“Silivri’de Belediyemizin eliyle işletilen yoğurthanemiz de olmalı…”

“Silivri’de Belediyemizin eliyle işletilen yoğurthanemiz de olmalı…”

24.07.2023 11:39:03

Küpe FM'de canlı yayın konuğu olarak gündemi değerlendiren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yöneltilen soruları yanıtlarken, “Silivri'ye bir dönem daha hizmet etmek için varız” dedi ve festival kapsamında yeni dönem projelerine yönelik “Silivri'de Belediyemizin eliyle işletilen yoğurthanemiz de olmalı…” projeksiyonunu ortaya koydu.

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Küpe FM canlı yayınında Turhan Alyakut ile gündemi değerlendirdi.
“BELEDİYE: UZAKLARI YAKIN EDEN UYGARLIK”
Turhan ALYAKUT: Belediyelerin görevini tarif ederken “Belediyelerin görevi sadece yol yapmak, çöp toplamak değildir… Bir tanesi de o şehirde yaşayan insanların daha mutlu olmasını sağlamak…” diyorsunuz festival etkinliklerini bu kapsamda değerlendirir misiniz?
Volkan YILMAZ: Biz belediyecilik vizyonumuzda ‘Türk milletlerin mensubiyet duyan al bayrağın gölgesinde nefes almaktan iftihar eden her insanımızı kapsar ve kuşatır' dedik. Belediyeciliği yalnızca imar, fen işleri, asfalt, çevre temizliği gibi hizmetlerin yapıldığı bir kurum olarak görmüyoruz. Sadece ağaçlandırma faaliyetlerinin, park bahçelerin yapmış olduğu faaliyetlerle de meşgul olan bir kurum olarak da değerlendirmiyoruz. Esasında belediye; umut demek, uzakları yakın eden uygarlık demek. Yine belediye, kardeşlik demek, veren elin alan eli de görmediği bir yardımlaşma düzenini ihdas eden bir kurum olarak nitelendiriyoruz. Belediye demek, açı doyuran, hasreti dindiren, toplumsal bünyeyi dengeleyen, darda zorda kalanı sarıp sarmalayan, müthiş bir uğraş olduğunu algılıyoruz ve böyle inanıyoruz, duyuyoruz, hissediyoruz, bu şekilde yorumlayarak hizmetlerimize devam ediyoruz.
“FESTİVALLERİMİZ MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZÜN DEVAMI”
Silivri'deki festivaller bizden önceki birçok belediye başkanımızla da düzenlendi. Yoğur Festivali'nin 61.'sini gerçekleştiriyoruz. Yine Değirmenköy'deki Domates festivalimiz, Ortaköy'deki Börek festivalimizi, Selimpaşa Topatan Karpuzu festivalimiz çok uzun yıllardır süre geliyor. Bunlar yalnızca dans ve eğlenceden ziyade, milli kültürümüzün devamı. Yani kültürler; milletlerin birbirinden ayırt eden ve o millete has, özgü, yüzyıllarca süre gelen maddi, manevi yaşayışlar, hayat tarzlarının birikimleri esasında.
“FESTİVALLERİMİZ ÜRETİM TEMASINI İÇERİYOR”
Silivri'nin kültürünün bir parçası olan ve içerisinde hep üretim teması olan kavun, bamya, domates, börek, karpuz festivallerinin de esasında en öne çıkanı Silivri yoğurdu. Bizim kültürümüzün en önemli ögelerinden biri olan Silivri Yoğurt Festivali.
“MİLLİ BAĞLARIN DAHA DA KUVVETLENEREK BÜTÜNLEŞECEĞİNE İNANIYORUZ”
Milli kültürün, geleneklerin, göreneklerin nesilden nesille aktarılmasının çok önemli olduğunu ve bunların aktarıldığı takdirde de milli bağların daha da kuvvetlenerek bütünleşeceğine inanıyor, festivalimize bu açıdan bakarak yaşıyoruz.
