Silivri’de Büyük Göçmen Buluşması

Silivri’de Büyük Göçmen Buluşması

23.10.2024 10:11:49

Silivri'de gerçekleştirilen Büyük Göçmen Buluşmasından Ahmet Doğan liderliğinde “Alians za Prava i Svobodi” / Hak ve Özgürlükler İttifakı adı altında 13 numara ile 27 Ekim 2024 seçimlerine katılacak adaylara destek çağrısı çıktı.

Silivri Bulgaristan Göçmenleri Derneği, Silivri Belediyesi desteği ile hafta sonu 27 Ekim 2024 tarihinde yapılacak seçimlere yönelik bir destek gecesi düzenledi. Programa CHP Milletvekili İlhami Özcan Aygün, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, Emniyet Müdürü Kıvanç Taşçı, CHP İlçe Başkanı İbrahim Kömür, AK Parti İlçe Başkanı Ekrem Pamuk, MHP İlçe Başkanı Hakan Bakmaz yönetim kurulu üyeleriyle, geçmiş dönem Eğitim Bakanlarımızdan Necet Tekin, STK temsilcileri ve çok sayıda göçmen vatandaş katıldı. Programa Dulovo Belediye Başkanı Nevhis Mustafa, Burgaz Milletvekili Eşref Kazım Eşref, Şumnu İl Başkanı Turhan Karakaş, Eğitim Müdürü Nurhan Muharrem de katılanlar arasındaydı.
NEVHİS MUSTAFA'DAN TEPKİ VE BİRLİK ÇAĞRISI
Dulovo Belediye Başkanı Nevhis Mustafa, programda yaptığı bir konuşmada Bulgaristan'daki Türk siyasetçilere yönelik baskılara ve tutuklamalara sert tepki gösterdi. Mustafa, geçtiğimiz günlerde 13 muhtarın tutuklanması ve kendi meclis üyesinin yaşadığı baskıları anlatarak, toplumda artan gerginliğe dikkat çekti. Mustafa, birlik ve dayanışma mesajı verirken, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ilişkilerde yaşanan sıkıntılara da vurgu yaptı.
“TERÖRİST MUAMELESİ GÖRDÜK”
Nevhis Mustafa, kısa bir süre önce meclis üyesinin "terörist" muamelesi gördüğünü ve evine baskın yapıldığını belirtti. “Meclis üyem terörist gibi yere yatırıldı. Evinde arama yaptılar, ama ne oy satın alma ne de başka bir yasa dışı şey vardı” diyerek, uygulamaların haksız olduğunu ifade etti. Ayrıca, 13 muhtarın da tutuklandığını hatırlatarak, bu baskıların artan bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
“FARKLI KİMLİKLERLE BİRLİKTE BÜYÜDÜK”
Mustafa, HÖH'te kurucusu Ahmet Doğan'ın önderliğinde, yıllardır farklı etnik ve dini kimliklerin bir arada olduğu dile getirdi. “Biz, Türk'üyle, Bulgar'ıyla birlikte büyüdük. Belediyedeki görev dağılımlarında bile farklı kökenlerden insanlara yer verdik. Ancak bize uygulanan baskılar, bu birliği tehdit ediyor” dedi.
Mustafa, Bulgaristan'daki Türklerin yalnız bırakılmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Kardeş kardeşe kötülük etmeye başladık, zor durumdayız" diyerek, yaşanan sıkıntıların toplumda derin izler bıraktığını ifade etti.
“SADECE OY VERMEK YETMEZ”
Mustafa, yaklaşan seçimlerin önemine işaret ederek, Türk toplumunun aktif şekilde siyasete katılması gerektiğini belirtti. "Sadece oy vermek yetmez, birlik olmalıyız. Bizim oyumuza ihtiyaç var" diyerek, toplumun siyasi süreçlere katılımının altını çizdi.
TEŞEKKÜR VE MART AYI ÜMİDİ
Konuşmasını organizasyona teşekkür ederek bitiren Mustafa, Bulgaristan'daki zorluklara rağmen dayanışma ve birlik mesajı verdi. “Mart ayında yeniden seçim yapmak durumunda kalmamayı umuyoruz” diyerek, geleceğe dair umutlarını dile getirdi.
ÇALIŞKAN'DAN SEÇİM
SÜRECİ VE HUKUK
İHLALLERİNE TEPKİ
Büyük Göçmen Buluşması'nda konuşan Silivri Bulgaristan Göçmenleri Derneği Başkanı Ercan Çalışkan, Bulgaristan'daki Türklerin karşılaştığı baskılar ve hukuksuzluklara dair önemli açıklamalarda bulundu. Çalışkan, seçim sürecinde yaşanan tutuklamalar, hak ihlalleri ve Türk siyasetçilere yönelik baskılara vurgu yaparak, 27 Ekim'de yapılacak seçimlerin Bulgaristan'daki Türklerin geleceği için hayati önem taşıdığını belirtti.
“AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ BULGARİSTAN'DA
HUKUKSUZLUKLAR DEVAM EDİYOR”
Ercan Çalışkan, hukuksuz göz altıları eleştirerek, Avrupa Birliği üyesi bir ülkede böylesi baskıcı uygulamaların kabul edilemez olduğunu söyledi. “Pavelbanya Belediye Başkanımız, hukuksuz bir şekilde 11 gün boyunca gözaltında tutuldu. 'Pardon' diyerek serbest bıraktılar. Ceyhan İbrahimof, hem milletvekili hem de aday olmasına rağmen 20 gündür gözaltında tutuluyor. Üstelik iki dokunulmazlığı var. Ancak buna rağmen hukuk dışı şekilde gözaltında” dedi.
