivri Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Mehmet Kayalı ile ilçemizde gerçekleştirdikleri çalışmalar ve yeni dönem faaliyetlerini değerlendirdik.
TÜRKİYE'DE İLK SOSYAL GÜVENLİK MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ SİLİVRİ'DE KURULDU
Bilindiği üzere, Sosyal Güvenlik Reformu çerçevesinde 20 Mayıs 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ve aynı gün yürürlüğe giren 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-Kur ve Emekli Sandığı; Sosyal Güvenlik Kurumuna yani SGK'ya devredildi, dolayısıyla üç ayrı Sosyal Güvenlik Kurumu tek çatı altında birleşti. Birleşmeden sonra Türkiye'de ilk Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü Silivri'de kuruldu. Bu müdürlüğün başında iki yıldır görev yapan Mehmet Kayalı'dan gündemlerindeki çalışmalar ve yeni dönem hedefleri hakkında bilgi aldık.
YENİ HİZMET BİNASI İHTİYACI
Silivri'nin İstanbul merkeze uzak oluşundan dolayı Sosyal Güvenlik açısından yaşadığı sıkıntının ilçede müdürlük kurulmasıyla çözüme kavuşturulduğunu belirten Kayalı, yeni dönemde en iyi hizmetin yanı sıra hizmet binası yatırımını Silivri SGM'ne kazandırılmasının önemini vurguladı.
Göreve geldiği gibi New Center Alışveriş Merkezi çatı katında hizmet verdikleri yerin fiziki şartlar açısından oluşturduğu sıkıntıları rapor halinde Ankara'ya ilettiğini aktaran Kayalı, Nisan 2016'da yeni hizmet yerlerinin proje ihalesinin geçekleştirildiğini ekledi. Yapım ihalesi beklenirken, Kasım 2016'da proje ihalesinin eksikliklerinin giderilmesi ile ilgili yanıt geldiği aktaran Mehmet Kayalı, “Eksikliklerin tespiti 7 ay sürmemeli kuşkusuz. Ancak 2016 yılında ülkemizde yaşanan olayları da dikkate aldığımızda kaybettiğimiz zamanı 2017'de telafi etmekten başka bir çaremiz olmadığını söylemek mümkün. İdarecilerimiz, yöneticilerimiz, siyasilerimizden bu yatırımın hızlandırılması ve bir an önce Silivri'ye kazandırılması için destek bekliyoruz. Aralık 2016 tarihinde projenin eksikliklerini gidererek Ankara'ya gönderdik. Biz mevcut koşullarda da elimizden geleni yapıyoruz bunun yanı sıra Silivri halkına daha iyi hizmet etmek için fiziksel şartlarımızın iyileştirilmesi adına da girişimlerimiz sürecek” dedi.
SİLİVRİ'DE 50 BİN SSK'LI,
20 BİN BAĞ KURLU VAR
Silivri'nin sürekli gelişim haline dikkat çekerek, müdürlüklerinde 9 bin 500 işveren dosyası, her ay 4 bin 800 faal olarak bildirimde bulunan iş yerinin kayıtlı olduğunu, 45-50 bin arası SSK'lının bağlı çalıştığını ifade eden Silivri SGM müdürü; 11 bin esnaf, 3 ile 3 bin 500 arası tarım bağ-kurlusu kayıtlarının bulunduğunu açıklamalarına ekledi. Esnaf-Tarım ve İsteğe Bağlı olmak üzere Silivri SGM Müdürlüğüne 20 bin Bağ Kurlunun kayıtlı olduğunu belirten Kayalı, SSK'lı sayısındaki 45-50 bin rakamının artışta olduğunu aktardı.
“KAPIMIZ HERKESE AÇIK”
Birçok Anadolu ilinden daha çok istihdam ve ekonomiye katkının üretildiği Silivri'nin güzel bir Sosyal Güvenlik Merkezine acil ihtiyaç duyduğunu aktaran Kayalı, “Vatandaş odaklı çalışıyoruz. Hiçbir ayrım gözetmeksizin herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kapımız herkese açık. Kurumumuz ile vatandaş arasında iletişimin iyileştirilmesi, iş hayatının sağlıklı işleyişi için üzerimize düşenleri yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.
YAPILANDIRMA ŞANSI DEVAM EDİYOR
Kayalı hatırlatmada bulunarak yeniden yapılandırma kapsamında geçtiğimiz Kasım ve Aralık aylarında vergi ve SGK prim ödemelerini yapamayan ve haklarını kaybedenlere ikinci bir şans getirildiğini belirterek, ödemelerini Mayıs ayı sonuna kadar yapabileceklerini ifade etti. Ocak ile Mayıs ayı arasındaki dönemde erteledikleri taksit ödemelerinden faiz alınması söz konusu olmadığını ekleyen Silivri Sosyal Güvenlik Müdürü, "Taksitlerini ödemeyen vatandaşlarımız Mayıs veya Haziran ayında SGK primlerini peşin ödemeyi tercih ederlerse indirim imkanından da yararlanabilecekler. Daha önce peşin ödeme tercihinde bulunan vatandaşlar isterlerse taksitli ödeme seçeneğine de geçebilecekler" sözlerine yer verdi.
İHYA VE İHTİYACI KADAR BORÇLANMA HAKKI VURGUSU
Yapılandırmalarda “ihya hakkı” ve “ihtiyacı kadar borçlanma hakkı” tanınması ile ilgili vatandaşların beklentisini de paylaşan Kayalı, bu çerçevelerde yapılandırmanın daha verimli, etkin gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu.
ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLI SEFERBERLIK PROGRAMI
2017 yılı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının başlattığı “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı" hakkında da bilgi veren Kayalı, “Emekli, engelli, asgari ücretli, gazi, şehit yakını, işsiz ve beyaz yakalılar olmak üzere toplumun farklı kesimlerinden vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ediyoruz. Onların sorunları, talep ve önerilerini dinleyerek rapor halinde İl Müdürlüğümüze iletiyoruz. Bakanlığımızın 2017 yılında başlattığı yeni bir uygulama. Ocak ayı itibariyle ilk ziyaretlerimizi de gerçekleştirdik. Önümüzdeki ay devam edeceğiz. Bakanlığımızın Sosyal Güvenlik sistemimizin daha sağlıklı ve yararlı işlemesi için geliştirdiği bu projelerin yararlı olacağına inanıyorum” dedi.
Sevginar SALİ