“SİLİVRİ YOĞURDU ANNELERİMİZİN MAYALAMA YÖNTEMİYLE DEVAM EDİYOR”
Turhan ALYAKUT: Silivri'nin yoğurdu geçen yıl coğrafi işaret almıştı. Birçok yerde yörenin ürününü tanıtacak, o yörenin ismiyle festivaller düzenleniyor. Burada acaba sadece kendin çal, kendin oyna gibi yöre halkının bir araya gelip eğlenmesine mi, yoksa başka faydaları da var mı?
Volkan YILMAZ: Kapitalist düzen, tüketim alışkanlıklarının değişmesi, geleneksel ürünlerde bozulma, mesela atalık milli tohumdan uzaklaşmak, geleneksel yollar ile mayalanan yoğurttan vazgeçilmesi gibi durumlara yol açmadı değil. Çünkü fabrikasyon ürünler, raf ömrününuzun olduğu ürünler maalesef ki ön plana çıkıyor. Belki fiyat olarak daha ucuz, daha hızlı erişim olduğu için de vatandaşlar tarafından tercih ediliyor olabiliyor ama biz şunu ifade ediyoruz; Silivri yoğurdu gerçekten doğal özelliklerini çok fazla kaybetmeden günümüze kadar annemizin mayalama sistemiyle devam ediyor.
“SİLİVRİ'DE BELEDİYEMİZİN ELİYLE İŞLETİLEN YOĞURTHANEMİZ DE OLMALI”
Tabii ki şunu da düşünmeliyiz, Silivri'deki yoğurthaneler her geçen gün azalmış. Şehirde neredeyse 1-2 tane yoğurt markası kalmış, bir de uluslararası karteller, gıda çeteleriyle baş etmek son derece zor. İşte bu gelişmeler bizi biz yapan değerlerden uzaklaşıp bu tüketim çılgına doğru sürüklüyor. Biz önümüzdeki yıllarda ve günlerde Silivri'de yeni bir hikaye yazma adına, tarım, hayvancılık derken insanların algısını tekrar bu yöne çekebilme, tarımı ön plana çıkarmak için uğraş veriyoruz. Bundan sonra yapacaklarımız, yeni bir hikâye daha ve büyük ufuklara yelken açma olacak. Silivri'de belediyemizin eliyle işletilen yoğurthanemiz de olmalı. Peynir üreten, et ve süt ürünlerini üreten tesislerimiz de olmalı. Bıkmadan usanmadan söylüyoruz; ortak kolektif üretim, kolektif pazarlama, yani kooperatifçilik daha bilinen adıyla, bu sistem tekrar herkes tarafından gözden geçirilip beraberce hareket etme kültürünün de Silivri'de oluşması adına biz önemli çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Bunu da buradan ifade etmiş olayım.
“HİZMETLERİMİZ VAATLERİMİZİ GEÇMİŞ DURUMDA”
Turhan ALYAKUT: Az önceki cümlede takılı kaldım; “Bundan sonraki hikaye yeni ufuklara yelken açmak şeklinde olacak'' dediniz. Buradan yeni dönemde de belediye başkanlığına aday olacağınız sonucunu çıkarabilir miyiz?
Volkan YILMAZ: Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetimizin 100. Yılına 2023'e doğru, 23 dev projeyle Silivri'nin huzurlarına çıkmıştık. Festivalin ilk gününde 10 dakikalık bir video gösterimi yapıldı. Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza mahcup olmadığım için bir kere müthiş bir bahtiyarlık duydum. Yaptıklarımız, yani hizmetlerimiz vaatlerimizi geçmiş durumda. Bunu da esasında mutlulukla ve büyük bir gururla ifade ediyorum.
“SİLİVRİ'YE BİR DÖNEM DAHA HİZMET ETMEK İÇİN VARIZ”
Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza sorduk ‘Yeni bir hikaye ve yeni ufuklara, daha büyük hedeflere, yelken açmaya var mısınız?' ve meydandan gür bir sesle “Varız'' cevabı geldi. Biz de tabii vatandaşlarımızın teveccühü olur ise Cenab-ı Allah bizlere ömür verirse ve büyüklerimiz yerel seçimlerinden önce aday belirleme sürecinde bizi takdir buyururlarsa Silivri'ye bir dönem daha hizmet etmek için varız. Silivri'ye sevdalıyız.
“SİLİVRİ'DE YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZLA PLANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Turhan ALYAKUT: Festivallerin hazırlık sürecinden söz eder misiniz? Mesela bu sahne alacak olan şarkıcıları nasıl belirliyorsunuz?
Volkan YILMAZ: Göreve geldiğimizde ilk günden bugüne kadar hep vatandaşlarımıza kulak veriyoruz. Yanlış anlaşılmasın, biz vatandaşımızın her istediğini, her dediğini karşılayamayabiliriz de. Ama herkesi dinlemekle mükellefiz. İyi bir dinleyiciyim, dinliyoruz, almamız gerekenleri alıyoruz, yapılması gerekenleri programlıyoruz. Her şeyi, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımızla beraber, onların yararına göre planlamaya çalışıyoruz.
“HEPSİ BİRBİRİNDEN KIYMETLİ”
Bu festivaller sürecinde de sanatçı tercihimizi gençlerimizi, yaş almış büyüklerimizi, popüler kültürü, her şeyi göz önünde bulundurarak en mantıklısı, en makulünü bularak seçmeye çalışıyoruz. Yoğurt Festivali'mizde hepsi birbirinden kıymetli sanatçılarım Sibel Can, ikinci gün Aleyna Tilki, üçüncü gün Özcan Deniz'le birlikteyiz.
“FESTİVAL TAM BİR ŞENLİK HAVASINDA 7'DEN 70'E HERKESE HİTAP EDECEK ŞEKİLDE PLANLANDI”
Yalnız sanatçılara indirgeyerek Yoğurt Festivali'nin de esasında anlamının yitirilmesine neden olmayalım. Bakın festivalimizin birinci gününde; çocuklarımızın futbol turnuvası, Tarım, Ev Aletleri Sergisi, Mahalle Evleri Sergisi, Üreten Kadınlarımızın platformunun sergisi, Sanat Platformunun Kültür Sanat Sergisi, Evim Atölyem Kadın Emeği Sergisi, basketbol turnuvaları, halk dansları gösterileri, plaj voleybolu, plaj futbolu, satranç turnuvaları ile bu festival tam bir şenlik havasında yediden yetmişe herkese hitap edecek şekilde planlandı. Gerçekten dolu dolu gerçekleşen 3 gün.
“MESAİ ARKADAŞLARIMA TEŞEKKÜRLER”
Mesai arkadaşlarım uyku dahi uymuyorlar. Ben onlara da sizlerin huzurunda, esasında teşekkür etmek istiyorum. Sanatçılarımızın hepsi dediğim gibi birbirinden kıymetli.
“HERKESİN BİRBİRİNİ SAYGI İÇERİSİNDE DİNLEDİĞİ, BİRBİRİNE KULAK VERDİĞİ GÜZEL BİR GECEYDİ”
Festivalin ilk günü çok yoğun bir katılım oldu. Beni memnun eden, nazar değmesin, kazasız belasız, kavgasız, gürültüsüz, herkesin birbirini saygı içerisinde dinlediği, birbirine kulak verdiği güzel bir geceydi. On binlerin toplandığı ortamda kontrolsüz bazı gelişmeler de olabiliyor ama çok keyifliydi. Örneğin Sibel Hanım da programından 40 dakika daha uzun sahnede kaldı. Silivri'deki enerjiyi ona da nasıl geçirdiysek, bizleri de mutlu etti.
Devamı yarın...
Sevginar Sali

YORUM YAP