Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin bu ayki Çayın Yanında Simit toplantısında, elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüşümle ekonomiye kazandırılması ve bundan elde edilecek gelirle ağaç dikilmesinin hedeflendiği “Atıklar Orman Olsun” projesi tanıtıldı.
Silivri Sanayici ve İş Adamları Dernek Başkanı Hakan Kocabaş ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, 14 Mart Çarşamba günü gerçekleştirdikleri Çayın Yanında Simit toplantısında, elektrikli ve elektronik eşyaların toplanması ve işlenmesi konusunda her türlü izin ve lisansa sahip GCL Geri Kazanım ve Rafineri A. Ş. firmasının Fabrika Müdürü Arman Kazancıoğlu, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ve GCL Yönetim Kurulu Üyesi Berrin Tektunalı, Yeşilyurt Lions Kulübü Üyesi İnşaat Mühendisi Candan Toktürk ile geçen yıl Bakırköy Lions Kulübü'nün dönem başkanlığını yapan Mali Müşavir Zevcet Baytöre'yi konuk etti. Ülkemizdeki elektronik atık problemine karşı çevreye duyarlı çözümler üretmek amacıyla kurulan GCL hakkında yapılan sunum kapsamında, Bakırköy Lions Kulubü öncülüğünde, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı; İstanbul Bölge Müdürlüğü desteği ile hayata geçirilen ‘Ağaca Dönüşen Elektronik Atıklar' projesi ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
BAYTÖRE: DESTEKLERİNİZE İHTİYACIMIZ VAR
Bakırköy Lions Kulübü'nün geçen dönem Başkanı Mali Müşavir Zevcet Baytöre, proje fikrinin ortaya çıkışı ve gelişme seyrini paylaştı. Destek beklentilerini de ileten Baytöre, “Teknoloji çok çabuk geliştiği için eski printerlar, dünyanın parasını verip aldığımız yazıcılar, kasalar vb. bir sürü atık oluşuyor. Atmaya da kıyamıyoruz, bir kenarda duruyorlar. Hurdacıya da veremiyoruz. Çevreci bir mantıkla biz bu atıkları nasıl değerlendirebiliriz dedik. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın 40 bin üyesi var. 10 bin kişinin çok aktif olmadığını varsayarak buna 30 bin diyelim. %10'u projeye iştirak etsin, her bir arkadaşımızda da ortalama 50 kg atık bulunsun, 150 ton yapar. Bu 150 tonla 5 bin tane ağaç dikebiliyoruz. Buradan ‘Atıklar Ağaç Olsun' olarak yola çıktık. Proje her taraftan çok ilgi gördü, kısa zamanda 150 tona ulaştık. Bu sefer ‘Atıklar Ağaç Olsun' yerine ‘Atıklar Orman Olsun' dedik. Ve şu anda Ankara, Kocaeli, Edirne, Kırklareli, İstanbul, Tekirdağ olarak 6 ile yayıldı. Nisan ayının 6'sında Çatalca'nın Akalın köyünde dikim yapacağız. Sizleri de aramızda görmekten büyük memnuniyet duyarız. Bu bölgede GCL'nin bize çok büyük desteği var, kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu bir ekip işi. Duyarlı işadamlarımızın projeye destek vermesini gönülden rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.
TOKTÜRK: NEDEN SİLİVRİ'YE BİR ORMAN KAZANDIRMAYALIM?