“35 YIL SONRA AYNI BASKILAR YENİDEN YAŞANIYOR”
Konuşmasında, 1980'li yıllarda Bulgaristan'daki Türklerin isimlerinin değiştirilmesine karşı verdikleri mücadeleye değinen Çalışkan, “O zaman isim değiştirme politikalarına direndik. Şimdi, aradan 35 yıl geçmesine rağmen aynı senaryolar yeniden sahneleniyor. Türk partisinin güçlenmesini istemeyen çevreler, yeniden oyunlar peşinde” ifadelerini kullandı.
SEÇİM SÜRECİ VE BİRLİK ÇAĞRISI
Çalışkan, yaklaşan 27 Ekim seçimlerinin önemine dikkat çekerek, Bulgaristan'daki Türk toplumu için bu sürecin bir “varoluş mücadelesi” olduğunu vurguladı. “Geçen seçimlerde bazı hatalar yaptık. Bir Bulgar adayına destek vermek zorunda kaldık ve bu durum büyük tepki topladı. Ancak bu hatadan dönebiliriz. 27 Ekim'de sandığa giderek partimize ve geleceğimize sahip çıkmalıyız” dedi.
MİLLETVEKİLLERİNE YÖNELİK BASKILAR VE İHRAÇLAR
Çalışkan, Hak ve Özgürlükler Partisi'nde seçim sonrası yaşanan baskılara değinerek, “Geçen seçimlerde 47 milletvekili kazandık, ancak ertesi gün birçok milletvekili ve parti yöneticisi ihraç edilmeye başlandı. Bu süreçte 24'ten fazla milletvekilimiz parti baskısıyla görevden alındı. Şimdi, seçimlere yeniden hazırlanıyoruz ve bu bizim varoluş mücadelemizdir” dedi.
“TÜRK'Ü TÜRK'E KIRDIRIYORLAR”
Konuşmasında, Bulgaristan'da Türkler arasında yaratılmak istenen ayrışmaya dikkat çeken Çalışkan, “Burada bir oyun oynanıyor. Türk'ü Türk'e karşı kışkırtıyorlar. Ancak bizim bu oyuna gelmememiz gerekiyor. 27 Ekim'de herkes sandığa gitmeli ve partimize sahip çıkmalı” ifadelerini kullandı.
13 NUMARA İLE OY
KULLANMA UYARISI
Çalışkan, seçime katılımın ve doğru tercihin önemini vurgulayarak, “Ahmet Doğan liderliğindeki kanat, bu seçimlere “Alians za Prava i Svobodi” / Hak ve Özgürlükler İttifakı adı altında katılıyor. Sandıkta parti ismi kafa karışıklığı yaşanabilir. Ancak 13 numaralı partiye oy verirseniz, bu bizim yeniden varoluş mücadelemize güç katacak. Oy pusulasında kalemle işaretleyeceğiniz her oy, geleceğimiz için büyük önem taşıyor” dedi.
BİRLİK VE DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Ercan Çalışkan, konuşmasını sonlandırırken katılımcılara teşekkür ederek, 27 Ekim seçimlerinin Bulgaristan'daki Türkler için tarihi bir dönemeç olduğunu belirtti. “Bu seçimde partimize ve birliğimize sahip çıkmak zorundayız. Misafirlerimiz ve soydaşlarımızla omuz omuza vererek bu mücadeleyi kazanacağız” diyerek konuşmasını tamamladı.
BAŞKAN BALCIOĞLU: GÜÇLÜ BAĞLARIMIZI DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ
Etkinliğe, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'nun eşi Hayriye Sena Balcıoğlu ile katıldı. Başkan Balcıoğlu yaptığı konuşmada, 27 Ekim'de Bulgaristan'da yapılacak seçimlerin öneminden söz etti. Bulgar vatandaşlarla olan kültürel ve sosyal bağlardan bahseden Başkan Balcıoğlu, “Bulgaristan'daki soydaşlarımızla olan bağlarımız sadece kan ya da coğrafi yakınlıkla sınırlı değil; ortak tarihimiz, kültürümüz ve değerlerimizle de derinleşmiştir. Silivri'de yaşayan göçmen kökenli vatandaşlarımızın kültürel ve sosyal hayatlarını desteklemek, her zaman önceliklerimiz arasında yer aldı ve bundan sonra da almaya devam edecek. Bugün burada buluşmamız, bu güçlü bağı daha da ileriye taşımak adına önemli bir adımdır” dedi.
Oy kullanmanın büyük bir sorumluluk olduğunu kaydeden Başkan Balcıoğlu, tüm Bulgaristan göçmeni vatandaşları sandığa davet etti. Bulgaristan'da yaşayan vatandaşlar için kritik bir süreç yaşandığını açıklayan Başkan Balcıoğlu, şöyle konuştu: “Seçimlerde oy kullanmak, demokratik sorumluluğumuzun bir parçasıdır. İlçemizde kurulacak sandıklarla oy kullanma süreci kolaylaştırılacak, sizlerin bu hakkınızı en iyi şekilde kullanabilmeniz sağlanacaktır. Bu fırsatı değerlendirin ve Bulgaristan'daki soydaşlarımızın haklarını korumak için sandık başına gidin. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'in de ifade ettiği gibi, her seçim bir fırsattır ve bu seçim, oradaki kardeşlerimizin haklarının korunması açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. Hep birlikte oy kullanarak, daha güçlü bir gelecek için umutlarımızı yeşertebiliriz.” Sevginar SALİ

YORUM YAP