‘Atıklar Orman Olsun' projesinin ev veya iş yerinde elektronik atık bulunan tüm duyarlı kişi ve kurumların katılabileceği bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu vurgulayan Yeşilyurt Lions Kulübü Üyesi İnşaat Mühendisi Candan Toktürk, proje hakkında şunları söyledi: “Bu projenin amacı, sürdürülebilir sağlıklı çevre ve sağlıklı toplum oluşturmak. Zevcet Baytöre'nin geçen yıl başlatmış olduğu projede bu yıl bende görev aldım. Biz tamamen amatör çalışıyoruz. Proje benimsendi, tüm Türkiye'de yavaş yavaş uygulanmaya başlandı. Bu projeyi Trakya tarafına doğru büyütmeye başladık. Geri dönüşüm firmamız GCL'nin Silivri'de faaliyet gösteriyor olması sebebiyle Trakya'daki toplama faaliyetlerini onlar gerçekleştirecek. Bizim parayla hiçbir ilişkimiz yok. Parayı geri dönüşüm firmaları bizim adımıza Orman Müdürlüklerine yatırıyor. Biz sadece gidip Orman Müdürlükleri ile görüşüyoruz. Bize uygun bir yer tahsisi istiyoruz. Hedeflediğimiz tona ulaştığımızda geri dönüşüm firması paramızı yatırıyor ve biz orada ağaç dikimimizi gerçekleştiriyoruz. Geri dönüşüm firmaları, ev veya işyerinde elektronik atık bulunan kişilerin adresinden atıkları teslim alıyor. Bunun karşılığında bir makbuz veriyor. Tüm bağışçılar projenin web sitesinden yayınlanıyor. Bu bizim sosyal sorumluluk projemiz. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası bu projeyi çok benimsedi. Tüm paydaşlarına projeyle ilgili mesaj yollayacaklarını söylediler. 18 Nisan günü Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nın Konferans Salonu'nda geri dönüşümün faydaları üzerine bir anlatım yapacağız. Biz Trakya için bir orman düşünüyorken Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası da bu projeye sıcak baktığını söyledi. Orada da Bosch ve Siemens firmaları bu projeye destek veriyor. 150'şer tonları bu ilçelerde toplayabilirsek neden Silivri'de de bir orman alanı yaratmayalım? Eğer destek olursanız Silivri'de de yapalım. Hep birlikte bu projeyi götürelim istiyoruz. Onun için bugün buradayız. Ev sahipliğiniz için teşekkür ediyoruz.”
KOCABAŞ'TAN DESTEK AÇIKLAMASI
Silivri Sanayici ve İş Adamları Dernek Başkanı Hakan Kocabaş, muhtemel işbirliklerine hazır olduklarını belirtti. Kocabaş, “Çok güzel bir sosyal sorumluluk projesi. Sanayiciler, işadamları veya muhasebeciler diye ayırmamak lazım; bu sosyal sorumluluk projesinde aslında her Türk vatandaşının üstüne düşen bir görev var. Mutlaka biz de dernek olarak destek oluruz. Aynı zamanda Yönetim Kurulu Üyemiz Berrin Tektunalı hanımefendinin de bu projenin içinde önemli ayaklardan bir tanesi olması, destek olmamız gerektiği anlamına geliyor ayrıyeten.” dedi.
TEKTUNALI: FARKINDA DEĞİLİZ, FARKINDALIK YARATMAMIZ LAZIM
İnsanlara e-atık konusunda farkındalık oluşturmanın önemine değinen Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ve GCL Yönetim Kurulu Üyesi Berrin Tektunalı, henüz farkındalık oluşmadığına dikkat çekti. Tektunalı, “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği, 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikte, “Elektrikli ve elektronik eşyalarınız atık haline geldikten sonra bu atıkları çöpe atmayınız.” diyor. Yıl oldu 2018, bu konuyla ilgili hala birçok insanın bilgisi yok. Yeni yapılan çalışmalarla üç tane yetkilendirilmiş kuruluş bu işe el attı, bizler de onlarla birlikte projeler yaparak, eğitimler düzenleyerek bu konunun bilinirliğini artırmak istiyoruz. Elektronik atıklar birçok zararlı madde içeriyor. İçerdiği ağır metaller ile sağlığımızı bozuyor, hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu konuda bilinçli olursak zararı en aza indirmeyi başarabiliriz diye düşünüyorum. Bölge olarak konuştuğumda Silivri Belediyesi ile yapmış olduğumuz çalışmalar var. Elektronik atıkların zararları hakkında bilinçlendirme sunumları yapıldı. Esas meselemiz atıkların toplanması. Silivri nüfusunu 300 bin varsayalım, her kişiden 1 kg atık çıktığını düşünelim bu 300 ton malzeme yapar. İlçe olarak baktığımızda bizim en iyi toplandığımız sene, geçen sene. 9,5 ton toplanmıştı. 12 ton bile değil. Birazcık daha bu konuya eğilmemiz gerektiğine inanıyorum.” diye konuştu.
Haber:
Hazal BAŞARAN